ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

MotoGP Grand Prix Βρετανίας: Ώρα για τσάι και θέαμα (photos)

MotoGP Grand Prix Βρετανίας: Ώρα για τσάι και θέαμα (photos)

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP ταξιδεύει στην Βρετανία και την πίστα του Silverstone, για τον 12ο αγώνα και ίσως πιο κρίσιμο αγώνα της σεζόν.

Φέτος είναι η έκτη χρονιά που το Silverstone φιλοξενεί Grand Prix για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μετά από ένα διάστημα απουσίας 23 ετών. Στο Silverstone έχουμε δει αρκετές «μάχες» ανάμεσα σε κορυφαίους αναβάτες, αλλά η φετινή ανάμεσα σε Rossi και Lorenzo προβλέπετε να είναι η πιο έντονη. Με επτά αγώνες να απομένουν ως το τέλος της χρονιάς , η προσπάθεια των δύο είναι σαν να ξεκινά από το μηδέν και αυτό σημαίνει ότι η διοργάνωση στο Silverstone αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την εξέλιξη του Πρωταθλήματος. Σας θυμίζουμε ότι στον περσινό αγώνα ο Marquez ήταν πρώτος (πήρε την 11η νίκη του), μετά από μια «μάχη» που έδωσε με τον Lorenzo. Ο Rossi τερμάτισε τρίτος.

Οι δυο αναβάτες της Movistar Yamaha ισοβαθμούν με 211βαθμούς στο Πρωτάθλημα, με τον Lorenzo να έχει την πρώτη θέση επειδή έχει πέντε νίκες στο σύνολο, έναντι τριών του μεγάλου του αντιπάλου.Ο Doctor δεν έχει κερδίσει ποτέ στο Silverstone, αλλά έχει πετύχει έξι νίκες στο Donington Park. Την τελευταία φορά που κέρδισε στην Αγγλία ήταν το 2005, ενώ είχαν προηγηθεί άλλες δυο νίκες στη μεγάλη κατηγορία, μια νίκη στα 125 και δυο στα 250 κ.εκ.Από την άλλη ο Lorenzo, μετά τη νίκη του στην Τσεχία, θέλει να συνεχίσει να κερδίζει. Ο Ισπανός έχει κερδίσει 3 φορές στο Silverstone (2010-12-13).

Kανείς δεν πρέπει να κάνει το λάθος να υποτιμήσει τον Marc Marquez (Repsol Honda) αν και για να υπερασπιστεί τον τίτλο του 2014 είναι πολύ δύσκολο. Πάντως οι δυο νίκες και οι δυο δεύτερες θέσεις στους τέσσερεις τελευταίους αγώνες, δείχνουν ότι ο Ισπανός δεν έχει παραδώσει τα όπλα. Ο Marquez ξέρει ότι πρέπει να τερματίσει στην πρώτη τριάδα στο Silverstone, αν θέλει να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες του για την κατάκτηση της ανώτερης διάκρισης. Έχει κερδίσει δυο φορές στο Silverstone, το 2010 στα 125 κ.εκ. και πέρυσι, ενώ το χειρότερό του αποτέλεσμα είναι η δεύτερη θέση το 2013, 81/1000 πίσω από τον Lorenzo. Ο Dani Pedrosa (Repsol Honda) ελπίζει ότι το αριστερό του πόδι θα είναι εντελώς καλά στο Silverstone, μετά τον τραυματισμό του στο Brno. Ο Pedrosa ήταν τέταρτος πέρυσι.

Ο Andrea Iannone (Ducati) είναι τέταρτος στο Πρωτάθλημα και δεν έχει τερματίσει αγώνα έξω από την πρώτη εξάδα από την αρχή της σεζόν. Ο συναθλητής του του, ο Andrea Dovizioso, ήταν αυτός που κέρδισε τον τελευταίο αγώνα που έγινε στο Donington Park (το 2009 με Honda).

Ο αγώνας του Silverstone με αριθμούς

  • Από το 1949 μέχρι και σήμερα υπάρχει ανελλιπώς ένας αγώνας στην Αγγλία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αρχικά γινόταν στο Isle of Man TT, αλλά το 1977 (για λόγους ασφαλείας) μεταφέρθηκε στο Silverstone.
  • Το 1987 ο Βρετανικός αγώνας του Πρωταθλήματος μετακόμισε στο Donington Park, προτού επιστρέψει στο Silverstone από το 2010 και στο εξής.
  • Οι νικητές του πρώτου Grand Prix στο Silverstone το 1977 ήταν οι: Pat Hennen (Suzuki 500 κ.εκ),. Kork Ballington (Yamaha , 350 & 250 κ.εκ.), Pierluigi Conforti (Morbidelli 125 κ.εκ.).
  • Το Βρετανικό Grand Prix διεξήχθη για δέκα συνεχόμενα έτη στο Silverstone, προτού μεταφερθεί στο Donington Park το 1987. Επέστρεψε στο Silverstone το 2010 σε μια νέα πίστα μήκους 5,9χλμ.
  • Οι Kork Ballington και Angel Nieto είναι οι δυο αναβάτες με τις περισσότερες νίκες στο Silverstone, ο καθένας από έξι.
  • Οι μόνοι που έχουν καταφέρει να κερδίσουν περισσότερες από μια φορά στο Silverstone, από το 2010 μέχρι σήμερα, είναι οι Jorge Lorenzo και Marc Marquez. Ο πρώτος έχει τρεις νίκες: 2010-12-13, ενώ ο δεύτερος έχει κερδίσει τα 125cc το 2010 και στη μεγάλη κατηγορία πέρυσι.
  • Από το 2010 που επέστρεψε το Πρωτάθλημα στο Silverstone, το καλύτερο αποτέλεσμα Βρετανού αναβάτη είναι η έκτη θέση του Cal Crutchlow το 2012.
  • Η Yamaha έχει κερδίσει τους τρεις από τους πέντε αγώνες που έχουν γίνει στο Silverstone από το 2010, με την Honda να έχει κερδίσει στους άλλους δυο.
  • Το καλύτερο αποτέλεσμα της Ducati στο Silverstone είναι η τέταρτη θέση που πήρε ο Nicky Hayden τόσο το 2010, όσο και το 2011.
  • Το καλύτερο αποτέλεσμα της Suzuki στο Silverstone είναι η 5η θέση του Alvaro Bautista το 2011, που ήταν και το καλύτερο αποτέλεσμα του κατασκευαστή εκείνη τη σεζόν συνολικά.

Σχετικές ειδήσεις