ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Henry Ford: 150 χρόνια από τη γέννησή του

Henry Ford: 150 χρόνια από τη γέννησή του

Ο Henry Ford, ο άνθρωπος που συνέβαλε όσο κανένας άλλος στην ανάπτυξη της αυτοκίνησης και αυτός που ίδρυσε το 1903 τη Ford Motor Company γεννήθηκε σα σήμερα πριν από 150 χρόνια σε μία μικρή πόλη του Μίσιγκαν.

Επιχειρηματίας, εφευρέτης, ιδιοφυιής όσο και ιδιότροπος αλλά και αμφιλεγόμενος εξαιτίας της συμπάθειάς του στο ναζισμό και στο Χίτλερ, ο Henry Ford ήταν πολύ γνωστός και για τις ιστορικές ατάκες του.

Γόνος μιας φτωχής οικογένειας Ιρλανδών και ο μεγαλύτερος από 6 παιδιά, ο Henry Ford κατάφερε να συρρικνώνει το κόστος κατασκευής ενός αυτοκινήτου μέσα από μία συνεχή ροή παραγωγής και ταυτόχρονα να επιβραβεύσει το εργατικό δυναμικό διπλασιάζοντας το ημερομίσθιο στα 5 δολάρια.

Ήταν λοιπόν αυτός που κατάφερε μέσα σε 18 μήνες να μειώσει το χρόνο συναρμολόγησης/ κατασκευής ενός Model T από σχεδόν 13 ώρες σε μόλις 90 λεπτά θέτοντας νέα δεδομένα στην αυτοκινητοβιομηχανία.

To Model T δεν ήταν όμως η μόνη του επιτυχία μιας και το «Tin Lizzie» διαδέχτηκε το 1927 το Ford Model A, το οποίο σχεδιάστηκε (το αμάξωμα) από το γιο του Edsel. Το Model Α είχε πολλές καινοτομίες όπως παρμπρίζ ασφαλείας, μεταλλικούς τροχούς με ακτίνες αντί για ξύλινους, ενώ μπορούσε να το παραγγείλει κανείς σε ότι χρώμα ήθελε εκτός από... μαύρο!

Είναι άλλωστε πασίγνωστη η ατάκα του Henry Ford για το Model T που είχε πει «μπορείτε να το παραγγείλετε σε ότι χρώμα θέλετε αρκεί να είναι μαύρο». O Henry Ford απεβίωσε την 29 Σεπτεμβρίου του 1950 σε ηλικία 84 ετών.

Γιάννης Σκουφής
πηγή: carzine.gr