ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τι μπορείτε να κάνετε αν το αυτοκίνητό σας μείνει από μπαταρία

Τι μπορείτε να κάνετε αν το αυτοκίνητό σας μείνει από μπαταρία

Όσο ο καιρός κρυώνει, η μπαταρία του αυτοκίνητου ταλαιπωρείται ακόμα περισσότερο για να γυρίσει τη μίζα και αυτή με τη σειρά της να εκκινήσει τον κινητήρα.

Ειδικά δε αν είναι αρκετά παλιά, οι πιθανότητες να παραδώσει... πνεύμα είναι αυξημένες και μιας και ο νόμος του Μέρφι θέλει αυτό να συμβαίνει την πιο ακατάλληλη στιγμή το μόνο που δεν χρειάζεται είναι εκνευρισμός και πανικός!

Του Γιάννη Σκουφή

Αν έχετε οδική βοήθεια πολύ απλά την καλείτε και βάζει μπροστά το αυτοκίνητό σας, ενώ στη συνέχεια, για να μην ταλαιπωρηθείτε πάλι, καλό είναι να την ελέγξετε και αν χρειαστεί να την αντικαταστήσετε.

Στην περίπτωση που δεν έχετε οδική βοήθεια και δεν θέλετε να προσπαθήσετε μόνοι σας, μπορείτε να καλέσετε ένα ταξί και ο οδηγός του είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημά σας. Άλλωστε το πιο πιθανό είναι να μην είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα.

BATTERY BREAK DOWN 2

Αν πάντως υπάρχει κοντά κάποιο αυτοκίνητο που μπορεί να αναλάβει το ρόλο του παρόχου ρεύματος και έχετε και καλώδια μπορείτε πολύ εύκολα και με ασφάλεια να βάλετε μπροστά το δικό σας, αρκεί να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη διαδικασία, το πρώτο βήμα της οποίας είναι να τα φέρετε κοντά. Όχι όμως τόσο κοντά ώστε να ακουμπούν, ενώ για τη συνέχεια σβήνουμε τον κινητήρα αυτού που θα δώσει το ρεύμα, κλείνουμε όλους τους ηλεκτρικούς καταναλωτές, όπως είναι π.χ. η αντίσταση στο πισω παρμπρίζ και των δύο, βάζουμε τον επιλογέα ταχυτήτων και στα δύο κιβώτια στο νεκρό -στα αυτόματα επιλέγουμε το P, ενώ βεβαιωνόμαστε ότι είναι τραβηγμένο το χειρόφρενο- ανοίγουμε τα καπό τους και ξεκινάμε τη συνδεσμολογία των δύο μπαταριών.

Συνδέουμε το ένα άκρο του κόκκινου καλωδίου στο θετικό πόλο της μπαταρίας του αυτοκινήτου που έχει μείνει και το άλλο στο θετικό πόλο αυτού που λειτουργεί. Το επόμενο βήμα είναι να συνδέσουμε το ένα άκρο του μαύρου καλωδίου στον αρνητικό πόλο της μπαταρίας του αυτοκινήτου δότη και το άλλο σε κάποιο μη βαμμένο μεταλλικό σημείο του αυτοκινήτου που έχει μείνει. Στο μπλοκ του κινητήρα του για παράδειγμα, ενώ η συγκεκριμένη σειρά σύνδεσης εξασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργηθούν σπινθήρες.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως σε μερικά αυτοκίνητα συνδέουμε τους ακροδέκτες των καλωδίων σε συγκεκριμένα σημεία του χώρου του κινητήρα, τα οποία έχουν (συνήθως) ευκρινή σήμανση. Αυτό γίνεται είτε γιατί η μπαταρία βρίσκεται σε σημείο που δεν έχει εξίσου εύκολη πρόσβαση, όπως είναι π.χ. το πορτμπαγκάζ είτε γιατί υπάρχει σύστημα start stop, η μονάδα ελέγχου του οποίου είναι συνδεδεμένη με τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας. Αν δυσκολευόμαστε να εντοπίσουμε τα σημεία αυτά το manual θα αποδειχθεί μεγάλη βοήθεια.

Μόλις ολοκληρώσουμε τα παραπάνω βήματα βάζουμε μπροστά τον κινητήρα του αυτοκινήτου που θα δώσει ρεύμα προκειμένου να μην πιεστεί η δική του μπαταρία, ενώ αν όλα έχουν γίνει σωστά το αυτοκίνητό μας θα πάρει αμέσως μπροστά γυρίζοντας το κλειδί στη μίζα του. Το αφήνουμε να λειτουργεί, σβήνουμε τον κινητήρα του άλλου αυτοκινήτου και η πρώτη μας κίνηση είναι να αποσυνδέσουμε το μαύρο καλώδιο από το σημείο του χώρου του κινητήρα του (πρώην) ακινητοποιημένου αυτοκινήτου στο οποίο είναι συνδεμένο. Αποσυνδέουμε και το άλλο άκρο του και συνεχίζουμε αποσυνδέοντας και το κόκκινο καλώδιο από τη μπαταρία του αυτοκινήτου δότη. Κάνουμε το ίδιο και με τον άλλο ακροδέκτη, μαζεύουμε τα καλώδια και κλείνουμε τα καπό, μιας και έχουμε τελειώσει.

Μάλλον έχουμε σχεδόν τελειώσει μιας και για να φορτίσει πλήρως η μπαταρία του αυτοκινήτου που είχε μείνει πρέπει να κινηθεί περίπου για 60 με 90 λεπτά, ενώ καλό είναι, όπως προαναφέραμε να την ελέγξουμε.

Εκτός από τα παραπάνω καλό είναι να έχουμε υπόψη μας και τα ακόλουθα:

• Τα diesel έχουν πιο μεγάλη μίζα και χρειάζονται κατά κανόνα περισσότερο ρεύμα. Έτσι είναι καλύτερα αν η ισχύς του αυτοκινήτου δότη είναι παραπλήσια ή μεγαλύτερη.

• Τα υβριδικά χρειάζονται πολύ λίγο ρεύμα, καθώς η συμβατική μπαταρία τους των 12V τροφοδοτεί κυρίως τα συστήματα ελέγχου τους. Αυτό σημαίνει πως αν μείνουν μπορούν να πάρουν μπροστά με δότη ακόμα και σκούτερ, ενώ από την άλλη τα ίδια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δότες ρεύματος. Κι αυτό γιατί το κλασικό ηλεκτρικό τους κύκλωμα είναι μικρό, με σχετικά λεπτά καλώδια και μπορεί να πάθει κάποια βλάβη.

• Το κύκλωμα του αυτοκινήτου που έχει μείνει πρέπει να λειτουργεί στην ίδια τάση με αυτό του οχήματος δότη. Αυτό σημαίνει ότι ένα φορτηγό δεν μπορεί να δώσει ρεύμα σε ένα επιβατικό, μιας και το κύκλωμα του πρώτου είναι 24V και του δεύτερου 12.

• Καλό είναι τα καλώδια που θα χρησιμοποιηθούν για της σύνδεση των δύο μπαταριών να πληρούν τις minimum προδιαγραφές ασφαλείας.