ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

F1 Grand Prix Abu Dhabi: Δεύτερος τίτλος για τον L. Hamilton

F1 Grand Prix Abu Dhabi: Δεύτερος τίτλος για τον L. Hamilton

Έντεκα νίκες και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2014 στην F1 κατέκτησε στο Grand Prix του Abu Dhabi ο Lewis Hamilton. Ο Βρετανός έγινε ο πρώτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής για την Mercedes-Benz μετά τον J.M.Fangio.

Το τελευταίο Grand Prix της χρονιάς, στην πίστα Yas Marina στο Abu Dhabi πέρασε στα στατιστικά και ο Lewis Hamilton κέρδισε τον δεύτερο Παγκόσμιο Τίτλο του στην πρώτη στροφή του circuit. Ο Βρετανός πέρασε τον αντίπαλο και συναθλητή του Nico Rosberg λίγο μετά την εκκίνηση και οδήγησε από την πρώτη θέση ένα αγώνα που του έδωσε τον τίτλο. Ο Rosberg αντιμετώπισε μηχανικά προβλήματα και έπεσε στην τέταρτη θέση στους πρώτους γύρους του Grand Prix.

Πίσω από τον Hamilton τερμάτισαν οι οδηγοί της Williams F.Massa και V. Bottas (δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα) αυτό ήταν το πρώτο διπλό podium από το 2005.

Με αυτό τον τίτλο ο Βρετανός μπαίνει στο πάνθεον των οδηγών που έχουν δύο Παγκόσμιους τίτλους και είναι οι: Alberto Ascari; Jim Clark; Graham Hill; Emerson Fittipaldi; Mika Hakkinen και Fernando Alonso.

Σε μία διοργάνωση όπου όλοι φαίνονται νευρικοί και αγχωμένοι για την έκβασή της ο Hamilton φαινόταν ήρεμος ακόμη και στις αναμνηστικές φωτογραφίες ή όταν έδινε τα χέρια με τον Rosberg πριν από την εκκίνηση.
Περισσότερη αγωνία έδειχνε πως είχε η φίλη του Hamilton, Nicole Scherzinger, η οποία εμφανίστηκε ανήσυχη, από τα πρώτα λεπτά, που έφτασε στην πίστα.

Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Hamilton έκανε πολύ καλή εκκίνηση κι έστριψε με χαρακτηριστική άνεση πρώτος. Πίσω από τον δεύτερο Rosberg ο Bottas έχασε πολλές θέσεις κι έπεσε όγδοος. Κακή εκκίνηση έκανε κι ο Magnussen ο οποίος χτύπησε την ανάρτηση της McLaren του μετά από επαφή με άλλο αυτοκίνητο. Οι δύο RBR έφυγαν από το pitlane καθώς είχαν αποκλειστεί από τις κατατακτήριες δοκιμές.

Η πρώτη 10άδα μετά τον 5ο γύρο ήταν: Hamilton, Rosberg, Massa, Button, Raikkonen, Alonso, Kvyat, Bottas, Hulkenberg και Perez. Οι δύο RBR είχαν ανέβει στην 17η (Ricciardo) και 18η (Vettel) θέση.

Ο πρώτος που μπήκε για αλλαγή ελαστικών ήταν ο Alonso, στον 6ο γύρο και έβαλε την μαλακή γόμα. O Ισπανός έδωσε το σύνθημα και πίσω του ακολούθησαν οι Button, Raikkonen και Kvyat βάζοντας κι αυτοί την μαλακή γόμα.

Στο τέλος του 10ου γύρου ήρθε η σειρά του Hamilton για αλλαγή ελαστικών. Το pitstop του Βρετανού ήταν καθαρό και χωρίς προβλήματα. Έναν γύρο μετά μπήκε κι ο Rosberg βάζοντας επίσης την μαλακή γόμα της Pirelli.

Στον 13ο γύρο η μάχη στην κορυφή ήταν σκληρή με τους Hamilton-Rosberg να ανταλλάσουν ταχύτερα περάσματα. Ο Βρετανός όμως διατηρούσε μια διαφορά 2 δευτερολέπτων.

Στον 20ο γύρο ο Hamilton είχε εξαιρετικό ρυθμό αγχώνοντας τον Rosberg ο οποίος έβλεπε ότι δεν μπορούσε να τον πιέσει. Πέντε γύρους μετά το δράμα του Rosberg έγινε μεγαλύτερο καθώς το ERS του έπαψε να λειτουργεί. Χωρίς το ERS ο Γερμανός έχανε 3-4 δευτερόλεπτα ανά γύρo κι αυτό έφερε τον Massa πολύ κοντά του. Ο Βραζιλιάνος στον 27ο γύρο πέρασε τον Γερμανό και ανέβηκε δεύτερος.

Στον 32ο γύρο ο Hamilton μπήκε για την δεύτερη αλλαγή ελαστικών βάζοντας την μαλακή γόμα. Έναν γύρο μετά ο Rosberg έχασε άλλη μια θέση, αυτή τη φορά από τον Bottas. Ο Γερμανός στον 35ο γύρο μπήκε για αλλαγή ελαστικών βάζοντας την μαλακή γόμα και βγήκε στην 7η θέση. Τα προβλήματα παρέμεναν στην W05 του Rosberg. Στους επόμενους γύρους έχασε κι άλλη θέση, από τον Vettel αυτή τη φορά.

Στον 41ο γύρο ο Rosberg αντιμετώπισε περισσότερα προβλήματα. Αυτή τη φορά με τα φρένα του, τα οποία δεν λειτουργούσαν σωστά.

Τελικά ο Hamilton άντεξε κέρδισε την 11η νίκη της χρονιάς. Ο Βρετανός είναι ο νέος πρωταθλητής της Formula 1 για το 2014. Ξανά στην κορυφή του κόσμου για 2η φορά στην καριέρα του. Πίσω του οι δύο Williams έκαναν το 2-3 με τους Massa-Bottas ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την εξαιρετική χρονιά. Την δεκάδα συμπλήρωσαν οι Ricciardo, Button, Hulkenberg, Perez, Vettel, Alonso και Raikkonen. Τελικά τα προβλήματα του Rosberg έγιναν περισσότερα κι ο Γερμανός τερμάτισε στην 14η θέση.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

1 Lewis Hamilton Mercedes

2 Felipe Massa Williams/Mercedes

3 Valtteri Bottas Williams/Mercedes

4 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault

5 Jenson Button McLaren/Mercedes

6 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes

7 Sergio Perez Force India/Mercedes

8 Sebastian Vettel Red Bull/Renault

9 Fernando Alonso Ferrari

10 Kimi Raikkonen Ferrari

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ

1 Lewis Hamilton 384

2 Nico Rosberg 317

3 Daniel Ricciardo 238

4 Valtteri Bottas 186

5 Sebastian Vettel 167

6 Fernando Alonso 161

7 Felipe Massa 134

8 Jenson Button 126

9 Nico Hulkenberg 96

10 Sergio Perez 59

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

1 Mercedes 701

2 Red Bull/Renault 405

3 Williams/Mercedes 320

4 Ferrari 216

5 McLaren/Mercedes 181

6 Force India/Mercedes 155

7 Toro Rosso/Renault 30

8 Lotus/Renault 10

9 Marussia/Ferrari 2

10 Sauber/Ferrari 0

11 Caterham/Renault 0

Σχετικές ειδήσεις