ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ποια είναι τα εθνικά αυτοκίνητα των χωρών που μετέχουν στο Euro 2016;

Ποια είναι τα εθνικά αυτοκίνητα των χωρών που μετέχουν στο Euro 2016;

Τα μοντέλα που θα μπορούσαν να είναι η πιο χαρακτηριστική επιλογή για 10 χώρες που μετέχουν στο Euro.

Του Γιάννη Σκουφή

Υπάρχουν μάρκες αυτοκινήτων και σε δεύτερο χρόνο μοντέλα που είναι άμεσα συνυφασμένα με μια χώρα, που έρχονται πρώτα στο μυαλό όταν αναφέρεσαι σε αυτήν. Με αφορμή το Euro 2016 λοιπόν το βρετανικό Carwow επέλεξε για 10 από τις χώρες που μετέχουν σε αυτό, τα μοντέλα που τις αντιπροσωπεύουν καλύτερα από όλα τα άλλα και ταυτόχρονα διαθέτουν και έναν, όπου αυτό είναι εφικτό, σπορ χαρακτήρα.

Έτσι λοιπόν για την διοργανώτρια του Euro 2016, αλλά και ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου Γαλλία, διάλεξε, δικαίως, το κορυφαίο σούπερ σπορ μοντέλο παγκοσμίως, τη Bugatti Chiron. H οποία Bugatti ναι μεν ανήκει στο γερμανικό όμιλο της Volkswagen, αλλά η έδρα της, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν, είναι στη γαλλική πόλη Molsheim, οπότε σωστά θεωρούνται γαλλικά.

Η Γερμανία εκπροσωπείται από το υπερ- αυτοκίνητο της πιο παλιάς και πιο παραδοσιακής γερμανικής αυτοκινητοβιομανίας, της Mercedes. Μάλιστα δεν είναι όποια και όποια έκδοση της AMG GT, γιατί περί αυτής πρόκειται, αλλά για την αγωνιστική της.

Η εκπρόσωπος της Ιταλίας δεν θα μπορούσε παρά να είναι μια Ferrari, ενώ από τα μοντέλα με το cavallino rampante (το όρθιο αλογάκι, σήμα της Scuderia) οι άνθρωποι του Carwow διάλεξαν το top. Tη LaFerrari και μάλιστα στην ανοιχτή εκδοχή της. Το ότι δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα επίσημα μάλλον δεν πειράζει κανέναν...

Σούπερ σπορ μοντέλο χαρακτηρίζει και τους Άγγλους. Πρόκειται για την πολύ όμορφη Jaguar F-Type, που στην έκδοσή της SVR -πέρα από την ανοιχτή υπάρχει και η κουπέ- είναι και πολύ γρήγορη.

Ακόμα πιο γρήγορο, για την ακρίβεια φιλοδοξεί να είναι το πιο γρήγορο του κόσμου τούτου, είναι το Koenigsegg One:1, που ίσως και από το όνομά του καταλάβατε πως εκπροσωπεί τη Σουηδία. Εδώ βέβαια ο πάντα μετριόφρων Zlatan Ibrahimovic θα μπορούσε να πει πως ένα hyper car πρέπει να εκπροσωπεί και hyper παίκτες και πως η Σουηδία έχει μόνο έναν, τον ίδιο...

Η Ισπανία, που σαφώς έχει περισσότερους από έναν hyper παίκτες στο ρόστερ της εκπροσωπείται σε αυτήν τη λίστα από την έκδοση Cupra των 290 ίππων του Seat Leon, ενώ αντίστοιχα η Ρουμανία δεν θα μπορούσε να έχει άλλο πρεσβευτή από ένα Dacia και πιο συγκεκριμένα το Duster, που είναι το πιο σύγχρονο αλλά και το πιο ελκυστικό της γκάμας της.

Ιδιαίτερα σύγχρονο, να φανταστείτε θα παρουσιαστεί επίσημα σε λίγους μήνες μετά τη λήξη του Euro και πάλι στη Γαλλία, στην έκθεση στο Παρίσι, το Kodiaq, το νέο μεγάλο SUV της εθνικής μάρκας της Τσεχίας, της Skoda, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα αυτοκίνητα που έχουν επιλεγεί για τη Ρωσία και την Ιρλανδία, καθώς έρχονται από το παρελθόν.

Η Ρωσία λοιπόν εκπροσωπείται από το αυτοκίνητο που ακόμα και σήμερα, παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, είναι το σήμα κατατεθέν της, το κλασικό Lada 2101 και μάλιστα σε μια φτιαγμένη έκδοσή του.

Η Ιρλανδία δεν θα μπορούσε παρά να εκπροσωπείται από το μόνο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στο έδαφος της, το DeLorean DMC-12, που αν δεν πρωταγωνιστούσε στην ταινία «Επιστροφή στο μέλλον» δεν θα το θυμόταν κανείς. Δεν θα υπήρχε άλλωστε και λόγος μιας και μπορεί να έδειχνε σπορ αλλά ήταν πιο αργό από το ρεπλέι και ο εμπνευστής του, ο κ. DeLorean, παρά την ιστορία που τον συνοδεύει, έχει πια ξεχαστεί.