ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

MotoGP Grand Prix Brno: Επιστροφή στην Ευρώπη (photos)

MotoGP Grand Prix Brno: Επιστροφή στην Ευρώπη (photos)

Μόλις μια εβδομάδα μετά τον αγώνα στις ΗΠΑ και την Indianapolis, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP ταξιδεύει στο Brno της Τσεχίας για τον 11ο αγώνα της χρονιάς.

Η Τσέχικη πίστα φιλοξενεί αγώνα Grand Prix από το 1965, αλλά η μοντέρνα της μορφή μπήκε στο Ημερολόγιο το 1987. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Honda, ήταν εκεί η νικήτρια. Βέβαια ο περσινός αγώνας ήταν μία ανατροπή αφού νικητής ήταν ο Dani Pedrosa μπροστά από τους Lorenzo και Rossi. Ο «Baby Samurai» σταμάτησε (μετά από δέκα συνεχόμενες νίκες) τον Marc Marquez.

Ο Lorenzo μπορεί να μην κατάφερε να κρατήσει την πρώτη θέση από τον Marquez στον αγώνα της Indy, ωστόσο τερμάτισε μπροστά από τον Rossi και μείωσε τη διαφορά του από την κορυφή της βαθμολογίας στους 9 βαθμούς. Τέσσερις νίκες έχει στο Brno ο αναβάτης της Movistar Yamaha σε όλες τις κατηγορίες (125 κ.εκ - 2004 / 250 κ.εκ. -2006,2007 / MotoGP - 2010) ενώ είναι και ο τελευταίος αναβάτης που κέρδισε εκεί και δεν οδηγούσε Honda (2010).

Από την άλλη ο Marquez (Repsol Honda) έχει ήδη δυο συνεχόμενες νίκες στο Πρωτάθλημα, ενώ έχει καταφέρει να μειώσει τη διαφορά του από την κορυφή και τον Valentino Rossi στους 56 βαθμούς.Ο Pedrosa (Repsol Honda) έχει επίσης τέσσερεις νίκες στο Brno και είναι από τους λίγους που έχουν καταφέρει να κερδίσουν στην Τσεχία σε όλες τις κατηγορίες.

Πέρυσι ήταν αντίπαλοι φέτος είναι συναθλητές. Ο λόγος για τους αναβάτες της Ducati Andrea Iannone και Andrea Dovizioso, οι οποίοι πέρυσι είχαν ωραία «μάχη». Το καλύτερό του αποτέλεσμα στο Brno πήρε πέρυσι ο Aleix Espargaro, τερματίζοντας όγδοος.

Brno: Τα στατιστικά

  • Φέτος θα γίνει Grand Prix στην πίστα του Brno για 46η φορά.
  • Το πρώτο GP στο Brno ήταν το 1965 (Τσεχοσλοβακία). Ο αγώνας των 500 κ.εκ. έγινε σε δημόσιο δρόμο σε μήκος 13,94χλμ και τον αγώνα τον κέρδισε ο Mike Hailwood (MV Agusta).
  • Το μήκος μειώθηκε στα 10,92χλμ το 1975 για λόγους ασφαλείας.
  • Ο τελευταίος αγώνας στο δρόμο έγινε το 1977 και τον κέρδισε ο Johnny Cecotto με Yamaha. Η πίστα από τότε θεωρήθηκε ακατάλληλη για τις μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού.
  • Η πίστα πια χρησιμοποιήθηκε το 1987 και φιλοξένησε το Τσεχοσλοβακικό Grand Prix μέχρι το 1991.
  • Φέτος θα είναι ο 28ος αγώνας στη συγκεκριμένη πίστα, η οποία όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει αλλαγές.
  • Στην τετράχρονη εποχή του MotoGP (2002 κι έπειτα) η Honda έχει έξι νίκες, η Yamaha πέντε και η Ducati δυο.
  • Μόλις ένας Τσέχος έχει καταφέρει να ανέβει στο βάθρο της πίστας σε όλες τις κατηγορίες: ο Lukas Pesek όταν έφερνε την Derbi του στην 3η θέση στα 125 κ.εκ. το 2007.
  • Το καλύτερο αποτέλεσμα Τσέχου αναβάτη στη μεγάλη κατηγορία, είναι η ένατη θέση του Karel Abraham το 2012.
  • Οι δυο αναβάτες με τις περισσότερες νίκες στην πίστα του Brno, είναι οι Max Biaggi (4 x 250 κ.εκ., 2 x 500 κ.εκ., 1 x MotoGP) και Valentino Rossi (1x 125 κ.εκ., 1 x 250 κ.εκ., 1 x 500 κ.εκ., 4 x MotoGP).
  • Την τελευταία φορά που κάποιος αναβάτης πήρε τη νίκη έχοντας ξεκινήσει τον αγώνα από την pole position, ήταν ο Valentino Rossi το 2009.

Σχετικές ειδήσεις