ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η GM βάζει τέλος στο ποτό στο αυτοκίνητο

Η GM βάζει τέλος στο ποτό στο αυτοκίνητο

Η αμερικανική εταιρεία προωθεί μια προηγμένη τεχνολογία για την πρόληψη της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Του Γιάννη Σκουφή

Η General Motors εξελίσσει μία νέα τεχνολογία που αποσκοπεί στην αποτροπή της οδήγησης από άτομα που έχουν καταναλώσει αλκοόλ. Η διευθύνουσα σύμβουλος της GM Mary Barra το επιβεβαίωσε αυτό κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Economic Club στην Ουάσιγκτον, δηλώνοντας ότι η εταιρεία συνεργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές για την εφαρμογή συστημάτων ανίχνευσης αλκοόλ.

Η Barra τόνισε ότι η GM διαθέτει την απαραίτητη τεχνολογία για το σκοπό αυτό και το θεωρεί θετική εξέλιξη για την οδική ασφάλεια. Η ανακοίνωση ακολουθεί την πρόσφατη κίνηση της Εθνικής Υπηρεσίας Οδικής Ασφάλειας (NHTSA) προς την κατεύθυνση της υποχρεωτικής εφαρμογής τεχνολογίας κατά της μέθης στα νέα οχήματα.

Η NHTSA στοχεύει στην αντιμετώπιση των ανησυχητικών στατιστικών στοιχείων που σχετίζονται με τα ατυχήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ, καθώς το 2021 αναφέρθηκαν σχεδόν 13.400 θάνατοι, σημειώνοντας αύξηση 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αν και οι λεπτομέρειες της τεχνολογίας ανίχνευσης αλκοόλ της GM δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα, η αναγνώριση από μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία σηματοδοτεί τη δέσμευση για την προώθηση των μέτρων ασφαλείας και την ευθυγράμμιση με τις ρυθμιστικές πρωτοβουλίες.

Αναμένεται ότι η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό σύστημα σε μελλοντικά οχήματα παραγωγής, συμβάλλοντας στις προσπάθειες για τη μείωση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ενώ πρόκειται για μια τεχνολογία που μπορεί να σώσει ζωές και να μειώσει τις οικονομικές επιβαρύνσεις που συνδέονται με τα ατυχήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ, οι απόψεις μπορεί να ποικίλλουν, με ορισμένους να εκφράζουν αντιρρήσεις γύρω από την ατομική ελευθερία.