BOMBER

Ένας Βενιζέλος πάει… παντού!

Ένας Βενιζέλος πάει… παντού!

Η έκθεση Τσιόδρα, ο πολιτικός σάλος και η εμφάνιση Βενιζέλου - Είναι αλήθεια ότι η έκθεση των κυρίων Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα για την θνητότητα εκτός ΜΕΘ έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Στη μέση της αντιπαράθεσης μπαίνει σφήνα και ο Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος υποτίθεται ότι βρίσκεται σε αγρανάπαυση.

Παρά το γεγονός ότι τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης κρατούν αποστάσεις και δεν μπαίνουν βαθιά στη συγκεκριμένη κόντρα, ένας πρώην πολιτικός, ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος, βγαίνει μπροστά και παίρνει δημόσια θέση επί του θέματος.

Περίεργο; Πάντως όχι συνηθισμένο. Ένας πρώην πρόεδρος κόμματος, πρώην βουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος κυβέρνησης, ο οποίος υποτίθεται ότι βρίσκεται σε «αγρανάπαυση», να επιλέγει να χτυπά στην επικαιρότητα επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Η τελευταία παρέμβαση του Βαγγέλη Βενιζέλου συμπίπτει με την δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ. Βεβαίως οι παρεμβάσεις του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά είναι προσεκτικές και πάντα υπερκομματικές.

Ο Eυάγγελος Βενιζέλος, με ανάρτηση στη προσωπική του σελίδα στα κοινωνικά δίκτυα, παρενέβη στη συζήτηση που προκάλεσε η μελέτη των Θεόδωρου Λύτρα και Σωτήρη Τσιόδρα, θυμίζοντας ότι στις 4 Οκτωβρίου 2021 είχε ζητήσει από την ιατρική κοινότητα να εξηγήσει γιατί εμφανίζεται αυξημένος ο ρυθμός και αριθμός θανάτων στην παρούσα φάση της πανδημίας, ώστε στη βάση μιας επιστημονικά έγκυρης πληροφόρησης, η κυβέρνηση να λάβει τις δικές της αποφάσεις και η αντιπολίτευση το δικό της μερίδιο κοινωνικής ευθύνης.

Ο κ. Βενιζέλος δηλώνει, στην παρέμβασή του, ότι συμφωνεί με τον καθηγητή Τσιόδρα, πως δεν πρέπει να «εργαλειοποιείται» πολιτικά και μάλιστα κομματικά η επιστήμη, ωστόσο προσθέτει: «Είναι προφανώς εσφαλμένη οποιαδήποτε αίσθηση ‘τέλους του συναγερμού’ και ‘επιστροφής στην κανονικότητα’. Η μετάλλαξη Όμικρον ήρθε να μας θυμίσει ότι απαιτείται μεγάλη επιφυλακτικότητα και αδιάπτωτη εγρήγορση σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός είναι όρος αναγκαίος, αλλά δυστυχώς όχι επαρκής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως εξελίσσεται, ενώ απαιτούνται συνεχή και αξιόπιστα τεστ.

«Η συζήτηση για τις αντοχές του ΕΣΥ πρέπει να διεξάγεται με όρους επιστημονικής ακρίβειας και απόλυτης επιστημονικής και πολιτικής ειλικρίνειας. Σημασία δεν έχει μόνο ή κυρίως ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην Αθήνα και τις άλλες περιοχές, αλλά προφανώς η επαρκής στελέχωση των μονάδων με το ανάλογο και αναγκαίο εξειδικευμένο, έμπειρο και επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Άρα, η χώρα έχει όριο ως προς τον αριθμό των επιστημονικά και νοσηλευτικά υποστηριζόμενων κλινών ΜΕΘ. Επίσης, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με οξύ πρόβλημα γεωγραφικών ανισοτήτων εντός του υγειονομικού της χάρτη», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.

Και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Αν στην παρούσα φάση, τα ζητήματα αυτά καταστούν αντικείμενο συμβατικής κομματικής αντιδικίας, θα χαθεί χρόνος και δυναμισμός, που πρέπει να διοχετευθούν υπέρ της κοινωνίας και των πολιτών. Η κυβέρνηση οφείλει να κινήσει διαδικασίες και να αναλάβει πρωτοβουλίες που εντάσσουν τους πάντες, όλη την επιστημονική κοινότητα, τα ΜΜΕ, την κοινωνία των πολιτών και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φυσικά τις πολιτικές δυνάμεις στην αναγκαία προσαρμοσμένη επαναπροώθηση του εθνικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Θυμίζω ότι ο κ. Βαγγέλης έχει ήδη κάνει άλλες τρεις δημόσιες παρεμβάσεις. Έκανε την πρώτη του, ηχηρή παρέμβαση, όταν ακυρώθηκε το ραντεβού Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στη Νέα Υόρκη. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, χαρακτήρισε την στάση της κυβέρνησης «Βαθιά ανιστόρητη» και «μυωπική». Η δεύτερη παρέμβαση Βενιζέλου, έρχεται λίγες ώρες μετά την συμφωνία Μακρόν-Μητσοτάκη. Αφού στην αρχή συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχία, ο Β. Βενιζέλος, αναφέρθηκε στ άρθρο 2 της συμφωνίας για την αμυντική συνδρομή της Γαλλίας. Με την ευγενική παρατήρηση ότι ο όρος «επικράτεια» αφήνει έξω τις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Η παρέμβαση αυτή έδωσε μάλιστα «πάτημα» στο ΣΥΡΙΖΑ…

Η τρίτη παρέμβαση, αφορούσε τη διαχείριση της πανδημίας πριν από λίγο καιρό. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, έκανε ένα ξεκαθάρισμα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, για την εξέλιξη της πανδημίας και επισημαίνοντας ότι «πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απόλυτη αδιαφορία όλων».

Παράλληλα, κάλεσε την επιστημονική κοινότητα να ενσκήψει, επιτέλους, στο πρόβλημα προσθέτοντας: «Αφού μας το πουν οι γιατροί επισήμως, η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί επί των ιατρικών δεδομένων. Δεν μπορεί να μην παίρνουμε κόστος για τίποτα».

Κάτι θέλει αλλά δεν μας το λέει ξεκάθαρα ο Βαγγέλης…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Όχι» από 7 στους 10, Διαφωνούν με το πρόστιμο των €100 οι 6 στους 10

Μέτρα για τον κορονοϊό: Αυτό είναι το ΦΕΚ για τους ταξιδιώτες που μπαίνουν στην Ελλάδα

The Bachelor: Επεισοδιακή αποχώρηση - Πέταξε τα κοσμήματα στον Αλέξη Παππά και έφυγε

Καιρός: «Κλείδωσαν» τα χιόνια το Σαββατοκύριακο - Τι καιρό θα κάνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά