ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

BMW: Το πρώτο ηλεκτρικό φορτηγό 40-τόνων

BMW: Το πρώτο ηλεκτρικό φορτηγό 40-τόνων

Αθόρυβο και φιλικό προς το περιβάλλον. Το BMW και το SCHERM Group λανσάρουν ένα πιλοτικό project στο Μόναχο. Πρόκειται για το πρώτο ηλεκτρικό φορτηγό 40-τόνων για μεταφορές σε δρόμους της πόλης.

Το BMW Group συνεργάζεται με την εταιρία logistics SCHERM Group σε πιλοτικό project ηλεκτρικού φορτηγού 40-τόνων το οποίο θα κάνει μεταφορές σε δρόμους της πόλης το καλοκαίρι (2015). Η εταιρία γίνεται η πρώτη κατασκευάστρια αυτοκινήτων στη Γερμανία που χρησιμοποιεί ηλεκτρικό φορτηγό τέτοιου μεγέθους για τη μεταφορά υλικών σε δημόσιους δρόμους.

Το καινοτόμο όχημα έχει άδεια κυκλοφορίας για χρήση σε δημόσιους δρόμους και από φέτος το καλοκαίρι επιφορτίζεται με τη μεταφορά υλικών διανύοντας μικρές αποστάσεις. Το ηλεκτρικό φορτηγό θα εκτελεί δρομολόγια μεταξύ της εταιρίας logistics SCHERM Group και του Εργοστασίου του BMW Group στο Μόναχο οκτώ φορές την ημέρα, καλύπτοντας απόσταση σχεδόν δύο χιλιομέτρων ανά κατεύθυνση. Χάρη στο εναλλακτικό σύστημα κίνησης, το φορτηγό είναι αθόρυβο, χωρίς εκπομπές CO2 και με σχεδόν μηδενικές εκπομπές σωματιδίων στο περιβάλλον. Αυτό επιβεβαιώνει και η συνολική αξιολόγηση του οχήματος συγκριτικά με ένα φορτηγό με κινητήρα diesel: το φιλικό προς το περιβάλλον φορτηγό θα παράγει 11,8 τόνους λιγότερο CO2 το χρόνο – που ισοδυναμεί με την οδήγηση μιας BMW 320d Efficient Dynamics τρεις φορές σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

«Πριν από δύο χρόνια σχεδόν, η BMW i υλοποίησε την ιδέα της βιώσιμης μετακίνησης. Αυτό το αποκλειστικά ηλεκτρικό φορτηγό δείχνει ότι δουλεύουμε συνεχώς πάνω σε καινοτόμες λύσεις και αντιμετωπίζουμε προκλήσεις του τομέα logistics», σχολιάζει ο Hermann Bohrer, Διευθυντής Εργοστασίου του BMW Group στο Μόναχο. «Γι' αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα η συνεργασία μας με τη SCHERM».

Το BMW και το SCHERM Group επενδύουν εξαψήφιο ποσό στο πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο αρχικά θα έχει διάρκεια ενός χρόνου. Εάν το όχημα επιδείξει επάρκεια σε καθημερινές συνθήκες οδήγησης, και οι δύο εταίροι θα επιδιώξουν να επεκτείνουν το project.

«Μετά από αρκετή αναζήτηση βρήκαμε μία λύση ηλεκτρικού οχήματος μεταφορών», εξηγεί ο Rainer Zoellner, project manager του "e-truck" στο SCHERM Group. «Είμαστε σίγουροι ότι θα αποκτήσουμε πολύτιμη εμπειρία με το BMW Group από το πιλοτικό project».

Το BMW Group υιοθετεί μία ολιστική προσέγγιση επικεντρωμένη στην υλοποίηση της βιωσιμότητας σε όλη την αλυσίδα αξιών. Πέρα από τις μελλοντικές λύσεις μετακίνησης, θέματα όπως εταιρική περιβαλλοντική προστασία, αποδοτική χρήση πόρων και μείωση εκπομπών CO2 είναι αναπόσπαστα δεμένα με τη στρατηγική της εταιρίας. Από το 2014, το BMW Group προμηθεύεται από ανανεώσιμες πηγές την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να καλύψει πάνω από τις μισές ενεργειακές ανάγκες του.

Το SCHERM Group είναι διεθνής πάροχος συστημάτων που προσφέρουν λύσεις για τους τομείς logistics, μεταφορών, ακινήτων (real estate) και υπηρεσιών. Σαν πάροχος υπηρεσιών σε ολόκληρη την αλυσίδα αξιών, η εταιρία χρησιμοποιεί περίπου 2.000 υπαλλήλους σε 14 τοποθεσίες και σχεδόν 500 ιδιόκτητα φορτηγά. Η βιωσιμότητα, ως θεμελιώδης αξία, θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την εταιρία.

Σχετικές ειδήσεις