ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Ford ετοιμάζει έναν επαναστατικό αερόσακο

H Ford ετοιμάζει έναν επαναστατικό αερόσακο

Η Ford κατοχύρωσε μία πατέντα για ένα πρωτοποριακό σύστημα αερόσακου στο δάπεδο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να ενισχύει την ασφάλεια των επιβατών.

Του Γιάννη Σκουφή

Πρόκειται για μία τεχνολογία που αφορά τόσο τα επιβατικά αλλά πολύ περισσότερο τα επαγγελματικά αυτοκίνητα αποτρέποντας το ελεύθερο φορτίο να μετατοπιστεί στην περίπτωση σύγκρουσης.

Αυτός ο κρυφός αερόσακος είναι τοποθετημένος κάτω από το δάπεδο του χώρου φόρτωσης, πίσω από τις πλάτες των πίσω καθισμάτων.

Σε περίπτωση σύγκρουσης, ο αερόσακος φουσκώνει γρήγορα και αναπτύσσεται σε σχήμα C, προσφέροντας ολοκληρωμένη προστασία κατά μήκος της πλάτης του καθίσματος και των πλευρικών τοιχωμάτων στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Ο αερόσακος εκτείνεται πάνω από τα πίσω καθίσματα δημιουργώντας ένα «τείχος» που προστατεύει αποτελεσματικά τους πίσω επιβάτες από τυχόν κινδύνους που σχετίζονται με το φορτίο.

Η πατέντα της Ford περιγράφει και μια παραλλαγή αυτού του συστήματος όπου ένα τμήμα του αερόσακου εκτείνεται πάνω από την πλάτη του καθίσματος, παρέχοντας πρόσθετη προστασία στα κεφάλια των επιβατών κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης.

Επιπλέον, η Ford οραματίζεται ένα σενάριο στο οποίο ο χώρος των επιβατών παραμένει ανοικτός προς το χώρο φόρτωσης.

Σε αυτή τη περίπτωση, το σύστημα αερόσακου όχι μόνο προστατεύει από την πρόσκρουση του φορτίου, αλλά επιπρόσθετα αποτρέπει τη μετατόπιση του φορτίου προς τα εμπρός.

Για παράδειγμα, ένας τέτοιου τύπου αερόσακος θα μπορούσε να εξοπλίσει τα επαγγελματικά βαν της Ford αποτρέποντας τη μετατόπιση ή την πτώση των δεμάτων κατά τη μεταφορά.