FUN TIME

Ποιό αρσενικό πλένεται με τα... ούρα του για να βρει ταίρι;

Ποιό αρσενικό πλένεται με τα... ούρα του για να βρει ταίρι;
Σύμφωνα με νέες έρευνες, ένα συγκεκριμένο είδος πιθήκων, οι καπουτσίνοι, φαίνεται να προσελκύουν...

Σύμφωνα με νέες έρευνες, ένα συγκεκριμένο είδος πιθήκων, οι καπουτσίνοι, φαίνεται να προσελκύουν το ταίρι τους, κάνοντας μπάνιο με τα ούρα τους και χάρη στην υψηλή συγκέντρωση τεστοστερόνης σε αυτά.

Οι καπουτσίνοι πίθηκοι ουρούν στα χέρια τους και μετά τρίβουν τη γούνα τους, για να προσελκύουν θηλυκούς πιθήκους. Οι επιστήμονες έλυσαν το γρίφο του «πλυσίματος με ούρα» των ζώων αυτών: ο εγκέφαλος των θηλυκών βρίσκεται σε εγρήγορση, μόλις μυρίσει τα ούρα σεξουαλικά ώριμων αρσενικών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση για τα Πρωτεύοντα, πολλά είδη πιθήκων της αμερικανικής ηπείρου κάνουν τακτικά «πλύσιμο με ούρα», ουρώντας στην παλάμη του χεριού τους, την οποία στη συνέχεια τρίβουν δυνατά στα πόδια και στους γλουτούς τους.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έκαναν διάφορες υποθέσεις για την αιτία της συνήθειας αυτής, εξετάζοντας αν τους βοηθά να διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματός τους ή να αναγνωρίζονται μεταξύ τους μέσω της οσμής.

Οι περισσότερες μελέτες δεν είχαν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. «Ομως παρατηρήσαμε ότι όταν τους πλησίαζε ένα θηλυκό, τα ενήλικα αρσενικά ενέτειναν τον ρυθμό του πλυσίματος με ούρα», είπε η δρ Κίμπερλι Φίλιπς, ειδική στα πρωτεύοντα από το Πανεπιστήμιο Τρίνιτι στο Τέξας.

«Εφόσον οι θηλυκοί καπουτσίνοι, όταν είναι σε περίοδο γονιμότητας, πλησιάζουν ενεργά τους αρσενικούς, σκεφτήκαμε ότι το πλύσιμο με ούρα δίνει χημικές πληροφορίες στα θηλυκά για τη σεξουαλική ή την κοινωνική θέση τους».

Για να διερευνήσουν την υπόθεση αυτή, η δρ Φίλιπς και οι συνεργάτες της παρατήρησαν τον εγκέφαλο των θηλυκών καπουτσίνων την ώρα που μύριζαν ούρα από ενήλικα και ανήλικα αρσενικά.

Είδαν ότι τα ούρα των πρώτων είχαν πολύ έντονη επίδραση στον εγκέφαλο των θηλυκών, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη συνδέεται και με το κοινωνικό κύρος των πιθήκων και όσο υψηλότερο το κύρος, τόσο μεγαλύτερη η παραγωγή της.

Πηγή: pyles.tv