Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Πιάτα ημέρας

Πιάτα ημέρας

Η τροφή και οι τρόποι της κουζίνας έχουν προσφέρει στη γλώσσα μας άφθονα μεταφορικά σχήματα.

«Ορεξάτο σε βλέπω», συνηθίζουμε να λέμε, επιδοκιμαστικά ή αποδοκιμαστικά. «Την / τον έτρωγε με τα μάτια», είμαστε πάντα έτοιμοι να κουτσομπολέψουμε. «Μου κάθεται στο στομάχι», συχνά δυσφορούμε. «Καλοφάγωτα», ευχόμαστε στους συνταξιούχους (ακόμα και σήμερα, από σαφώς κεκτημένη ταχύτητα βέβαια). Και άλλα τέτοια πολλά.

Προσθέστε δε και μερικά πιο τεχνικά και πιο εξειδικευμένα λόγια: «Το κερασάκι στην τούρτα», όταν αποτελειώνουμε κάτι, καλό ή κακό. «Κράτα μικρό καλάθι», έσο επιφυλακτικός και μην αφήνεις τους άλλους «να σε χτυπήσουν κάτω σαν το χταπόδι», κομμάτι βάναυσο κι απολίτιστο αυτό, ας το αφήσουμε καλύτερα στην άκρη. Ή πάλι «χωρίς να σπάσουμε αβγά, δε γίνεται ομελέτα», και «έγιναν όλα σούπα».

Ας σταθούμε λίγο σ’ αυτά τα δύο τελευταία. Δηλώνουν προφανώς και τα δύο την όσμωση. Μόνο που, ανεξαρτήτως γευστικών προτιμήσεων, η έμφαση στην πρώτη περίπτωση είναι στις αναγκαίες θυσίες προκειμένου να οδηγηθούμε σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ενώ στη δεύτερη προβάλλεται η σύγχυση, η ασάφεια δηλαδή που μπορεί να προκύψει όταν προσπαθούμε να ενώσουμε πολλά πράγματα μαζί- πόσω μάλλον ετερόκλητα.

Διδακτικά και τα δύο αυτά σχήματα λόγου για τα όσα μας συνέβησαν τελευταίως.

Τα κόμματα πράγματι χρειάστηκε να σπάσουν μερικά αβγά, υπερβαίνοντας, ας πούμε, τα «φυλετικά» τους ταμπού, για να φτάσουμε στη διακομματική ομελέτα. Περνώντας όμως σ’ ένα άλλο πιάτο ημέρας, η σούπα που μας προέκυψε είναι όντως καλά δεμένη; Ενώ προβάλλει κι ένα άλλο πιο καίριο ίσως ερώτημα: Και πόσο ακριβώς δεμένη, ντε και καλά, τη θέλουμε;

Χρειάζεται πιθανώς να συμπράξουμε για έναν καλό σκοπό, αν είναι όμως να θολώσουν ακόμα περισσότερο τα νερά, εν ονόματι της σύμπνοιας για την «εθνική σωτηρία», ας μένει καλύτερα… το βύσσινο.

Η «σούπα» της συγκυβέρνησης δεν πρέπει κατά κανένα τρόπο να μας κάνει να ξεχνάμε πως αυτό που χρειαζόμαστε πάνω απ’ όλα είναι καθαρές και αιχμηρές πολιτικές θέσεις.

Αλλιώς, θα ξανοστίσει εντελώς η ζωή μας.

Δημήτρης Ποταμιάνος - Συγγραφέας, τακτικός συνεργάτης στο E- Gourmet της Ελευθεροτυπίας και στο Protagon.gr