FUN TIME

Λουλούδια με μορφές ζώων: Όταν η φύση «παίζει» περίεργα παιχνίδια

Λουλούδια με μορφές ζώων: Όταν η φύση «παίζει» περίεργα παιχνίδια

Απίστευτο κι όμως αληθινό – Δείτε φυτά με μορφές πιθήκου και πτηνών - ΟιΆγριες ορχιδέες και τα περίεργα παιχνίδια που παίζει η μητέρα φύση.

Άγριες ορχιδέες

Είναι σύμβολο της πολυτέλειας και της δύναμης και είναι από τα είδη φυτών που αψηφούν τα σύνορα και τα συναντάμε σε κάθε οικοσύστημα του πλανήτη. Τα ορχιδοειδή δεν είναι απλά φυτά. Είναι οι αρχηγοί τους, αφού υπάρχουν 22.000 είδη σε κάθε γωνιά της Γης, γεγονός που τις συγκαταλέγει στην πρώτη θέση των ανθοφόρων φυτών.

Οι αρχαίοι έλληνες παρατηρούσαν τι κονδύλους έτρωγαν οι άντρες από τις ορχιδέες για να δουν αν η γυναίκα τους θα γεννήσει αγόρι ή κορίτσι.
Υπάρχουν όμως μερικά πιο ξεχωριστά είδη που σε κάνουν να πιστεύεις πως όσο ανθίζουν παρατηρούν την φύση και την «φωτογραφίζουν». Για την ακρίβεια, την «σκανάρουν» και μετά αποτυπώνουν πάνω τους την μορφή της.

Ορχιδέα Περιστέρι (Peristeria Elata)

Είναι από τα πιο εντυπωσιακά είδη αφού τα φύλλα του στο κέντρο τους εμφανίζουν ένα περιστέρι το οποίο μέρα με την μέρα ανοίγει συνεχώς τα φτερά του. Το λουλούδι δεν ξεπερνά τα 12 εκατοστά, ωστόσο το φυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και το ένα μέτρο, οπότε αν θέλετε να το καλλιεργήσετε και στο σπίτι θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για έναν μίνι «αχυρώνα».
Πάντως μην το επιχειρήσετε αφού επιβιώνει μόνο σε χώρες της κεντρικής Αμερικής, όμως αν θέλετε να το θαυμάσετε από κοντά θα πρέπει να «πεταχτείτε» μέχρι το Εκουαδόρ, την Κόστα Ρίκα και την Βενεζουέλα.

Ορχιδέα πάπια (Caleana Major)

Από την πρώτη ματιά καταλαβαίνει κανείς πως πήρε το όνομά της. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα άγνωστα «καμάρια» του οικοσυστήματος της Αυστραλίας, αφού η συγκεκριμένη ορχιδέα δεν μπορεί να αναπαραχθεί σε άλλη τοποθεσία, πλην της Νοτιοδυτικής Αυστραλίας.

Θυμίζει έντονα πάπια την ώρα που ξεκινάει την πτήση της. Τα δύο πέταλά του φυτού απεικονίζουν τα φτερά της πάπιας ενώ άλλα δύο μοιάζουν με τα πόδια της και πιο πάνω σχηματίζεται το σώμα και το κεφάλι της.
Το μήκος της φτάνει τα 45 εκατοστά, ωστόσο αν κάποιος βρεθεί στην Αυστραλία και την αναζητήσει, θα πρέπει να ψάξει πολύ καλά αφού συνήθως γύρω της υπάρχει άγρια βλάστηση.

Ορχιδέα η Ιταλική (Orchis Italica)

Αν και το όνομά της παραπέμπει στην γειτονική μας χώρα, η ορχιδέα αυτή έχει την τιμή να διακοσμεί πολλές πλαγιές της Δυτικής και της κεντρικής Ελλάδας.
'Όταν το λουλούδι ανοίξει σχηματίζεται η φιγούρα ενός γυμνού άντρα και από την πρώτη ματιά καταλαβαίνει κανείς πως είναι και προικισμένος. Δεν είναι λίγοι αυτοί που την παρομοιάζουν και με τους σάτυρους της αρχαίας Ελλάδας.

Η Ορχιδέα με το πρόσωπο του πίθηκου (Dracula simia)

Λατρεύει τη σκιά κι αν θες να την δεις στο φυσικό της περιβάλλον θα πρέπει να σκαρφαλώσεις σε μεγάλα υψόμετρα στο Εκουαδόρ και το Περού. Λέγεται και Δράκουλας, αφού αν την παρατηρήσει κάποιος από κοντά, θα δει πως μέσα στα πέταλα του λουλουδιού εμφανίζεται ένα κεφάλι μαϊμούς και κάτω από αυτό τα πέταλά του φυτού σχηματίζουν τα δύο χαρακτηριστικά δόντια του κόμη δράκουλα.

Ορχιδέα Φαλαινόψις Moth Orchid (Phalaenopsis)

Είναι οι πιο «εύκολες» της παρέας αφού μπορεί όποιος θέλει να τις φιλοξενεί και στο σπίτι του, αρκεί να τις φροντίζει.
Θεωρούνται ιδανικές για όποιον θέλει να έχει ορχιδέες σε εσωτερικούς χώρους και μέσα από τα άσπρα τους πέταλα βλέπει κάποιος το κεφάλι ενός πτηνού να ξεπροβάλει, συνθέτοντας μια απίστευτη εικόνα.

Δείτε τις περίεργες φωτογραφίες στο gallery

Διβάστε επίσης:

Τι απάντηση δίνουν οι επιστήμονες για την ύπαρξη του Μεγαλοπόδαρου;

Πανικός στο διαδίκτυο: Οι «Παράφρονες» από τον Χάρι Πότερ στον ουρανό;

Νικ Κύργιος: Δείτε πώς ο 19χρονος Ελληνοαυστραλός «ξεφτίλισε» τον Ναδάλ! (vid)