ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Γιατί η Porsche κατάργησε ξαφνικά τους κινητήρες πετρελαίου; (pics)

Γιατί η Porsche κατάργησε ξαφνικά τους κινητήρες πετρελαίου; (pics)

Με μια κίνηση που με την πρώτη ματιά δημιουργεί έκπληξη, σε όσους δεν γνωρίζουν καλά τις «εσωτερικές υποθέσεις» της αυτοκινητοβιομηχανίας, η Porsche αποσύρει όλες τις εκδόσεις των μοντέλων της με κινητήρες πετρελαίου. Ακριβώς 9 χρόνια μετά την πρεμιέρα της πετρελαιοκίνητης Cayenne, που ήταν το πρώτο diesel μοντέλο της.

Η επίσημη δικαιολογία από την πλευρά της γερμανικής εταιρείας είναι η «αλλαγή κουλτούρας» των πελατών της, που στρέφονται όλο και περισσότερο στα υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα, στα οποία με τη σειρά της θέλει να επενδύσει όλο και περισσότερο.

Βέβαια με το κόψιμο των κινητήρων πετρελαίου δεν απελευθερώνει κεφάλαια για την έρευνα και εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης, μιας και δεν εξελίσσει μόνη της τους diesel αλλά τους παίρνει από τις άλλες εταιρείες του ομίλου VW.

Ο πραγματικός λόγος είναι πως, όπως είχε αποκαλύψει πριν μερικές ημέρες η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα να επιβληθεί απαγόρευση ταξινόμησης άρα και πώλησης τουλάχιστον των diesel Macan από τις γερμανικές αρχές. Κι αυτό γιατί η εταιρεία έπρεπε να αποδείξει πως η αναβάθμιση του λογισμικού που είχε υποβάλλει ως λύση για την αλλοίωση των εκπομπών ρύπων των κινητήρων της των 3.000 κυβικών, μέρος της υπόθεσης με τους diesel που είχε προκύψει πριν από περίπου 2 χρόνια, ήταν πράγματι αποτελεσματική.

Με την κίνηση να καταργήσει η ίδια η Porsche τους κινητήρες πετρελαίου της -υπό εξέταση από τις αρχές ήταν και ο μεγαλύτερος V8- πρόλαβε την πιθανή καταδικαστική απόφαση των γερμανικών αρχών.

Ταυτόχρονα γλιτώνει και το κόστος της αναβάθμισής τους προκειμένου να είναι σύμφωνοι με τις νέες προδιαγραφές μέτρησης κατανάλωσης εκπομπών ρύπων WLTP.

Δείτε φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr