FUN TIME

Στο Νότιο Πόλο με ποδήλατο

Στο Νότιο Πόλο με ποδήλατο

Η 35χρονη Αγγλίδα Maria Leijerstam πέτυχε έναν ιδιαίτερο στόχο: Να φτάσει στο Νότιο Πόλο με ένα trike (τρίτροχο) ποδήλατο ειδικά διαμορφωμένο για την κίνηση στο χιόνι. Και να καταγράψει το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ της διαδρομής.

Θέλησε να γίνει ο πρώτος άνθρωπος και μάλιστα γυναίκα που θα φτάσει ποδηλατώντας σε ένα από τα δύο πιο αφιλόξενα και δυσπρόσιτα σημεία του πλανήτη, το Νότιο Πόλο. Και το κατάφερε.

Τον προηγούμενο χειμώνα ήταν ο εξερευνητής Eric Larsen που προσπάθησε να πετύχει την ίδια πρωτιά. Όμως η συνεχιζόμενη και επιδεινούμενη κακοκαιρία έριξε πολύ πίσω το χρονοδιάγραμμά του και τον ανάγκασε τελικά να εγκαταλείψει το σχέδιό του.

Φέτος μια μικρή ομάδα τολμηρών εξερευνητών επιχείρησε για τον ίδιο στόχο. Μεταξύ αυτών και η Maria Leijerstam που ήλπιζε το ειδικά μεταποιημένο ποδήλατο να της δώσει το πλεονέκτημα που χρειάζεται για να φτάσει πρώτη στο στόχο.

polos

Οι τολμηροί που κυνήγησαν φέτος την πρόκληση αυτή ξεκίνησαν πριν τα Χριστούγεννα βάζοντας έτσι και την παράμετρο του συναγωνισμού για το ποιος θα φτάσει πρώτος.

Η Leijerstam «αγωνίστηκε» ενάντια στον Ισπανό Juan Mendez και τον Αμερικανό Daniel Burton. Κάθε ένας ακολούθησε διαφορετική διαδρομή κάνοντας τις δικές του μαντεψιές για να αποφύγει τον καιρό και να φτάσει πρώτος στον Πόλο.

Πρώτη και με διαφορά έφτασε η Leijerstam που ολοκλήρωσε το κατόρθωμά της σε 10 ημέρες 14 ώρες και 56 λεπτά.