ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

MotoGP Grand Prix Ολλανδία: Η ιστορία γράφεται ξανά

MotoGP Grand Prix Ολλανδία: Η ιστορία γράφεται ξανά

Οι νικητές των τριών κατηγοριών για τα MotoGP στο Grand Prix του Assen έχουν την ευκαιρία να γράψουν ιστορία αφού θα είναι οι τελευταίοι νικητές μιας μεγάλης παράδοσης στην Ολλανδία, που ήθελε τους αγώνες - μέχρι και το 2015 - να γίνονται Σάββατο.

Φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία το Ολλανδικό Grand Prix θα γίνει Σάββατο. Από το 2016 η διοργάνωση στο Assen θα ξεκινά από Παρασκευή και θα ολοκληρώνεται την Κυριακή με τους αγώνες.

Η απόφαση πάρθηκε από τους υπεύθυνους της πίστας, για να αυξήσουν τα έσοδα από τα εισιτήρια αλλά και τα εκδρομικά πακέτα.Έτσι η 85η διοργάνωση θα είναι η τελευταία μίας παράδοσης, η οποία ισχύει από το 1949. Με την ευκαιρία αυτή ας δούμε τι αλλάζει και τι μένει ίδιο το 2015 με τη γλώσσα των αριθμών:

  • Το Assen είναι η μοναδική πίστα στο Ημερολόγιο Αγώνων που φιλοξενεί ανελλιπώς αγώνες MotoGP από το 1949 - όταν και ξεκίνησε το Πρωτάθλημα - μέχρι και σήμερα.
  • Ο αγώνας με τη μεγαλύτερη διάρκεια έγινε το 1950 με μοτοσυκλέτες 500 κ.εκ. Στην τότε πίστα - που είχε μήκος 16,54χλμ - ο Umberto Masetti επικράτησε στους 18 γύρους του αγώνα σε 2 ώρες και 43,2δ οδηγώντας Gilera.
  • Το 1975 στα 500 κ.εκ., είχαμε τη μοναδική περίπτωση στα χρονικά του Πρωταθλήματος, όπου οι Barry Sheene και Giacomo Agostini τερμάτισαν με τον ίδιο χρόνο! Το τότε σύστημα χρονομέτρησης ήταν ακριβές μέχρι και ένα δέκατο, με τους αγωνοδίκες να μην μπορούν να ξεχωρίσουν ποιός ήταν πρώτος και ποιός δεύτερος.
  • Η Yamaha είναι ο πιο επιτυχημένος κατασκευαστής στην τετράχρονη εποχή του MotoGP, με εφτά νίκες. Η Honda έχει πέντε νίκες και η Ducati μια και μοναδική το 2008.
  • Η τελευταία νίκη της Suzuki στο Assen ήρθε το 1993 με τον Kevin Schwantz. Στην τετράχρονη εποχή του MotoGP, η Suzuki έχει δυο θέσεις στην πεντάδα με τους John Hopkins (5ος) και Chris Vermeulen να το κατορθώνουν το 2007 και 2009 αντίστοιχα.
  • Ο Ben Spies είχε κερδίσει το 2011 στην Ολλανδία. Είναι η εξαίρεση στον κανόνα που θέλει εκεί να κερδίζει ένας από τους: Casey Stoner, Valentino Rossi, Dani Pedrosa, Marc Marquez και Jorge Lorenzo.
  • Ο τελευταίος αναβάτης που έχει κερδίσει συνεχόμενους αγώνες στο Assen, ήταν ο Valentino Rossi το 2004 και το 2005.
  • Πέρυσι, ο Aleix Espargaro είχε καταφέρει να πάρει την pole position στο Assen, οδηγώντας την OPEN μοτοσυκλέτα της Yamaha. Το κατάφερε στο 150ο Grand Prix της καριέρας του.
  • Ο αναβάτης με τις περισσότερες νίκες στο Assen είναι ο Angel Nieto με 15 νίκες. Ο Giacomo Agostini ακολουθεί με 14.
  • Από τους αναβάτες, της νεώτερης ιστορίας ο πιο επιτυχημένος είναι ο Valentino Rossi με οχτώ νίκες, έξι στη μεγάλη κατηγορία και από μια στις υπόλοιπες δυο.
  • Ο τελευταίος Ολλανδός που ανέβηκε στο βάθρο του Assen, ήταν ο Wilco Zeelenberg το 1994 όταν τερμάτισε στην τρίτη θέση.

Σχετικές ειδήσεις