Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Η Ομογένεια του Στάμφορντ γιόρτασε την εθνική επέτειο και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου

Η Ομογένεια του Στάμφορντ γιόρτασε την εθνική επέτειο και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου

Ο Ελληνισμός του Στάμφορντ στο Κοννέκτικατ εόρτασε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό το βράδυ της Πέμπτης 24 Μαρτίου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, βοηθούμενος από τον εορτάζοντα καλό ποιμένα της ιστορικής κοινότητας, π. Ευάγγελο Ευαγγελίδη και αρκετούς ιερείς από ενορίες του Κοννέκτικατ και της Νέας Υόρκης.

Συμμετείχαν ο Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Αναγνωστόπουλος (Τίμιος Σταυρός Whitestone), ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος (Αγιος Δημήτριος Αστόριας), ο π. Πήτερ Καρλούτσος (Κοίμηση της Θεοτόκου, Danbury), ο π. Νικόλαος Δασσούρας (Αγιος Γεώργιος Norwalk ), ο π. Γεώργιος Αναστασίου (Μεταμόρφωση Κορόνας) και ο π. Τζόελ McEachen.

“Eίμαστε εδώ απόψε για να πανηγυρίσουμε πρώτον το μεγάλο γεγονός της αγγελίας του Θεού ότι θα σώσει τον κόσμο και δεύτερον, για να τιμήσουμε την Υπεραγία Θεοτόκο η οποία είναι και το κύριο πρόσωπο δια του οποίου θα πραγματοποιηθεί η σωτηρία του κόσμου”, επισήμανε στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και πρόσθεσε:

“Η Θεοτόκος είναι μια μοναδική ανθρώπινη ύπαρξη στην Ιστορία του κόσμου. Δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ άνθρωπος ο οποίος να είναι ανώτερος, καλύτερος, σπουδαιότερος ως άνθρωπος από την Υπεραγία Θεοτόκο και Μητέρα του Θεού”.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε αναγνώστες εφτά νέους της κοινότητας.

Τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο καλωσόρισε με λόγια αγάπης και σεβασμού ο π. Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ενώ δύο μικροί μαθητές του απογευματινού σχολείου, ο Γιάννης και η Αλεξάνδρα, του προσέφεραν μια ανθοδέσμη.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, αμέσως μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού και τη Δοξολογία για την Εθνική επέτειο, έγινε σε συνεργασία με την γειτονική Ελληνορθόδοξη κοινότητα των Αρχαγγέλων η καθιερωμένη τελετή έπαρσης της Ελληνικής σημαίας στο Κυβερνείο του Στάμφορντ. Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο Δήμαρχος του Στάμφορντ, Ντέβιντ Μάρτιν και ο πολιτειακός γερουσιαστής του Κοννέκτικατ Τζέραλντ Μ. Φοξ, ενώ τα χορευτικά των δύο κοινοτήτων παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από την πατρίδα.

Ο Ευαγγελισμός ήταν η πρώτη ελληνορθόδοξη κοινότητα που ιδρύθηκε στο Κοννέκτικατ, το 1905, όπου καταγράφεται ελληνική παρουσία από το 1897. Ο πρώτος της ιερέας, ο π. Λεωνίδας Αδαμάκος, ερχόταν από τη Νέα Υόρκη στο Στάμφορντ κάθε Κυριακή και ο πρώτος της πρόεδρος ήταν ο Κωνσταντίνος Σκρούμπελος.

πηγη greeknewsonline.com

Σχετικές ειδήσεις