ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η μεγαλύτερη ανάκληση αυτοκινήτων στις ΗΠΑ

Η μεγαλύτερη ανάκληση αυτοκινήτων στις ΗΠΑ

Η ιαπωνική εταιρεία Takata Corp προκάλεσε τη μεγαλύτερη ανάκληση στην αμερικανική ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας, σύμφωνα με τις αρχές οδικής ασφάλειας στις ΗΠΑ.

Η κατασκευάστρια αερόσακων συμφώνησε να χαρακτηρίσει ελαττωματικά σχεδόν 34 εκατομμύρια οχήματα λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζουν, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Μεταφορών και Ασφάλειας των Εθνικών Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ (NHTSA).

Το πρόβλημα αφορά συνολικά 33,8 εκατομμύρια οχήματα και έντεκα κατασκευάστριες αυτοκινητοβιομηχανίες. Αρχικά είχαν ανακληθεί 17 εκατομμύρια οχήματα και πλέον θα ανακληθούν περίπου άλλα τόσα σε όλη την Αμερική.

Η Takata θα πρέπει να συνεργαστεί με τη NHTSA σε όλες τις επόμενες διαδικασίες που θα ακολουθήσουν. Οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην ιαπωνική εταιρεία αναστέλλονται, ωστόσο θα μπορούσαν να επιβληθούν νέες καθώς η έρευνα συνεχίζεται.
Οι ελαττωματικοί αερόσακοι της Takata σχετίζονται με "τουλάχιστον πέντε θανάτους" στις ΗΠΑ και με πολλούς τραυματισμούς.


Η ανάκληση αφορά το σύστημα ενεργοποίησης αερόσακων που χρησιμοποιούνται από 11 κατασκευαστές αυτοκινήτων στη θέση οδηγού και συνοδηγού, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ, την ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την οδική ασφάλεια (NHTSA) και την Takata.

Οι αρχές συνέδεσαν έξι θανάτους με ελαττωματικούς αερόσακους της εταιρείας (που κατέχει το 59% περίπου της παγκόσμιας αγοράς αερόσακων) οι οποίοι έσκασαν με μεγάλη δύναμη και εκτόξευσαν κομμάτια τους στο εσωτερικό των αυτοκινήτων. Οι έξι θάνατοι συνέβησαν σε αυτοκίνητα της Honda.

Μεταξύ άλλων, η ανάκληση αφορά τις κατασκευαστικές εταιρίες Toyota, Nissan και Honda, οι οποίες είχαν επεκτείνει από μόνες τους τις ανακλήσεις αυτοκινήτων, όταν ανακάλυψαν ότι μερικοί διογκωτές στο σύστημα φουσκώματος δεν ασφάλιζαν σωστά, αφήνοντας την υγρασία να περάσει μέσα στο δοχείο του προωθητικού, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη του σάκου.

Σχετικές ειδήσεις