BOMBER

Στην Ε.Ε. παίζουν τον παπά με το μεταναστευτικό

Στην Ε.Ε. παίζουν τον παπά με το μεταναστευτικό
AP

Την ώρα που εδώ στην Ελλάδα ασχολούμαστε με την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα ένα θέατρο του παραλόγου λαμβάνει χώρα σε επίπεδο Ε.Ε. για το μέγα μεταναστευτικό πρόβλημα

Όπως ακριβώς έγινε και με την τεράστια κρίση του κορωνοϊού, αλλά και με τον πόλεμο της Ουκρανίας έτσι και με το μεταναστευτικό η Σύνοδος Κορυφής πήγε για άλλη μια φορά… κουβά. Χωρίς την υιοθέτηση κοινών συμπερασμάτων σχετικά με το μεταναστευτικό ολοκληρώθηκε το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, καθώς Ουγγαρία και Πολωνία δεν απέσυραν τις ενστάσεις τους. Η Ένωση κινείται με ρυθμούς χελώνας και επί της ουσίας αυτός που πληρώνει το μάρμαρο είναι η Ελλάδα που δέχεται όλο αυτό τον τεράστιο όγκο μεταναστών και την εργαλειοποίηση του θέματος από την Τουρκία.

Για όσους δεν κατάλαβαν, αυτό που επί της ουσίας θέλουν να προωθήσουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες είναι να ενισχύσουν τη λεγόμενη εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης και, στο πλαίσιο αυτό, να προωθηθούν σχέσεις με τρίτες χώρες προκειμένου να υπάρξει περιορισμός των αναχωρήσεων παράτυπων μεταναστών. Να δοθεί δηλαδή ως αντάλλαγμα, οικονομική ενίσχυση σε χώρες όπως η Τυνησία, η Λιβύη και η Αίγυπτος για να μην στέλνουν μετανάστες και πρόσφυγες. Και όχι μόνο αυτό. Να ξανα-χρυσοπληρώσουμε τον Ερντογάν για να σταματήσει να στέλνει αθώες ψυχές στον βυθό της Μεσογείου.

Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, και το Βερολίνο πίεσε να προστεθεί και ειδική παράγραφος σχετικά με μια «ανανέωση των σχέσεων» της Ε.Ε. με την Τουρκία. Σχεδόν έναν μήνα μετά την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν, το Βερολίνο προφανώς θεωρεί κρίσιμο η Ε.Ε. να πιάσει το νήμα από την αρχή με την Τουρκία προκειμένου η Άγκυρα να δέχεται πίσω αιτούντες άσυλο, αλλά και να βοηθήσει στη μείωση των παράτυπων συνοριακών διελεύσεων. Σε αντάλλαγμα, οι Γερμανοί φαίνεται πως θα επιδιώξουν τη βελτίωση των εμπορικών δεσμών της Ένωσης με την Άγκυρα. Ξαναγυρίζομε δηλαδή στο δόγμα Μέρκελ. Κανείς δεν θέλει να πάρει μετανάστες, κανείς δεν βοηθάει να οχυρωθούν τα σύνορα της Ελλάδας και άρα της Ευρώπης και οι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν θέλουν να δεχθούν παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στην Ε.Ε., θα βοηθήσουν με μετρητά τις ευρωπαϊκές χώρες που τους φιλοξενούν – γύρω στα 20.000 ευρώ κατ’ άτομο -, καθώς και με εξοπλισμό και προσωπικό.

Αφού σας εξήγησα όλα τα παραπάνω, μαντέψτε σε ποιον θα σκάσει η βόμβα…