ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Κλασσικό Αυτοκίνητο: Η τελευταία Porsche του Steve McQueen (photos & video)

Κλασσικό Αυτοκίνητο: Η τελευταία Porsche του Steve McQueen (photos & video)

Βγαίνει σε δημοπρασία η Porsche 911 Turbo Carrera (930) του Steve McQueen. Το αυτοκίνητο έγινε Ειδική Παραγγελία στην Porsche το 1976 και έχει αρκετά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η τιμή της αναμένεται να ξεπεράσει το 1.500.000 δολάρια.

Όταν η ιστορία ενός αυτοκινήτου είναι μεγάλη, κάνει τις καρδιές των οπαδών της αυτοκίνησης να χτυπάνε με ενθουσιασμό. Όταν κάθε πτυχή του αυτοκινήτου και το υπόβαθρό του ενώνονται δημιουργούν το τέλειο αποτέλεσμα. Γίνονται η αναπαράσταση της εικόνας του ανθρώπου που το είχε, αντανακλούν τον ήρωα. Έτσι για πολλούς, το αυτοκίνητο αυτό δεν είναι «απλά» ένα ακριβό όχημα. Έρχεται για να ενσαρκώσει τη ζωή και την κληρονομιά του ανθρώπου πίσω από αυτό. Πάνω στις γυαλισμένες επιφάνειές του φαίνονται όσοι το είχαν αγαπήσει και το έχουν φέρει στο προσκήνιο.

Συγχωρήστε μου την μεγάλη εισαγωγή αλλά δεν συναντάμε συχνά ένα τόσο εμβληματικό όχημα με ένα εμβληματικό ιδιοκτήτη. Η Porsche 930 Turbo Carrera του Steve McQueen είναι ακριβώς αυτό και θα συνεχίσει να διατηρεί την αίγλη της καθώς από την πώληση της θα επωφεληθεί η λέσχη «Boys Republic». Πρόκειται για θεραπευτική κοινότητα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για νέους με παραβατική συμπεριφορά στην περιοχή Chino Hills, της Καλιφόρνια.

«Αυτό το αυτοκίνητο είναι πλούσιο σε ιστορία» λέει ο γιος του McQueen, Chad. «Αυτό πραγματικά είναι το τελευταίο από τα αυτοκίνητα τη συλλογής McQueen.»
Ο πρόωρος θάνατος του McQueen το 1980 σε ηλικία 50 ετών έκανε αυτή την Porsche 930, του 1976 (με αριθμό πλαισίου 9306800408) το τελευταίο αυτοκίνητο από μία σειρά οχημάτων «ειδικής παραγγελίας» που είχε στην κατοχή του.

Ήταν ακόρεστη η επιθυμία του McQueen για την ταχύτητα και τα ακριβά αυτοκίνητα και η Porsche 930 δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Αποδίδει 234 ίππους με κιβώτιο τεσσάρων ταχυτήτων με κινητήρα 3.000 κ.εκ. χωρίς intercooler αλλά με ψεκασμό καυσίμου Bosch K-Jetronic και ειδική παραγγελία από τον αντιπρόσωπο Bob Smith της Porsche στο Χόλιγουντ. Ο McQueen ζήτησε το αυτοκίνητο να παραδοθεί με ηλιοροφή, διπλούς καθρέπτες, μπλοκέ διαφορικό και μαύρα σπορ καθίσματα. Το αρχικό χρώμα τροποποιήθηκε με την προτίμηση του McQueen στο Slate Gray ( Γκρίζο της Πέτρας με κωδικό 615-9-2) με την ετικέτα του να είναι ακόμη στην κολόνα της πόρτας . Οι αλλαγές συνεχίστηκαν όταν το αυτοκίνητο έφτασε στις ΗΠΑ.


«Ο πατέρας μου ήθελε μία μικρή αλλά παράνομη διαφοροποίηση» λέει ο Chad και προσθέτει: « Ένα διακόπτη στο ταμπλό, για να κλείνει τα πίσω φώτα και να μην φαίνεται ο αριθμός κυκλοφορίας σε περίπτωση που τον κυνηγούσε η αστυνομία στο Mulholland Drive».Ο McQueen άλλαξε επίσης τους τροχούς με φαρδύτερους (έβαλε 8άρες και 9άρες ζάντες σε πλάτος).

Την 930 πάντως «εκμεταλλεύτηκε» ολόκληρη η οικογένεια McQueen. «Ήμουν τόσο ερωτευμένος μαζί της και όταν ο μπαμπάς μου πήρε αυτή την 930 Turbo, το 1976, δεν μπορούσα να περιμένω άλλο», λέει ο Chad «Ήμουν 15 ετών και όταν ο πατέρας μου έφευγε έξω από την πόλη έπαιρνα κρυφά το αυτοκίνητο. Όμως, η Τζούλια, η γυναίκα που ήταν εκεί για να με προσέχει το κατάλαβε και πιστή στον πατέρα μου του το είπε».

Και ο Chad συνεχίζει: «Ο πατέρας μου, μου τηλεφώνησε για να πει πως θα έλειπε για δύο ακόμη ημέρες. Έτσι, το επόμενο πρωί, εγώ συνέχισα τις παράνομες βόλτες μου. Οδηγούσα στον παραλιακό δρόμο και επιτάχυνα δυνατά όταν από την αντίθετη κατεύθυνση είδα ένα ταξί να μου κλείνει το δρόμο. Μέσα σε αυτό το ταξί, διέκρινα δύο από τα μεγαλύτερα μπλε θυμωμένα μάτια του κόσμου. Ο πατέρας μου ήταν στο δρόμο για το σπίτι. Τις επόμενες ημέρες δεν ήξερα αν έπρεπε να είχα μεταναστεύσει στο Μεξικό ή κάπου πιο μακριά...»

Το αυτοκίνητο «κράτησε» την ιστορία των ιδιοκτητών του «ψηλά». Μετά από μερικά χρόνια ο McQueen πούλησε το αυτοκίνητο πίσω στο αντιπρόσωπο της Porsche Bob Smith, και στη συνέχεια εκείνος το πούλησε στον παραγωγό ταινιών και συγγραφέα Floyd Mutrux. Μετά το αγόρασε ο γιός του ηθοποιού και τραγουδιστή Dean Martin, Dean Paul Martin ως το 1987. Η Porsche στη συνέχεια πέρασε μέσα από ένα σύντομο κατάλογο ιδιοκτητών για πάνω από δύο δεκαετίες (παραμένοντας πάντα στην περιοχή της Νότιας Καλιφόρνια).

Σημερινός ιδιοκτήτης και πωλητής του αυτοκινήτου είναι ο Mike Regalia, ο οποίος πήρε την κατοχή του την 930 το 2008. Από τότε απλά διατηρεί την Porsche σε καλή κατάσταση λειτουργίας, ώστε να κρατήσει το αυτοκίνητο στην αρχική του κατάσταση.

Η Porsche αγοράστηκε στο απόγειο της επιτυχίας του McQueen. Το αυτοκίνητο χρησιμεύει ως υπενθύμιση όλων αυτών που ο Steve McQueen έκανε για να φτάσει στην κορυφή. Είναι γνωστό ότι η παιδική του ηλικία ήταν εξαιρετικά ταραχώδη, παραλίγο τραγική αν όπως έλεγε ο ηθοποιός δεν υπήρχε η Boys Republic μία κοινότητα για νέους με παραβατική συμπεριφορά.

Ως το 1946 απόφοιτος του σχολείου, McQueen είχε εγγραφεί στην κοινότητα μετά από παραλίγο φυλάκισή του για διάφορα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων συμπλοκές και κλοπές. Έχοντας μεγαλώσει χωρίς την γονική υποστήριξη, ο McQueen ήταν ο ίδιος ο ορισμός της παραβατικής νεολαίας. Ο πατέρας του εγκατέλειψε τον ίδιο και τη μητέρα του και η Boys Republic του έδειξε ότι υπήρχαν, στην πραγματικότητα, άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο που ήθελαν το καλύτερο για τον ίδιο.

«Πάντα φρόντιζε τα παιδιά της Boys Republic», λέει ο Chad. «Ήταν ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, και μου είχε πει μια μέρα: Γιε μου, αυτό ήταν το μέρος που άλλαξε τη ζωή μου».

Επιστρέφοντας στην πώληση της 930 να σας πούμε πως έχει Πιστοποιητικό Αυθεντικότητας της Porsche, το εγχειρίδιο του αρχικού ιδιοκτήτη, αυθεντικά εργαλεία και τα πρωτότυπα φυλλάδια πωλήσεων.

Οι εκτιμητές του οίκου Mecum, που έχει αναλάβει τη δημοπρασία (το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Αυγούστου), περιμένουν πως η τιμή του αυτοκινήτου θα ξεπεράσει το 1.500.000 δολάρια.

Σχετικές ειδήσεις