ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Δικαίωση της Land Rover για το «μαϊμού» Evoque

Δικαίωση της Land Rover για το «μαϊμού» Evoque

Η κινεζική Landwind πουλά εδώ και καιρό το X7. Κάτι που σταμάτησε να κάνει άμεσα από την στιγμή που κρίθηκε ένοχη αντιγραφής.

Του Γιάννη Σκουφή

Εδώ και πολλά χρόνια οι κινεζικές εταιρίες αντιγράφουν ότι βρουν μπροστά τους. Από κινητά τηλέφωνα μέχρι και αυτοκίνητα. Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς τα κινεζικά προϊόντα δεν πωλούνται μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά έχουν κατακλύσει όλο τον πλανήτη. Ωστόσο, υπό το σκεπτικό της «εσωτερικής κατανάλωσης» υπάρχουν ακόμη και σήμερα κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων που επιδεικνύουν μεγάλο θράσος.

Ένας από αυτούς είναι και η Landwind -το όνομα ίσως και να σας λέει κάτι αφού είχε ένα σύντομο πέρασμα πριν από χρόνια και από την Ελλάδα- με το X7. Φυσικά υπάρχουν και πιο κραυγαλέες αντιγραφές αλλά βλέποντας το κινεζικό SUV δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως πρόκειται για κλωνοποίηση του σχεδιαστικού μοτίβου του Range Rover Evoque.

H Land Rover είχε προχωρήσει καιρό τώρα, εδώ και τρία περίπου χρόνια, σε μια καταγγελία της Jiangling Motor Corporation στην οποία ανήκει η Landwind και σύμφωνα με την Guardian το αρμόδιο κινεζικό δικαστήριο έκρινε πως πέντε βασικά σημεία του αμαξώματος είναι πιστή αντιγραφή του Evoque. Η ποινή που επιβλήθηκε ήταν η πλέον αυστηρή μιας και οι αρχές της Κίνας υποχρέωσαν τη Landwind αφενός να σταματήσει άμεσα την πώληση του X7 και να διακόψει την παραγωγή του και αφετέρου να καταβάλει αποζημίωση, αγνώστου ύψους, στη βρετανική εταιρεία.

Η απόφαση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική μιας και δημιουργεί δε δικασμένο και μάλλον θα περιορίσει λίγο τις ανάλογες δραστηριότητες του μεγαλύτερου χαλκείου στον κόσμο.

Σχετικές ειδήσεις