ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Audi έχει το δικό της Euro NCAP

H Audi έχει το δικό της Euro NCAP

Η γερμανική εταιρία έκανε γνωστό πως πλέον έχει τις δικές της εγκαταστάσεις δοκιμών πρόσκρουσης έχοντας επενδύσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

Του Γιάννη Σκουφή

Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις crash-test της Audi βρίσκονται κοντά στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στο Ingolstadt της Γερμανίας. Η κατασκευή τους διήρκεσε τρία χρόνια και έχουν σχεδιαστεί για να αντικαταστήσουν τον προηγούμενο χώρο δοκιμών πρόσκρουσης εντός του εργοστασίου της Audi.

Στον πυρήνα του κέντρου δοκιμών ασφάλειας της Audi βρίσκεται ένα τεράστιο μπλοκ πρόσκρουσης 100 τόνων, το οποίο είναι πλήρως κινούμενο και μπορεί να περιστραφεί. Αυτό το μπλοκ συμπληρώνει έναν κυλιόμενο διάδρομο, όπου τα αυτοκίνητα μπορούν να κατευθυνθούν πλευρικά πάνω σε εμπόδια.

Περίπου 100 άτομα θα απασχολούνται σε αυτές τις εγκαταστάσεις, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα γνωστών σεναρίων δοκιμών. Επιπρόσθετα, υπάρχουν διάδρομοι αντίθετης κατεύθυνσης με συνολικό μήκος 250 μέτρων, που επιτρέπουν στα αυτοκίνητα να επιτυγχάνουν τις ταχύτητες που απαιτούνται για τις σύγχρονες αξιολογήσεις ασφάλειας.

Η Audi χρησιμοποιεί πάνω από 60 ανδρείκελα, τα οποία περιλαμβάνουν διάφορες ηλικιακές ομάδες, από ένα νήπιο 18 μηνών έως ενήλικες που ζυγίζουν έως και 102 κιλά.

Στις εγκαταστάσεις υπάρχουν κάμερες υψηλής ταχύτητας, ανιχνευτές κίνησης, μια σειρά από αισθητήρες και τεχνολογία τρισδιάστατης σάρωσης για την αναπαραγωγή σχεδόν όλων των τύπων ατυχημάτων.

Κάθε μήνα, οι ειδικοί της Audi πραγματοποιούν δεκάδες χιλιάδες προσομοιώσεις πρόσκρουσης πριν προχωρήσουν στην κατασκευή των πραγματικών πρωτότυπων μοντέλων.

Άλλωστε, τα αυτοκίνητα της Audi δεν είναι γνωστά μόνο για τα σπορ χαρακτηριστικά οδήγησής αλλά και για τα κορυφαία επίπεδα ασφαλείας που προσφέρουν.