FUN TIME

Το μυστήριο λύθηκε: Οι γυναίκες είναι εξυπνότερες από τους άνδρες, επειδή...

Το μυστήριο λύθηκε: Οι γυναίκες είναι εξυπνότερες από τους άνδρες, επειδή...

Ο πόλεμος των δύο φύλων. Η αιώνια πάλη της επικράτησης του ισχυρότερου. Γυναίκα ή άνδρας; Άνδρας ή γυναίκα. Κι ενώ το αιώνιο δίπολο να βρίσκεται σε μια διαρκή διαμάχη, η επιστημονική έρευνα έρχεται να αποδείξει πως το κακώς λεγόμενο «ασθενές φύλο», το θηλυκό, μόνον ασθενές δεν είναι!

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, δεκάδες έρευνες επιστημόνων έχουν αποδείξει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίσοι ως προς τη γενική ευφυΐα τους, το γνωστό σε όλους μας IQ, αλλά αυτό το στοιχείο δεν λέει απολύτως τίποτα, όταν η κουβέντα έρχεται στη λεγόμενη «συναισθηματική ευφυΐα», το EQ. Υπάρχουν λεπτές και αδρές διαφορές στο πώς οι γυναίκες και οι άνδρες εκφράζουν και αντιλαμβάνονται τα συναισθήματά τους κι αυτοί οι τρόποι θα πρέπει να ερευνηθούν και να γίνουν κατανοητοί.

Η οργάνωση TalentSmart μελέτησε τη συναισθηματική ευφυΐα σε περισσότερο από 1 εκατ. ανθρώπους και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι γυναίκες είναι εκείνες που έχουν το πάνω χέρι. Κι ενώ στη γενική βαθμολογία του EQ οι γυναίκες προηγούνται κατά μερικούς πόντους από τους άνδρες, υπάρχει μια στατιστικά τεράστια διαφορά που δείχνει ότι τα θηλυκά έχουν μεγαλύτερες ικανότητες να χρησιμοποιούν τα συναισθήματα προς όφελός τους.

Αυτό, βεβαίως, δεν απαντά στο πηγαίο ερώτημα: Γιατί;

Για να καταλάβει κανείς γιατί οι γυναίκες ξεπερνούν τους άνδρες, θα πρέπει να δει τις βαθμολογίες για κάθε μία από τις τέσσερις ικανότητες συναισθηματικής ευφυΐας ξεχωριστά ανά φύλο. Υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο στα δεδομένα που οδηγεί σε μερικές ενδιαφέρουσες εξηγήσεις για το χάσμα.

pinakas

Αυτογνωσία

Η αυτογνωσία είναι το πόσο καλά μπορεί κανείς να καταλάβει τα δικά τους συναισθήματα στη στιγμή, καθώς και το πόσο καλά μπορεί να καταλάβει τις προδιαθέσεις του –τον κόσμο και τις καταστάσεις που διαχειρίζεται καλά και αυτούς που του «ανάβουν τα λαμπάκια».

Στο επίπεδο της αυτογνωσίας, άνδρες και γυναίκες έχουν ίση βαθμολογία. Είναι επίσης ένα πεδίο, όπου οι άνδρες έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερα κακή φήμη. Ο κόσμος πιστεύει συχνά ότι οι άνδρες δεν συντονίζονται με τα συναισθήματά τους ή ακόμη ότι δεν τα καταλαβαίνουν. Κάτι τέτοιο, βεβαίως, δεν ισχύει.

Σίγουρα, πάντως, οι άνδρες έχουν την τάση να τη σκαπουλάρουν, προσποιούμενοι ότι δεν καταλαβαίνουν ή ότι δεν αντιλαμβάνονται τα συναισθήματά τους, ελπίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουν να δώσουν εξηγήσεις για τις πράξεις τους. Τώρα πια, όμως, ξέρουμε τι συμβαίνει.

Σχετικές ειδήσεις