BOMBER

Το μπαλάκι των ευθυνών

Το μπαλάκι των ευθυνών
Intime News

Υπάρχει περίπτωση όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συνεννοηθούν για ένα νέο εθνικό σχέδιο; Ούτε μια στο εκατομμύριο…

Σε λίγες ημέρες είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ανοίξει το «μπαλάκι» των ευθυνών για την ανείπωτη τραγωδία που βιώνει η χώρα μας και για τις πλημμύρες και για τις πυρκαγιές.

Πολιτικοί, πολιτευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, δημοσιολόγοι, δημοσιογράφοι, ειδικοί, υπεύθυνοι και ανευθυνοϋπέυθυνοι θα αρχίσουν να εμφανίζονται μετά τις καταστροφές ως σχολιαστές και ως απλοί παρατηρητές που θα κάνουν απλά διαπιστώσεις… Ταυτόχρονα ο ένας θα πετάει το μπαλάκι στον άλλον. «Φταίει η κεντρική διοίκηση», θα λένε οι μισοί, «φταίει η αποκεντρωμένη διοίκηση», θα λένε οι άλλοι και το γαϊτανάκι θα συνεχίζεται. Και θα συνεχίζεται την ώρα που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ούτε ο αριθμός των νεκρών, ούτε ο αριθμός των αγνοουμένων. Η κυβέρνηση θα λέει «φταίνε οι προηγούμενοι», η αντιπολίτευση θα ισχυρίζεται «εμείς τα είχαμε προβλέψει» και στο τέλος θα βγουν όλοι λάδι. Θα φταίει… ο Χατζηπετρής που έλεγε ο μακαρίτης ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Άκρη δεν θα βγει, να είστε σίγουροι. Προφανώς θα… πέσουν κάποια κεφάλια, θα ξηλωθούν κάποιοι από την κεντρική εξουσία, αλλά το πρόβλημα το δομικό θα παραμείνει. Το «αυτοδιοικητικό τέρας» που δημιούργησαν οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις του «Καποδίστρια» στη δεκαετία του 1990 και εν συνεχεία του «Καλλικράτη», στη δεκαετία του 2010, όχι μόνο δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα οδήγησαν σε δραματικά λάθη, αλληλοεπικαλύψεις ευθυνών, άχρηστες συνενώσεις δήμων και θολές μετακινήσεις πόρων από την κεντρική στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Για την ταμπακιέρα δεν θα μιλήσει κανείς. Πού πάνε όλοι αυτοί οι πόροι που πέφτουν στα δημόσια έργα; Άγνωστο… Πότε επιτέλους θα εκσυγχρονιστεί η πολιτική προστασία στην Ελλάδα; Άγνωστο.

Υπάρχει περίπτωση όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συνεννοηθούν για ένα νέο εθνικό σχέδιο; Ούτε μια στο εκατομμύριο…