ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

BMW: To Art Journey κοντά στους νέους καλλιτέχνες

BMW: To Art Journey κοντά στους νέους καλλιτέχνες

Ξεκινώντας από το 2015, η Art Basel και η BMW θα υποστηρίξουν ανερχόμενους καλλιτέχνες προσφέροντάς τους την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν το δικό τους δημιουργικό ταξίδι μέσω του BMW Art Journey.

Λειτουργώντας ως κινητό στούντιο, το BMW Art Journey θα ταξιδεύει τους καλλιτέχνες σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να διεξάγουν δημιουργική έρευνα, να γνωρίσουν άλλους καλλιτέχνες και να δημιουργήσουν νέα έργα.

Ο καλλιτέχνης προτείνει το ταξίδι, το υλοποιεί και εμπνέεται από τις τοπικές κουλτούρες. Εμπνευσμένοι από το ίδιο το ταξίδι και τις ποικίλες επιρροές που θα δεχτούν από διαφορετικές τοποθεσίες, εμπειρίες, γεγονότα και προορισμούς, οι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν νέες ιδέες, να ανακαλύψουν νέα θέματα και να οραματιστούν νέα, δημιουργικά project.

Ανερχόμενοι καλλιτέχνες με έργα στις αντίστοιχες εκθέσεις της Art Basel σε Μαϊάμι Μπιτς και Χονγκ Κονγκ, πληρούν τις προϋποθέσεις και είναι υποψήφιοι για το BMW Art Journey. Αυτό θα απονέμεται δύο φορές το χρόνο, σε κάποιον από τους δημιουργούς που εκθέτουν έργα σε κάθε τοποθεσία. Δύο διεθνείς κριτικές επιτροπές, μία στο Χονγκ Κονγκ και μία στο Μαϊάμι Μπιτς, θα αναδείξουν τη λίστα των τριών φιναλίστ σε κάθε περιοχή και θα καλέσουν τους καλλιτέχνες να υποβάλλουν προτάσεις για ένα ταξίδι. Στη συνέχεια, θα αναδειχτεί ένας καλλιτέχνης από κάθε λίστα σε ένα δεύτερο γύρο αξιολόγησης για να διεκδικήσει το πολυπόθητο BMW Art Journey. Ο νικητής της έκθεσης Discoveries της Art Basel στο Χονγκ Κονγκ, που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο του 2015, θα ανακοινωθεί το καλοκαίρι του 2015. Ο επικρατέστερος της έκθεσης Positions της Art Basel στο Μαϊάμι Μπιτς που θα γίνει το Δεκέμβριο του 2015, θα ανακοινωθεί στις αρχές του 2016.

Μέλη Κριτικής Επιτροπής του Χονγκ Κονγκ (πρώτη επιλογή, Μάρτιος 2015):

  • Richard Armstrong (Διευθυντής Solomon R. Guggenheim Museum, Νέα Υόρκη)
  • Claire Hsu (Διευθυντής Asia Art Archive, Χονγκ Κονγκ)
  • Matthias Mühling (Διευθυντής Städtische Galerie im Lenbachhaus, Μόναχο)
  • Μέλη Κριτικής Επιτροπής του Μαϊάμι Μπιτς (πρώτη επιλογή, Δεκέμβριος 2015):
  • Juan Gait á n (Έφορος στην Πόλη του Μεξικό)
  • Massimiliano Gioni (Καλλιτεχνικός Διευθυντής New Museum, Πόλη της Νέας Υόρκης)
  • Gabriele Horn (Διευθυντής KW Institute for Contemporary Art, Βερολίνο)
  • Victoria Noorthoorn (Διευθυντής Museo de Arte Moderna, Μπουένος Άιρες)
  • Bisi Silva (Διευθυντής Centre for Contemporary Art, Λάγκος)

Τα ταξίδια θα παρουσιάζονται και θα δημοσιεύονται σε έντυπα, ψηφιακά μέσα και στα social media. Όπου είναι εφικτό, η BMW θα συνεργάζεται με τους καλλιτέχνες στην παρουσίαση νέων έργων ή δημοσιεύσεων που θα προκύπτουν από την ενασχόλησή τους στο BMW Art Journey. Έτσι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα ενδυναμώνεται η συνεργασία των καλλιτεχνών με άλλους δημιουργούς, καλλιτεχνικούς οργανισμούς και τοπικούς εικαστικούς φορείς.

Ο Πρόεδρος & CEO της BMW Β. Αμερικής κ. Ludwig Willisch δήλωσε: «Επί σαράντα και πλέον χρόνια, η BMW εμπλέκεται ενεργά στο χώρο της τέχνης με εκατοντάδες μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο. Τώρα επεκτείνουμε αυτές τις προσπάθειες για να συμβάλλουμε απευθείας στην πρακτική της σύγχρονης τέχνης. Το BMW Art Journey αποδεικνύει πώς μπορούμε να κάνουμε κάτι εποικοδομητικό που θα ωφελήσει τους καλλιτέχνες της εποχής. Είμαστε σίγουροι ότι με αυτή την πρωτοβουλία θα διευρύνουν τους ορίζοντές τους και θα εξερευνήσουν νέα εδάφη δημιουργικότητας. Παράλληλα, το βλέπουμε σαν ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην πολυετή συνεργασία μας με την Art Basel».

Εν συνεχεία, ο Διευθυντής της Art Basel κ. Marc Spiegler συμπλήρωσε: «Είναι χαρά μας που συνεργαζόμαστε με τη BMW σε αυτό το νέο project. Το BMW Art Journey θα επιτρέψει σε αναδυόμενους καλλιτέχνες από τις εκθέσεις Positions και Discoveries να πραγματοποιήσουν ταξίδια που μελλοντικά θα τους ανοίξουν νέους δημιουργικούς ορίζοντες. Ανυπομονώ λοιπόν να δω πού θα ταξιδέψουν οι καλλιτέχνες και με τι επιρροές θα επιστρέψουν».

Αναγνωρίζοντας και υποστηρίζοντας τη δουλειά ορισμένων από τους πιο ολοκληρωμένους καλλιτέχνες της εποχής, το BMW Art Journey είναι ένα από τα πιο πρόσφατα πολιτιστικά project της BMW.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.bmw-art-journey.com

Σχετικές ειδήσεις