Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι Κινέζοι σκέφτονται να επιβάλλουν νομοθετικά την αλλαγή μπαταριών στα ηλεκτρικά

Newsbomb

H Κίνα παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία της αυτοκινητοβιομηχανίας και ο οποίος γίνεται καθοριστικός σε ότι έχει σχέση με την ηλεκτροκίνηση.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά καινούργιων αυτοκινήτων στον κόσμο και βέβαια η πιο μεγάλη, με τεράστια μάλιστα διαφορά και για τα ηλεκτρικά. Αυτό έχει σα συνέπεια οι αποφάσεις που λαμβάνονται εκεί για την ηλεκτροκίνηση να έχουν πρακτικά παγκόσμιο αντίκτυπο και για όλους τους κατασκευαστές.

Έτσι λοιπόν οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο μεταφορών της ασιατικής χώρας σκέφτεται να επιβάλλει νομοθετικά την αντικατάσταση μπαταριών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όταν εξαντληθεί η αποθηκευμένη ενέργειά τους, με άλλες φορτισμένες και έτοιμες προς χρήση. Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγονται οι καθυστερήσεις λόγω των μεγάλων χρόνων που απαιτούνται για την επαναφόρτιση των μπαταριών, ενώ προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό είναι η καθιέρωση ενός ενιαίου τύπου μπαταρίας για όλα τα αυτοκίνητα.

Το αρχικό πρόβλημα εδώ είναι πως η τοποθέτηση της μπαταρίας στο αυτοκίνητο είναι ένα στοιχείο που εξασφαλίζει στον εκάστοτε κατασκευαστή τη διαφορετικότητά του και το οποίο θα χαθεί στην περίπτωση επιβολής ενός ενιαίου τύπου. Ένα δεύτερο θέμα είναι η τοποθέτηση αυτή καθαυτή της ανταλλακτικής μπαταρίας, μιας και μιλάμε για ένα αντικείμενο μεγάλου όγκου και μεγάλου βάρους που θα πρέπει να μπει με ακρίβεια χιλιοστού σε συγκεκριμένη θέση.

Φυσικά οι Κινέζοι γνωρίζουν και αυτά τα θέματα καθώς και άλλα πολλά που είναι πιθανόν να προκύψουν στην πράξη και για αυτό προσανατολίζονται να ξεκινήσουν την εναλλαγή των μπαταριών από τα επαγγελματικά οχήματα. Όπου η εφαρμογή κάποιων στάνταρ είναι μια σαφώς πιο εύκολη υπόθεση.

Πάντως ανάλογες προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν, μεταξύ αυτών και από την Tesla, κατέληξαν σε αποτυχία.