FUN TIME

Οι ελληνικές ποικιλίες αμπέλου!

Οι ελληνικές ποικιλίες αμπέλου!

Ο ελληνικός αμπελώνας έχει να επιδείξει εκατοντάδες ποικιλιών. Πολλές από αυτές είναι σχεδόν ξεχασμένες. Οι περισσότερες έχουν ρίζες που χάνονται στα βάθη του χρόνου.

Ποιες είναι οι ποικιλίες που πρέπει να γνωρίζετε;

Μανδηλαριά

mantilaria

Μία από τις πιο πλούσιες σε χρώμα ποικιλίες αμπέλου, γηγενής του αιγαιοπελαγίτικου χώρου.
Καλλιεργείται κυρίως στις Κυκλάδες, στη Ρόδο και την Κρήτη, αλλά θα τη συναντήσουμε επίσης στην Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Πανελλαδικά, οι αμπελώνες της έχουν έκταση περίπου 30.000 στρεμμάτων.

Aθήρι

Καλλιεργείται στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα και τη Σιθωνία Χαλκιδικής.
Είναι μία από τις παλαιότερες ποικιλίες του αιγαιοπελαγίτικου χώρου.

Aσύρτικο

asyrtiko

Καλλιεργείται σε έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων σχεδόν σε όλη την επικράτεια, αλλά έχει συνδέσει το όνομά του κυρίως με τη θηραϊκή γη.

Είναι ποικιλία που εγκλιματίζεται εύκολα ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.

Mαυροτράγανο

Γηγενής ποικιλία της θηραϊκής γης, βρισκόταν επί χρόνια στη σκιά του Ασύρτικου, των εκλεκτών Vinsanto και της πολυδυναμικής Σαντορίνης.

Φωκιανό

fokiano


Έχει συνδέσει το όνομά του με την Ικαρία, τη Σάμο αλλά και τον φημισμένο στους αρχαίους χρόνους Πράμνιο Οίνο - και εξακολουθεί να δίνει ενδιαφέροντα κρασιά.

Καλλιεργείται σε έκταση περίπου 3.500 στρεμμάτων σε περιοχές της Ικαρίας, της Σάμου, των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων, της Μεσσηνίας, της Αιτωλοακαρνανίας και του Αγίου Όρους. Λέγεται ότι από Φωκιανό παραγόταν ο ξακουστός στην αρχαιότητα Πράμνιος Οίνος. Είναι η κύρια ποικιλία του Τοπικού Οίνου Ικαρίας.

Λευκό Μοσχάτο

Η πιο διάσημη ελληνική ποικιλία στο εξωτερικό καλλιεργείται σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, αν και η Σάμος θεωρείται –και δικαίως– ο «γενέθλιος τόπος» της.

Καλλιεργείται στη Σάμο, στην Κεφαλονιά, στη Ρόδο, στις Κυκλάδες και στη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Στη Σάμο είναι η κυρίαρχη ποικιλία.

Μοσχοφίλερο

mosxofilero


Καλλιεργείται σε έκταση περίπου 15.000 στρεμμάτων κυρίως στους νομούς Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας και σποραδικά στη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο, την Πρέβεζα, τη Μαγνησία και τη Φλώρινα.

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται Κινέζοι... για το κρητικό κρασί!