ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτές είναι οι πιο μεγάλες παραβιάσεις ορίων ταχύτητας στην Ευρώπη

Αυτές είναι οι πιο μεγάλες παραβιάσεις ορίων ταχύτητας στην Ευρώπη

Τα όρια ταχύτητας είναι πολλές φορές χαμηλά και αυτό δεν ισχύει μόνο στη χώρα μας αλλά γενικά, από την άλλη όμως για να υπάρχουν στις πιο πολλές περιπτώσεις κάποιον σκοπό εξυπηρετούν και δεν εννοούμε (μόνο) τον εισπρακτικό.

του Γιάννη Σκουφή

Κυρίως λειτουργούν προστατευτικά, τόσο για τον εκάστοτε οδηγό όσο και για τα άλλα μέλη της κυκλοφορίας, ενώ οι φορές στις οποίες παραβιάζονται σαφώς και δεν είναι λίγες. Υπάρχουν όμως παραβιάσεις που είναι πέρα από κάθε όριο και κάθε λογική, ενώ διαφορετικές από χώρα σε χώρα είναι και οι συνέπειες, για όσους εντοπίζονται.

Αυτές που ακολουθούν είναι οι πιο μεγάλες, επί ευρωπαϊκού εδάφους τουλάχιστον

8. Γερμανία, Βερολίνο, αστικός αυτοκινητόδρομος Α100. Με όριο ταχύτητας 60 χλμ./ ώρα οδηγός, ο οποίος μάλιστα ήταν και αρχάριος, φωτογραφήθηκε από ραντάρ να κινείται με το Audi του με 240 χλμ./ ώρα. Η τιμωρία του ήταν αφαίρεση διπλώματος, 4 βαθμοί στο σύστημα ελέγχου οδηγών (point system) και πρόστιμο 680 ευρώ.

7. Ολλανδία. Ο οδηγός μιας Kawasaki Ninja ΖΧ-9R εντοπίστηκε σε δρόμο με όριο 80 χλμ./ ώρα να κινείται με 290! Οι αστυνομικές αρχές δεν μπόρεσαν να τον πιάσουν παρόλο που είχε αναρτήσει και βίντεο με τη βόλτα του στο YouTube.

6. Ισπανία, Μαδρίτη. Ο οδηγός μιας Porsche 911 είχε αναπτύξει ταχύτητα 267 χλμ./ ώρα τη στιγμή που το επιτρεπόμενο όριο ήταν 120. Επιπλέον το αυτοκίνητο ήταν ανασφάλιστο, ενώ ο 36χρονος Ισπανός που βρισκόταν πίσω από το τιμόνι δεν μπορούσε να το οδηγεί λόγω μιας αναπηρίας του. Τιμωρήθηκε με αφαίρεση διπλώματος και πρόστιμο 3.600 ευρώ.

5. Πολωνία, Βαρσοβία. Σε αυτοκινητόδρομο ανατολικά της πολωνικής πρωτεύουσας ο οδηγός μιας Porsche Panamera είχε διαλύσει το όριο των 120 χλμ./ ώρα μιας και είχε φτάσει τα 300. Οι πολωνικές αρχές του αφαίρεσαν το δίπλωμα, ενώ κατέβαλε και πρόστιμο 1.170 ευρώ.

4. Μεγάλη Βρετανία. Ένα Nissan GT-R εντοπίστηκε να κινείται με 309 χλμ./ ώρε σε μια περιοχή που το ανώτατο όριο ήταν 100. O οδηγός του τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 28 μηνών και δεκαετή αφαίρεση διπλώματος, ενώ ποινή επιβλήθηκε και στη συνοδηγό του, που ήταν η κόρη του, καθώς τον παρακινούσε να οδηγεί όλο και πιο γρήγορα.

3. Γαλλία. Τον Οκτώβριο του 2011 ένας 30χρονος Γάλλος ανάρτησε βίντεο μιας κόντρας κατά τη διάρκεια της οποίας οδηγούσε ένα Audi RS4 με 310 χλμ./ ώρα σε περιοχή με όριο τα 100. Η τιμωρία του ήταν 12μηνη φυλάκιση.

2. Ιταλία. Πριν από 11 χρόνια, το 2006, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Telecon Italia βιαζόταν, αλλά μάλλον το παράκανε, καθώς η Porsche 911 του είχε πιάσει 310 χλμ./ ώρα σε αυτοκινητόδρομο με όριο τα 130. Από την άλλη όμως έπεσε στα μαλακά καθώς πλήρωσε ένα πρόστιμο μόλις 357 ευρώ και απλά απέκτησε 10 βαθμούς ποινής στο σύστημα ελέγχου οδηγών (point system).

1. Γερμανία. Τον Απρίλιο του 2011 ένας 28χρονος Ελβετός βρέθηκε να κινείται με 324 χλμ./ ώρα με μια Bentley Continental GT στον αυτοκινητόδρομο Α1, που είχε όριο 120 χλμ./ ώρα, ενώ παράλληλα βιντεοσκοπούσε τον εαυτό του. Στο δικαστήριο ισχυρίστηκε πως δεν ήταν αυτός ο οδηγός, αλλά μάλλον δεν έγινε πιστευτός, μιας και η ποινή του ήταν φυλάκιση 6 μηνών και πρόστιμο 1.865 ευρώ.