Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Πονοκέφαλος για τον Αυστραλό πρωθυπουργό η σεξιστική συμπεριφορά πρώην και νυν υπουργών του

Πονοκέφαλος για τον Αυστραλό πρωθυπουργό η σεξιστική συμπεριφορά πρώην και νυν υπουργών του

Μπορεί ο πρωθυπουργός, Malcolm Turnbull, να ήλπιζε ότι η απομάκρυνση του υπουργού Πόλεων και Αστικών Κέντρων, Jamie Briggs, θα βοηθούσε στο να ξεχαστεί το σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη ο δεύτερος, αλλά όπως φαίνεται, αυτό δεν επετεύχθη.

Το γεγονός ότι η φωτογραφία της υπαλλήλου του Προξενείου της Αυστραλίας στο Χονγκ Κονγκ, που κατήγγειλε τον Jamie Briggs για απρεπή συμπεριφορά, φωτογραφία η οποία βρισκόταν στο κινητό του κ. Briggs, ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μετά τη διαρροή της υπόθεσης στα ΜΜΕ, εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν, αλλά όχι και την απόφασή του να γίνει σχετική έρευνα.

Λίγες ώρες μετά τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν σε έναν άλλο υπουργό της κυβέρνησης, τον υπουργό Μετανάστευσης, Peter Dutton, που ζητούσε δημόσια συγνώμη από την δημοσιογράφο, Samantha Maiden, καθώς ένα υβριστικό μήνυμα που αφορούσε την ίδια, αλλά είχε παραλήπτη τον Jamie Briggs, στάλθηκε κατά λάθος στην... ίδια. Ο κ. Dutton απέδωσε τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό στην Samantha Maiden, με αφορμή άρθρο της στο οποίο καυτηρίαζε την συμπεριφορά του Briggs.

Tόσο το συγκεκριμένο μήνυμα όσο και η συμπεριφορά του κ. Briggs ήταν καθαρά σεξιστικής φύσης καθώς ο υπουργός Μετανάστευσης στο μήνυμά του αποκαλούσε την δημοσιογράφο «τρελή γ... μάγισσα».

Ο πρώτος που αντέδρασε στα σεξιστικής φύσης τεκταινόμενα ήταν η γερουσιαστής του Εργατικού Κόμματος, Penny Wong, που χαρακτήρισε ως νέο σκάνδαλο τη διαρροή της φωτογραφίας της κοπέλας στα ΜΜΕ και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να διατάξει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ευθύνονται για όλα αυτά.

«Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι αναγνωρίζει πως η διαρροή της φωτογραφίας ενός θύματος σεξουαλικής παρενόχλησης μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για να καταγγείλουν παρόμοια συμπεριφορά άλλα θύματα, δεν είναι αρκετή» είπε η κ. Wong, η οποία εκτελεί χρέη αναπληρωτή αρχηγού της αντιπολίτευσης.

«Ο πρωθυπουργός έχει επί μακρόν ταχθεί στο πλευρό των γυναικών και της αρχής του σεβασμού προς αυτές και πρέπει να σταθεί αντάξιος των πεποιθήσεών του» πρόσθεσε η κ. Wong.

Πυρά κατά της απρεπούς συμπεριφοράς κάποιων αρρένων συνεργατών της, εξαπέλυσε όμως και η βουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος, κ. Sharman Stone, από τη Βικτώρια. «Μερικοί συνεργάτες μου φαίνεται ότι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι πρέπει να σέβονται όλες τις γυναίκες» είπε η κ. Stone, σε ραδιοφωνική εκπομπή του κρατικού δικτύου ABC, την Τρίτη το πρωί.

Εν τω μεταξύ, ο Briggs παραδέχθηκε ότι ο ίδιος έστειλε την φωτογραφία της υπαλλήλου σε κάποιους συνεργάτες του, αλλά αρνήθηκε ότι την έστειλε στην εφημερίδα «The Australian» όπου και κατέληξε.

«Δεν ξέρω πώς θα πράξει ο κ. Briggs» είπε η κ. Stone και τάχθηκε στο πλευρό της κ. Wong, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός ως αρχηγός της κυβέρνησης, είναι υποχρεωμένος να ερευνήσει πώς η φωτογραφία της κοπέλας κατέληξε στην εφημερίδα.

ΠΗΓΗ ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ