ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πόσα αυτοκίνητα λέτε πως έχει κατασκευάσει έως τώρα η Suzuki;

Πόσα αυτοκίνητα λέτε πως έχει κατασκευάσει έως τώρα η Suzuki;

Από το 1955 η ιαπωνική εταιρία που έχει έδρα στη Σιζουόκα έχει φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο σε ότι αφορά την κατασκευή αυτοκινήτων.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Suzuki πουλά αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο και σήμερα δραστηριοποιείται συνολικά σε 184 χώρες. Σε περίπου 10 χώρες έχει σε πλήρη λειτουργία 15 εργοστάσια και είναι από τις πιο γνωστές στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας με τα προϊόντα της να χαρακτηρίζονται από την καλή σχέσης αξίας/ τιμής.

Η εντυπωσιακή πορεία της Suzuki προς τα 80 εκατομμύρια αυτοκίνητα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1955 με την παρουσίαση του πρώτου μαζικής παραγωγής μικρού οχήματος στην Ιαπωνία, του Suzulight.

Το λανσάρισμα του Fronte 800 το 1965 σήμανε την είσοδο της εταιρείας στον τομέα των κόμπακτ μοντέλων, ενισχύοντας περαιτέρω την παγκόσμια παρουσία της.

Από το 1959 η εταιρεία βγήκε από τα σύνορα της Ιαπωνίας και ξεκίνησε τις εξαγωγές.

Το 1975, η Suzuki ξεκίνησε την πρώτη της παραγωγική επιχείρηση αυτοκινήτων στο εξωτερικό, στο Πακιστάν, ξεκινώντας έτσι μια σειρά επιτυχημένων επεκτάσεων της παραγωγής στο εξωτερικό.

Σημαντικά ορόσημα ήταν η ίδρυση παραγωγικών βάσεων στην Ινδία το 1983 και την Ουγγαρία το 1992.

Ανάμεσα στα μοντέλα της Suzuki, τα περισσότερα από τα οποία είναι κόμπακτ, το Alto ξεχωρίζει ως ένα από τα πιο επιτυχημένα. Κυκλοφόρησε το 1979 και σε αυτό αναλογεί το 20% από τα 80 εκατομμύρια Suzuki που έχουν κατασκευαστεί και πουληθεί.

Η Suzuki συνεχίζει προς τα εμπρός και από τη νέα χρονιά σχεδιάζει να λανσάρει ένα ηλεκτρικό κόμπακτ SUV και αργότερα ένα μικρότερο μοντέλο πόλης σε συνεργασία με την Toyota. Ενδιάμεσα αναμένεται να δούμε το νέο Swift που θα είναι διαθέσιμο μέσα στο 2024.