ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

MotoGP Grand Prix Ιαπωνίας: Ποιος θα σταματήσει τον Valentino Rossi; (photos)

MotoGP Grand Prix Ιαπωνίας: Ποιος θα σταματήσει τον Valentino Rossi; (photos)

Τρεις αγώνες πριν το τέλος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος και όλοι αναρωτιούνται αν θα μπορέσει κάποιος να σταματήσει τον Doctor Rossi από την κατάκτηση ενός ακόμη τίτλου.

Τα MotoGP ταξιδεύουν στην Ιαπωνία για τον 15ο αγώνα, στην πίστα του Motegi που μπήκε για πρώτη φορά στο Ημερολόγιο το 1999 και φέτος θα είναι η 17η συνεχόμενη φορά που θα φιλοξενήσει Grand Prix.

Στην προηγούμενη διοργάνωση στην πίστα της Aragon στην Ισπανία ο Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha) κατάφερε να πετύχει ι την έκτη φετινή του νίκη και να μειώσει τη διαφορά του από τον Valentino Rossi στο βαθμολογικό πίνακα. Από την άλλη ο Dani Pedrosa (Repsol Honda) ήταν η έκπληξη με τη «μάχη» που κέρδισε από τον Rossi (Movistar Yamaha).

Ο Ιταλός είδε τη διαφορά του να μειώνεται στους 14 βαθμούς στην Ισπανία και ξέρει καλά ότι θα πρέπει να κερδίσει στην Ιαπωνία. Ο Rossifumi έχει τερματίσει δέκα φορές στην πρώτη τριάδα στο Motegi κι έχει κερδίσει εκεί δυο φορές κατά το παρελθόν, αλλά η τελευταία του νίκη ήρθε το 2008. Πέρυσι ήταν τρίτος.

Τα δυο προηγούμενα χρόνια ο Lorenzo ήταν αυτός που κέρδιζε στο Motegi. Ο Ισπανός έχει ανέβει στο podium της Ιαπωνίας πέντε φορές, έχοντας κερδίσει εκεί και το 2009. Φέτος πάντως τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, μετά τον τραυματισμό του το περασμένο Σάββατο σε προπόνηση/ αγώνα mini bikes, στον αριστερό του ώμο.

Μετά την πέμπτη του εγκατάλειψη για φέτος, ο Marquez (Repsol Honda) είναι 79 βαθμούς πίσω από τον Rossi, αλλά έφτασε στο Motegi και αυτός με πρόβλημα τραυματισμού. Ο Ισπανός χειρουργήθηκε στο χέρι του μετά από πτώση που είχε κατά τη διάρκεια προπόνησής του με mountain bike!

Στην πρώτη του σεζόν στη μεγάλη κατηγορία, όπως και πέρυσι, τερμάτισε στη δεύτερη θέση. Το Motegi, μαζί με το Phillip Island, είναι οι δυο πίστες που δεν έχει κερδίσει ποτέ στη μεγάλη κατηγορία.

Αντίθετα ο Dani Pedrosa έχει δυο νίκες εκεί - τέσσερεις συνολικά - και είναι ο πιο επιτυχημένος αναβάτης στην πίστα! Οι δυο νίκες του Dani ήρθαν το 2011 και το 2012, ενώ πέρυσι ήταν στην τέταρτη θέση.

Τέσσερεις νίκες έχει συνολικά και η Ducati στο Motegi, με τον Casey Stoner να τους χαρίζει την τελευταία το 2010. Το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα της Scuderia ήταν η πέμπτη θέση του Dovizioso πέρυσι. Ο Andrea Iannone, τερμάτισε στην έκτη θέση τον περσινό αγώνα κι έχει δυο νίκες στο παρελθόν, μια στα 125 κ.εκ. (2009) και μια στην Moto2 (2011).

Η Suzuki ήταν ο κατασκευαστής που κέρδισε τους δυο πρώτους αγώνες που έγιναν ποτέ στο Motegi, το 1999 και το 2000, ενώ στην εποχή του MotoGP το καλύτερό τους αποτέλεσμα είναι η 5η θέση του John Hopkins το 2002.

Το καλύτερο αποτέλεσμα του Aleix Espargaro στην Ιαπωνία είναι μια έβδομη θέση στα 250 κ.εκ. το 2008. Πέρυσι ήταν ενδέκατος και η καλύτερη OPEN μοτοσυκλέτα.

Οι αριθμοί του Motegi

  • 100. O Hector Barbera θα κάνει την 100ή του εμφάνιση στη μεγάλη κατηγορία στο GP της Ιαπωνίας.
  • 84 - Η Honda είναι μπροστά με 84 βαθμούς στο Πρωτάθλημα των Κατασκευαστών στην Moto3 και θα πάρει τον Τίτλο - για πρώτη φορά από το 2001 - αν οποιοσδήποτε αναβάτης της ανέβει στο βάθρο της Ιαπωνίας.
  • 62 - Η Yamaha έχει προβάδισμα 62 βαθμών στο Πρωτάθλημα των Κατασκευαστών της μεγάλης κατηγορίας και θα εξασφαλίσει τον Τίτλο ( για πρώτη φορά από το 2010) αν στο Motegi ξεπεράσει με 13 βαθμούς την Honda.
  • 50 -Στην Aragon ο Marquez έκανε την 50η του παρουσία σε αγώνα της μεγάλης κατηγορίας, έχοντας 23 νίκες και 37 podium στο σύνολο. Αν τον συγκρίνουμε με τους 50 πρώτους αγώνες του Rossi, ο Ιταλός είχε 25 νίκες και 40 podiums
  • 28 - Στην Aragon είχαμε για 28η φορά τους Lorenzo και Pedrosa στις δυο πρώτες θέσεις! Είναι ο πιο συχνός συνδυασμός στη μεγάλη κατηγορία, με τον πρώτο να έχει 15 νίκες έναντι 13 του Dani, στο διάστημα των 28 αγώνων.
  • 10 - Στην Aragon ο Lorenzo χάρισε στην Yamaha τη δέκατη φετινή της νίκη. Χρειάζονται μια ακόμα για να ισοφαρίσει ο κατασκευαστής το ρεκόρ του, που είναι 11 στο σύνολο και τις πέτυχε τόσο το 2005, όσο και το 2010.
  • 3 - Μετά την πτώση του Petrucci στην Aragon, μόλις τρεις είναι οι αναβάτες στη μεγάλη κατηγορία που έχουν πάρει βαθμούς και στους 14 πρώτους αγώνες: οι Rossi, Iannone και Bradley Smith.
  • 2 - Το Motegi, μαζί με το Phillip Island, είναι η μια από τις δυο πίστες στις οποίες δεν έχει κερδίσει ποτέ στη μεγάλη κατηγορία ο Marc Marquez.

Σχετικές ειδήσεις