ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα περιπολικά από τα οποία δεν ξεφεύγει κανείς

Τα περιπολικά από τα οποία δεν ξεφεύγει κανείς

Μπορεί η Ελληνική αστυνομία να χρησιμοποιεί ως επι το πλείστον καθημερινά μοντέλα ως περιπολικά αλλά αυτό δεν είναι πάντα ο κανόνας.

Του Γιάννη Σκουφή

Ακριβώς όπως και τα αυτοκίνητα με τα οποία μετακινούμαστε όλοι μας καθημερινά έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά έτσι και τα περιπολικά που χρησιμοιούνται από τις αστυνομικές αρχές ανά τον κόσμο δεν είναι κατάλληλα για τα πάντα. Για την επίδοση εγγράφων π.χ. σαφώς και δεν χρειάζεται κάτι περισσότερα από ένα μικρό μοντέλο πόλης, με το οποίο όμως είναι αδύνατες οι περιπολίες σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Έτσι πολλές από τις αστυνομίες έχουν στο στόλο τους και πραγματικά ονειρικά μοντέλα, με πολλούς ίππους και βέβαια εξαιρετικές επιδόσεις, που κατά κανόνα χρησιμοποιούνται στις εθνικές οδούς. Βέβαια τα συγκεκριμένα περιπολικά έχουν και το ρόλο του πρεσβευτή τόσο το τεχνολογικού εξοπλισμού της εκάστοτε υπηρεσίας όσο και τις εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Με τη λογική αυτή δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι Ιταλοί Carabinieri θα περιπολούν πλέον και με την κορυφαία Alfa Romeo Giulia QV των 510 ίππων, συνεχίζοντας έτσι και μια μεγάλη παράδοση, μιας και ως περιπολικό χρησιμοποιούσαν και το κλασικό ομώνυμο μοντέλο της δεκαετίας του ’70.

Οι συνάδελφοί τους στην Polizia αντικατέστησαν σχετικά πρόσφατα δύο Lamborghini Gallardo -τα πολλά χιλιόμετρα που είχαν στην πλάτη τους με τη δεδομένη σκληρή τους χρήση είναι η καλύτερη απόδειξη για την αξιοπιστία τους- με τις καινούργιες Huracan. Οι Lamborghini χρησιμοποιούνται πάντως από τους Ιταλούς σε κάθε περίπτωση που απαιτείται γρήγορη χερσαία μεταφορά, όπως π.χ. ανθρωπίνων οργάνων για μεταμοσχεύσεις.

Οι ιταλικές διωκτικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους και Lotus Evora, κάτι που ισχύει και για τις βρετανικές. Το τελευταίο ακούγεται πιο λογικό από τη στιγμή που πρόκειται και για βρετανική εταιρεία, κάτι που ισχύει και για τη Jaguar που επίσης παρέχει γρήγορα περιπολικά, ενώ στο Νησί δεν λένε όχι και στα γρήγορα Lexus.

Οι Βρετανοί πάντως θα μπορούσαν να έχουν και το συνολικά πιο περίεργο αστυνομικό όχημα, αν πράγματι αποκτούσαν το Caparo T1, που μοιάζει σαν μονοθέσιο της F1 με καλυμμένους τροχούς και το οποίο η εταιρεία το παρουσίασε βαμμένο στα χρώματα της τοπικής Police.

To ίδιο θα ίσχυε και για τη γερμανική Polizei αν προσέθετε κάποια στιγμή στο στόλο της, πέρα από τα άλλα γρήγορα αυτοκίνητα που έχει στη διάθεσή της και την Brabus CLS V12S Rocket, που θα ήταν η βασίλισσα των Autobahnen, σε μεγάλα τμήματα των οποίων δεν υπάρχει όριο ταχύτητας.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Corvette είναι λογικό να έχει την τιμητική της όταν πρόκειται για γρήγορα περιπολικά, ενώ δημοφιλή είναι και τα muscle cars τύπου Dodge Charger, που μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακά όσο η Corvette έχουν όμως 4 πόρτες και πίσω κάθισμα.

Στην Αυστραλία όταν δεν χρησιμοποιούν τα τοπικά Holden ποντάρουν στα γρήγορα Volvo Polestar, ενώ υπάρχει μια αστυνομία που έχει σχεδόν μόνο super cars για περιπολικά και αυτή δεν είναι άλλη από την αστυνομία του Dubai.

Μάλιστα οι Ferrari, Lamborghini και McLaren -μη νομίζετε ότι τελειώσαμε, καθώς έχουν τόσο μια συλλεκτική και πανάκριβη Astron Martin One-77 όσο και Bugatti Veyron- παίζουν και το ρόλο του τουριστικού αξιοθέατου.

Πάντως αν δεν ήταν βαμμένες στα χρώματα της τοπικής αστυνομίας δεν θα ξεχώριζαν από την πληθώρα των υπερ- αυτοκινήτων που υπάρχουν στους δρόμους όλων σχεδόν των χωρών του Κόλπου...