ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

VIA MOTORS: Ηλεκτρικό αγροτικό

VIA MOTORS: Ηλεκτρικό αγροτικό

Πρόκειται για μια μικρή αμερικάνικη εταιρεία, που εκπροσωπείται από τον πολυπράγμονα τελικά Bob Lutz που έχει θητεύσει σε διάφορες κορυφαίες θέσεις σε πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες και η οποία κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, χρησιμοποιώντας σα βάση τη λογική του Chevrolet Volt, αλλά και την τεχνολογία του.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας καθώς και ένας μικρός κινητήρας βενζίνης, ο οποίος εξασφαλίζει την τροφοδοσία της συστοιχίας μπαταριών με ενέργεια προκειμένου να επιτυγχάνεται μια ικανή αυτονομία.

Καθαρά ηλεκτρικά η αυτονομία του X-Truck, του ηλεκτρικού ημιφορτηγού που παρουσίασε η Via στο Ντιτρόιτ, φτάνει τα 60 χιλιόμετρα, ενώ η κατανάλωσή του είναι της τάξης των μόλις 2,35 λίτρων για κάθε 100 χιλιόμετρα.

Η γκάμα –όλα τα Via βασίζονται σε μοντέλα της GM- αποτελείται και από ένα SUV αλλά και από ένα βαν, που μπορεί να μετακινήσει μέχρι και 12 άτομα.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το X-Truck μπορεί να λειτουργήσει και σα γεννήτρια για την τροφοδοσία εργαλείων κ.λπ. Μάλιστα το χαρακτηριστικό αυτό έκανε τόση εντύπωση στο Ντιτρόιτ που οι υπεύθυνοι της Via έλεγαν στους όποιους ενδιαφερόμενους πως «είναι σαν να αγοράζετε μια γεννήτρια και να παίρνετε το φορτηγό τζάμπα».

Γιάννης Σκουφής
πηγή: carzine.gr