FUN TIME

«Ώρα Γκρίνουιτς»

«Ώρα Γκρίνουιτς»

Από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος προσπαθούσε να ορίσει τον χρόνο. Το βασικό χρονομετρικό όργανο έως το 16ο αιώνα ήταν το «ηλιακό ρολόι», που έδειχνε την ώρα με την σκιά που δημιουργούσε ο ήλιος. Ενώ, η μέτρηση του χρόνου γινόταν με συσκευές που στηρίζονταν σε υλικά που ρέουν, όπως το νερό ή η άμμος.

Τον 13ο αιώνα μ. Χ. επινοήθηκαν τα μηχανικά ρολόγια και ακολούθησαν τα ρολόγια εκκρεμές. Από τον 17ο αιώνα έως το 1884, κάθε τόπος είχε ρυθμίσει ξεχωριστά την ώρα του, το οποίο ήταν το μεγάλο πρόβλημα των ναυτικών, αφού ο καθένας χρησιμοποιούσε το μεσημβρινό του λιμανιού του για τον προσδιορισμό της θέσης του στους ωκεανούς που ταξίδευε.

Σε μια διεθνή σύσκεψη που έγινε το 1884 στην Αμερικανική πρωτεύουσα, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ ζήτησαν να υιοθετηθεί από όλες τις χώρες ως πρωτεύων μεσημβρινός αυτός του Γκρήνουιτς, όπου λειτουργούσε το Βασιλικό αστεροσκοπείο της Αγγλίας. Πριν από αυτό είχαν ήδη προταθεί η Ιερουσαλήμ και η Μεγάλη Πυραμίδα της Αιγύπτου.

Τις επόμενες δεκαετίες ακολούθησαν κι άλλες αλλαγές: οι ΗΠΑ χωρίστηκαν σε χρονικές ζώνες το 1883 και ολόκληρος ο κόσμος το 1884. Το 1915 καθιερώθηκε για πρώτη φορά διαφορετική ώρα για τους μήνες του χειμώνα και κυκλοφόρησαν τα πρώτα ρολόγια χειρός.