ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

1η Παρουσίαση και επίδειξη σύγχρονου εξοπλισμού & εφαρμογών για την Οδική Ασφάλεια

1η Παρουσίαση και επίδειξη σύγχρονου εξοπλισμού & εφαρμογών  για την Οδική Ασφάλεια

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» συνεχίζοντας την προσπάθεια να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες και την Πολιτεία σε θέματα οδικής ασφάλειας, πραγματοποιεί σε συνεργασία με το European Transport Safety Council (ETSC) στο Ζάππειο Μέγαρο στις 8 Νοεμβρίου 2011, παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος AVENUE (Actions for Vulnerable, Elderly, Novice Drivers and road Users in Europe).

Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Ι.Ο.ΑΣ. (συντονιστής πανευρωπαϊκά) που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοχεύει στην εκπαίδευση – ενημέρωση των ευάλωτων χρηστών του δρόμου, των νέων οδηγών, των πολιτών 3ης ηλικίας και όλων εν γένει των χρηστών του δρόμου στην Ευρώπη μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και τη δημιουργία των Κέντρων Αναφοράς για την Οδική Ασφάλεια (Networks & Education for Safety and Traffic - NESTs). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 9 χώρες της Ε.Ε. – Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία.

Τα πρότυπα αυτά κέντρα δημιουργούνται για την Ελλάδα στον «Ελληνικό Κόσμο» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα και στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για τη Δυτική Ελλάδα, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς, καθώς και κινητή μονάδα που θα εξυπηρετεί τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Εκτός από τους φορείς της Ελλάδας, το AVENUE που φέρνει την εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο, θα αποτελέσει το μοντέλο για ανάπτυξη αντίστοιχων ενεργειών και δράσεων και για άλλες εννέα χώρες της Ευρώπης οι οποίες υιοθετούν τα Κέντρα Αναφοράς για την Οδική Ασφάλεια κατά το πρότυπο του προγράμματος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Ζαππείου θα γίνει παρουσίαση σημαντικού μέρους του νέου εξοπλισμού που αποκτήθηκε από το εξωτερικό για λογαριασμό του Ινστιτούτου (εξομοιωτής ανατροπής, εξομοιωτής οδήγησης, εξομοιωτής χρήσης ζώνης). Ο εν λόγω εξοπλισμός θα καταστήσει τα NESTs σύγχρονα κέντρα βιωματικής εκπαίδευσης για τους συμπολίτες μας ώστε να αντιληφθούν π.χ. τις συνέπειες ανατροπής οχήματος, τη σπουδαιότητα της χρήσης ζώνης κατά την πρόσκρουση ή την επίδραση του αλκοόλ κατά την οδήγηση κ.α.

Το πρόγραμμα AVENUE αποτελεί μία πρωτοπόρο πρωτοβουλία για την Ευρώπη καθώς συνενώνει και συντονίζει κοινωνικούς και επιχειρηματικούς εταίρους στη μάχη για τη μείωση των τροχαίων συμβάντων, για τα οποία η χώρα μας δυστυχώς διατηρεί ακόμη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη. Ο βιωματικός χαρακτήρας των κέντρων αναφοράς αποτελεί επίσης μέρος του πρωτοποριακού χαρακτήρα του προγράμματος, το οποίο αγκαλιάζει όλες τις ηλικίες και τις κατηγορίες χρηστών της οδού.

Η υλοποίηση του προγράμματος χρηματοδοτείται με 30% συνεισφορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Ενέργειας), καθώς και με τη συνεισφορά των μεγάλων υποστηρικτών Olympus KeyMed (διεθνής εταιρεία παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας) και Diageo Hellas (διεθνής εταιρεία παραγωγής και διάθεσης αλκοολούχων ποτών), την υποστήριξη της Εθνικής Ασφαλιστικής και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σε μία περίοδο που η Ελλάδα βάλλεται από πλήθος καίριων προβλημάτων, το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία της ζωής στους δρόμους της χώρας μας αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των συμπολιτών μας.

Οι επί μέρους δραστηριότητες, η πρόσκληση και το πρόγραμμα ακολουθούν στο συνημμένο αρχείο. Συνοπτικά, η εκδήλωση περιλαμβάνει την αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος (09.00-12.00), συνέντευξη τύπου (12.00 – 12.30) και παρουσίαση εξοπλισμού (12.30 – 13.00). Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με γεύμα.

Περισσότερες πληροφορίες τηλ.: 210-8620150, 6984-111206, 6984-111205, info@ioas.gr

Πρόσφατα στοιχεία για την οδική ασφάλεια στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το 2010 έχασαν τη ζωή τους 1.381 συνάνθρωποι και τραυματίστηκαν βαριά 1.754, ενώ μέχρι και τον Οκτώβριο του 2011 ο αριθμός των νεκρών είναι 906 και των βαριά τραυματισμένων 1.421. Οι αριθμοί αυτοί τοποθετούν τη χώρα μας στην πρώτη θέση θανάτων ανά εκατομμύριο χρηστών δρόμου στην Ευρώπη.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, το 2011, τα θανατηφόρα δυστυχήματα έχουν μειωθεί κατά 14,5%, οι θάνατοι κατά 16,2%, τα σοβαρά τροχαία συμβάντα κατά 11,2% και οι σοβαρά τραυματίες κατά 3,8%. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ηλικίες που πλήττονται κυρίως αφορούν στις ηλικίες 18-36 που αποτελούν και τις πλέον παραγωγικές ηλικίες και την ελπίδα για το μέλλον του τόπου μας. Η ευκολία να μετρηθούν τα νούμερα δε συνάδει με τον πόνο που κρύβεται πίσω από την απώλεια ενός προσφιλούς προσώπου.

Αναφορικά με τους φορείς, χορηγούς και υποστηρικτές του προγράμματος AVENUE

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» (www.ioas.gr) ιδρύθηκε το Μάιο 2005. Κύριος σκοπός του είναι η υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση, στοχεύοντας κατ' εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων. Αιτία για την ίδρυση του Ινστιτούτου είναι το γεγονός ότι έχουμε τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη στα τροχαία δυστυχήματα τα οποία αποτελούν δυστυχώς και την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους μας στην Ελλάδα. Αφορμή για την ίδρυσή του αποτέλεσε η τραγική, άδικη απώλεια του Πάνου Μυλωνά, ενός νέου με εξαίρετο ήθος, πολλά υποσχόμενου στο χώρο της τεχνολογίας και της δημοσιογραφίας.

Το E.T.S.C. (www.etsc.eu/home.php ), μέλος του οποίου είναι το Ι.Ο.ΑΣ., είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τις Βρυξέλλες που προωθεί την επιστημονικά τεκμηριωμένη αντιμετώπιση της Οδικής Ασφάλειας με στόχο τη μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρώπη (ETSC: European Transport Safety Council)

H Olympus περήφανα υποστηρίζει το πρωτοποριακό και εμπνευσμένο Πρόγραμμα AVENUE, που στοχεύει να τονίσει τη σημαντικότητα της ασφαλούς και υπεύθυνης συμπεριφοράς όταν κινούμαστε στο δρόμο, δίνοντας σε όλους μας τη δυνατότητα να έχουμε έναν αποτελεσματικό και θετικό ρόλο στη μείωση των απωλειών από τροχαία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη συνολικά.

Η Diageo Hellas προωθεί παγκοσμίως και στη χώρα μας σταθερά για περισσότερο από 5 χρόνια, την υπεύθυνη κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών και ειδικότερα την προώθηση προτύπων υπεύθυνης συμπεριφοράς σχετικά με το αλκοόλ και την οδήγηση (για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε www.drinkiq.com ή www.citywalkers.gr )