ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΒΜW: Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Προϊόντων

ΒΜW: Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Προϊόντων

Τι παρουσίασε η BMW στην έκθεση (CES) του Las Vegas; Όλες οι νέες εφαρμογές που υπάρχουν στα αυτοκίνητα της Βαυαρικής εταιρίας σε μία έκθεση που έφερε το μέλλον στο... παρόν.

Η BMW συνειδητοποίησε αρκετά νωρίς τη σημασία της επικοινωνίας μεταξύ οχημάτων, οδηγών και περιβάλλοντος και σήμερα είναι από τα παγκοσμίως μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της συνδεσιμότητας του αυτοκινήτου. Με το BMW ConnectedDrive προσφέρει συστήματα υποστήριξης οδηγού και ψηφιακές υπηρεσίες με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας και της άνεσης.

Στην Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Προϊόντων 2015, η BMW επιβεβαίωσε τον ηγετικό της ρόλο στις καινοτομίες και στην παροχή premium λύσεων μετακίνησης με εφαρμογές για νέες ψηφιακές συσκευές. Επίσης παρουσίασε νέα συστήματα υποστήριξης οδηγού και ευφυή τεχνολογία φωτισμού που θα συμβάλλουν στη ταχύτερη υλοποίηση του «Vision Zero» του οράματος προσωπικής μετακίνησης χωρίς ατυχήματα.

Ημερολόγιο & προγραμματισμός ταξιδιού με το mobility planner

Το BMW i3 ήδη προσφέρει ένα καινοτόμο και μοναδικό σύστημα υπολογισμού διαδρομής πολλαπλών μέσων μεταφοράς (intermodal routing system) για πλοήγηση στην πόλη, ενσωματώνοντας ποικίλα μέσα μεταφοράς, όπως και δημόσια τοπικά. Ακόμα και όταν οι οδηγοί φεύγουν από το BMW i3, το έξυπνο ρολόι (smartwatch) ή το έξυπνο τηλέφωνό τους (smartphone) μπορεί να τους εμφανίζει λίστα με δημόσια μέσα μεταφοράς με οδηγίες για να φτάσουν στον προορισμό τους αλλά και για να επιστρέψουν πίσω στο όχημά τους.

BMW i Connected Mobility

Μπορεί να ανιχνεύει – π.χ. από το ψηφιακό ημερολόγιο του χρήστη – εάν δύο ραντεβού βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές. Η εφαρμογή υπολογίζει το χρόνο που απαιτείται για τη μετάβαση από τη μία περιοχή στην άλλη και υπολογίζει μία ακριβή και ενημερωμένη διαδρομή η οποία αποτελείται από ανεξάρτητες επιμέρους διαδρομές. Το σύστημα μαθαίνει επίσης να επιλέγει αγαπημένα μέσα μεταφοράς του χρήστη, βελτιστοποιώντας έτσι τις υποδείξεις του.

BMW i Remote App για Android
Η BMW είναι η πρώτη κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων στον κόσμο που προσφέρει – με το BMW i3 – έλεγχο λειτουργιών οχήματος μέσω smartwatch στάνταρ. Και με το BMW i Connected Mobility, ανοίγονται ακόμα περισσότερες δυνατότητες – όπως μία πειραματική εφαρμογή όπου το smartwatch επιτρέπει το ξεκλείδωμα των θυρών του BMW i3 με ένα νεύμα. Επίσης, οι πόρτες μπορούν να ανοίξουν και να κλείσουν αυτόματα όταν ο χρήστης που φορά το έξυπνο ρολόι πλησιάσει ή απομακρυνθεί από το όχημα.

Vision Zero

Η αποφυγή συγκρούσεων είναι ζωτικό στοιχείο για προσωπικές μετακινήσεις χωρίς ατυχήματα. Συστήματα υποστήριξης όπως το Active Cruise Control με λειτουργία Stop & Go, που ανιχνεύει και αντιδρά σε προπορευόμενα οχήματα ήδη εφοδιάζει τρέχοντα μοντέλα BMW. Με κύρια εργαλεία ραντάρ και κάμερα, τα συστήματα αυτά εκδίδουν προειδοποιήσεις και ενεργοποιούν τα φρένα εάν χρειαστεί. Στο νέο πειραματικό BMW i3 ένα πρωτοποριακό σύστημα αισθητήρων λέιζερ σαρώνει ολόκληρη την περιοχή γύρω από το αυτοκίνητο. Εάν ανιχνευτεί πιθανότητα σύγκρουσης, το σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό και αν χρειαστεί ενεργοποιεί αυτόματα φρενάρισμα με ακρίβεια εκατοστού.

Valet Parking Assistant

Πλήρως αυτοματοποιημένο παρκάρισμα σε πολυώροφα γκαράζ αυτοκινήτων – γρήγορο και ασφαλές, ακόμα και χωρίς οδηγό. Τέσσερις σαρωτές λέιζερ παρακολουθούν ολόκληρη την περιοχή γύρω από το ερευνητικό όχημα, παράγοντας μία ακριβή εικόνα του περιβάλλοντος. Ένα πλήρως αυτοματοποιημένο Remote Valet Parking Assistant συνδυάζει αυτές τις πληροφορίες με το ψηφιακό τοπογραφικό σχέδιο ενός γκαράζ, και στη συνέχεια τις χρησιμοποιεί για να κατευθύνει το BMW i3 αυτόνομα, γρήγορα και με ασφάλεια σε έναν άδειο χώρο στάθμευσης.

Touch Command


Το Touch Command επιβεβαιώνει την ταχύτητα απόκρισης της BMW σε νέες εξελίξεις στον τομέα καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων. Το σύστημα χρησιμοποιεί μία στάνταρ ταμπλέτα Samsung ως διεπαφή ελέγχου για λειτουργίες ψυχαγωγίας. Η ταμπλέτα συνδέεται ασύρματα με τα ηλεκτρονικά του οχήματος, κάτι που επιτρέπει τη χρήση αυτής της διεπαφής και στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου, παραδείγματος χάριν για τον έλεγχο του συστήματος ψυχαγωγίας των πίσω επιβατών.

Πολυλειτουργική πιστωτική κάρτα BMW Group

Η νέα γενιά πιστωτικών καρτών BMW Group MasterCard αναμένεται να απλουστεύσει τη χρήση του DriveNow fleet. Η κάρτα εφοδιάζεται με τσιπ που υποστηρίζει την επικοινωνία εγγύς πεδίου Near Field Communication (NFC – ένα ασύρματο πρότυπο για μεταφορά δεδομένων μικρής εμβέλειας). Έτσι, η πιστωτική κάρτα εκτός από μέσο πληρωμής χωρίς μετρητά γίνεται και κλειδί - τηλεχειριστήριο. Μόλις ο χρήστης κρατήσει την κάρτα κοντά στον αισθητήρα του παρμπρίζ, το σύστημα κάνει ταυτοποίηση και ξεκλειδώνει το όχημα.

Ασύρματη φόρτιση μπαταριών υψηλής τάσης

Το σύστημα αποτελείται από δύο πηνία, ένα κάτω από το αυτοκίνητο και ένα στο πάτωμα του γκαράζ. Ρεύμα μεταφέρεται μεταξύ των πηνίων μέσω εναλλασσόμενου μαγνητικού πεδίου και χωρίς καλώδια ή επαφές, με ισχύ φόρτισης 3,3 kW.

Ασύρματες ενημερώσεις χαρτών


Η τελευταία γενιά του συστήματος Πλοήγησης Professional επιτρέπει τώρα για πρώτη φορά ασύρματη ενημέρωση χαρτών. Οι χάρτες ενημερώνονται – χωρίς χρεώσεις – μέσω μιας σύνδεσης κινητού τηλεφώνου με την κάρτα SIM που είναι ενσωματωμένη στο αυτοκίνητο.

Τηλεχειριστήριο με οθόνη

Ένα πρωτοποριακό, υπερσύγχρονο κλειδί με οθόνη συνδυάζει τις λειτουργίες άνεσης ενός τηλεχειριστηρίου – ξεκλείδωμα, κλείδωμα και αξιόπιστη ταυτοποίηση για εκκίνηση του οχήματος – με ενδείξεις κατάστασης. Μια οθόνη LCD υψηλής ανάλυσης 2.2 ιντσών δείχνει εάν οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειδωμένα και επιτρέπει τον έλεγχο της κατάστασης φόρτισης της μπαταρία, για παράδειγμα στο plug-in υβριδικό σπορ μοντέλο BMW i8.

Σχετικές ειδήσεις