ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πόσο λέτε ότι κοστίζει αυτό το «εργαλείο»;

Πόσο λέτε ότι κοστίζει αυτό το «εργαλείο»;

Το εικονιζόμενο Ford F-150 RaptorTRAX ανήκε στον αείμνηστο Ken Block, οπότε λογικό είναι να κοστίζει κάτι τις παραπάνω…

Του Γιάννη Σκουφή

Για όσους έχουν μανία με τα extreme σπορ αυτό το ειδικά μετασκευασμένο Ford F-150 του 2009, που ανήκε στον Ken Block και που είναι γνωστό ως RaptorTRAX, πωλείται μέσω της πλατφόρμας LBI Limited στην τιμή των 195.000 δολαρίων.

Ακόμη και αν τιμή είναι υπερδιπλάσια από αυτή που έχει ένα F150 στην αμερικανική αγορά, εδώ δεν μιλάμε για ένα συνηθισμένο ημιφορτηγό αλλά για το απόλυτο εργαλείο που μπορεί να κινηθεί δίχως κανένα εμπόδιο σε πολύ χιόνι.

Συγκεκριμένα, το RaptorTRAX κατασκευάστηκε από την SVC Offroad, στην Γιούτα, και έχει υποστεί εκτεταμένες τροποποιήσεις για να μετατραπεί στο απόλυτο παιχνίδι για το χιόνι. Οι τροχοί έχουν αντικατασταθεί από ερπύστριες σχεδιασμένες για χιόνι, λάσπη, χαλίκι και βραχώδη εδάφη. Και όταν τελειώσει η εποχή του χιονιού, οι ερπύστριες μπορούν να αντικατασταθούν με τους κανονικούς τροχούς.

Επίσης, υπάρχουν μία σειρά από άλλες αναβαθμίσεις, όπως ειδικά αμορτισέρ της King, προσαρμοσμένους άνω και κάτω βραχίονες ανάρτησης από την SVC, προστατευτικές «ποδιές» κάτω από το αμάξωμα, σωληνωτοί προφυλακτήρες, φτερά από fiberglass κ.α..

Κάτω από το καπό, ο αρχικός V8 των 5.400 κυβικών έχει δώσει τη θέση του σε έναν V8 6,2 λίτρων εξοπλισμένο με υπερσυμπιεστή Whipple, αποδίδοντας 650 άλογα. Τα οποία περνούν μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου έξι σχέσεων στους τέσσερις τροχούς.

Από εκεί και πέρα η SVC Offroad έχει προσθέσει πολλά και διάφορα, όπως ένα ειδικό κλωβό με επιπλέον δύο πίσω δερμάτινα καθίσματα της Recaro, ένα αδιάβροχο στερεοφωνικό σύστημα, έναν εργάτη Warn, μία ειδική σχάρα οροφής, μεγάλους προβολείς και LED μπάρες για βραδινές εξορμήσεις κ.α..

Τέλος, να πούμε ότι πέρα από το RaptorTRAX, η LBI Limited είχε αναλάβει πρόσφατα την πώληση και άλλων αυτοκινήτων που ανήκαν στον Ken Block, όπως το εμβληματικό Ford F-150 Hoonitruck του 1977 ή το εκρηκτικό Ford Fiesta ST RX43 του 2013.