ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Χιλιάδες οδηγοί πιάστηκαν από φωτογραφικά ραντάρ ταχύτητας

Χιλιάδες οδηγοί πιάστηκαν από φωτογραφικά ραντάρ ταχύτητας

Δεν θα πιστεύετε πόσοι οδηγοί εντοπίστηκαν στη Γαλλία από ραντάρ υπερβολικής ταχύτητας να παρανομούν.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Γαλλία είναι γνωστή για πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι και το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα όρια ταχύτητας και τα πρόστιμα που στέλνονται συχνά-πυκνά στους οδηγούς που παραβίασαν τα όρια.

Το αξιοσημείωτο είναι πως το 2018 το γαλλικό κράτος προχώρησε σε συνεργασία με ιδιώτες ώστε να ελέγξει με πιο αποτελεσματικό τρόπο όσους οδηγούς τρέχουν περισσότερο από το νόμιμο.

Έτσι, έδωσε την άδεια της χρήσης φωτογραφικών ραντάρ εγκαταστημένα σε αυτοκίνητα που λειτουργούσαν σαν «μυστικά» περιπολικά χωρίς να γίνονται αντιληπτά από τους οδηγούς αφού έμοιαζαν με κανονικά ΙΧ.

Το εντυπωσιακό αλλά και συνάμα τρομακτικό στοιχείο είναι πως τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν έδειξαν πως περίπου 500.000 οδηγοί στους δρόμους της Γαλλίας υπέπεσαν σε παραβιάσεις των ορίων ταχύτητας.

Κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 76 εκατομμύρια ευρώ κρατικών εσόδων και παρόλο που το νούμερο ακούγεται σπουδαίο, ισοδυναμεί με περίπου 10% επί των συνολικών προστίμων που κόπηκαν πέρυσι στην χώρα για παραβιάσεις του ΚΟΚ.

Στο σημείο αυτό να πούμε πως τα «μυστικά» περιπολικά των ιδιωτικών εταιριών έχουν ένα περιορισμό στα πρόστιμα αφού το καθένα μπορεί να «κόψει» ένα μέγιστο συνολικό ποσό 194.000 ευρώ.

Μέχρι τώρα σχετική άδεια έχουν λάβει 450 επιβατικά που κινούνται στους δρόμους της Γαλλίας έχοντας ένα κρυφό φωτοραντάρ μοιράζοντας κλήσεις σε χιλιάδες ανυποψίαστους οδηγούς.

Φυσικά οι αντιδράσεις που υπάρχουν είναι πολλές καθώς δεν είναι καθόλου λίγοι αυτοί που θεωρούν πως το συγκεκριμένο μέτρο έχει αποκλειστικά εισπρακτικό χαρακτήρα.