ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

CITROEN C1: Η 2η γενιά

CITROEN C1: Η 2η γενιά

Με τον πρώτο κύκλο ζωής του να βαίνει προς ολοκλήρωση (διήρκησε από το 2005 έως σήμερα), το Citroen C1 έχει στο ενεργητικό του 760.000 πωληθέντες μονάδες στην Ευρώπη, στην ποσόστωση που του αναλογεί μεταξύ των άλλων δύο αδελφών μοντέλων (Toyota Aygo – Peugeot 107).

Η νέα γενιά του μικρού Citroen θα παρουσιαστεί επισήμως στην έκθεση της Γενεύης φέροντας στις αποσκευές του πολλά καινούργια στοιχεία.

Οι εκδόσεις αμαξώματος θα παραμείνουν 3θυρες και 5θυρες ενώ έχει προστεθεί και μια ακόμα με μαλακή ανοιγόμενη οροφή. Η συγκεκριμένη έκδοση ονομάζεται Airscape.

Κατά τα λοιπά, θα υπάρξουν εκδόσεις με διχρωμία (κατά τα πρότυπα του DS3) ενώ στο εσωτερικό θεωρείται σίγουρη η τοποθέτηση μιας έγχρωμης οθόνης αφής 7 ιντσών με συνδεσιμότητα για smartphones. Στις πλουσιότερες εκδόσεις θα υπάρχει σύστημα οπισθοπορείας με κάμερα και σύστημα υποβοήθησης στις ανηφόρες (hill start).

Οι εξωτερικές διαστάσεις παραμένουν συμπαγείς (μήκος κάτω από τα 3,5 μ.), το απόβαρο βρίσκεται στα 840 κιλά ενώ ο χώρος αποσκευών κυμαίνεται από 196 έως 780 λίτρα.

Τεχνολογικά έχει τοποθετηθεί μια νέα ηλεκτρομηχανική κρεμαγιέρα ενώ η πίσω ανάρτηση παρέμεινε ημιάκαμπτος άξονας, όμως με μειωμένο βάρος κατά 4 κιλά, πιο ενισχυμένη αντιστρεπτική και με νέο σετάρισμα σε ελατήρια και αμορτισέρ.

Ο βασικός κινητήρας θα είναι 3κύλινδρος στο ένα λίτρο με απόδοση 68 ίππων και σύστημα Start & Stop. Εκτός από το χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων θα υπάρχει διαθέσιμο κι ένα αυτόματο 5 σχέσεων.

Η άλλη επιλογή αφορά στον επίσης 3κύλινδρο κινητήρα των 1.200 κ.εκ. με απόδοση 82 ίππων και ροπή 118 Nm. Η μέση κατανάλωση θα βρίσκεται στα επίπεδα των 4,3 λίτρων/100 χλμ. με τους ρύπους CO2 να προσδιορίζονται στα 99 γρ./χλμ.

Πηγή: carzine.gr