FUN TIME

Γνωρίζατε ότι ένα απλό σκουλήκι μπορεί να καταστρέψει ένα οικοσύστημα;

Γνωρίζατε ότι ένα απλό σκουλήκι μπορεί να καταστρέψει ένα οικοσύστημα;

Ίσως να νομίζετε ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν τα πάντα γύρω από τους γαιοσκώληκες, ωστόσο αυτό το πλάσμα που υπάρχει σε κάθε αυλή κρύβει πολλά μυστικά...

Υπάρχουν ακόμα πολλά χαρακτηριστικά που πρέπει να ανακαλύψουν οι επιστήμονες σχετικά με τους γαιοσκώληκες και ίσως μπορέσετε να τους βοηθήσετε.

Ας ξεκινήσουμε με τα απλά:

Το ξέρατε ότι υπάρχουν πολλά είδη σκουληκιών; Τα είδη χωρίζονται σε τρεις ομάδες και ζουν σε διαφορετικά επίπεδα του εδάφους και έχουν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες. Καιαυτό που θα σας εκπλήξει περισσότερο είναι ότι τα σκουλήκια που βρίσκετε στον κήπο σας είναι... χωροκατακτητικά είδη. Τα φυτά και τα ζώα που εισέρχονται σε νέους, ξένους βιοτόπους, μπορούν να καταπνίξουν τη φυσική χλωρίδα ή πανίδα και
να βλάψουν το περιβάλλον. Οι εν λόγω οργανισμοί είναι γνωστοί ως « χωροκατακτητικά είδη »

Τα σκουλήκια... εισβολείς αλλοιώνουν τις Μεγάλες Λίμνες

Τα μη γηγενή σκουλήκια της Βόρειας Αμερικής υπάρχουν εκατοντάδες χρόνια και μεταφέρθηκαν από την Ευρώπη μαζί με χώμα και φυτά. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι τα ασιατικά είδη, που πωλούνται ως δόλωμα αλιείας και λίπασμα και έχουν αρχίσει και εξαπλώνονται στην περιοχή.

«Έχουν τόσο αδηφάγες ορέξεις και μπορούν να επιβιώσουν σε χώματα υψηλής πυκνότητας», αναφέρει ο Ryan Hueffmeier, παρατηρητής του οικοσυστήματος στις Μεγάλες Λίμνες.

Η ανησυχία αυτή είναι πολύ σαφής, καθώς στο οικοσύστημα των Μεγάλων Λιμνών δεν υπάρχουν γηγενή σκουλήκια, αναφέρει ο Hueffmeier. «Όταν οι παγετώνες κάλυψαν το έδαφος και «έξυσαν» τα πάντα μέχρι το βραχώδες υπόστρωμα τους, τα οικοσυστήματα έμειναν χωρίς σκουλήκια».

Πιστεύουμε ότι το έδαφος είναι μόνο βρωμιά, ωστόσο κάτω από τα πόδια μας κρύβεται ένα περίπλοκο οικοσύστημα και κάθε νέο είδος μπορεί να διαταράξει τις ισορροπίες. Σε αυτά τα οικοσυστήματα, στα οποία δεν ζουν σκουλήκια, όταν τα φύλλα πέφτουν στο έδαφος και τα φυτά και ζώα πεθαίνουν, δημιουργείται ένα οργανικό υπόστρωμα. «Σε αυτή την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, μόνο οι μύκητες και τα βακτήρια διασπούσαν το οργανικό υπόστρωμα, ώστε να λάβουν τις χρήσιμες ουσίες τα φυτά», προσθέτει ο ερευνητής.

«Τα σκουλήκια ήρθαν, κάνουν τη δουλειά τους πολύ καλά – διασπούν αυτό το οργανικό υπόστρωμα και το μετατρέπουν σε πλούσιο μαύρο χώμα, αυτό που έχετε στον κήπο σας».

Αυτό ακούγεται πολύ καλό – αλλά τα τροπικά φυτά και ζώα των Μεγάλων Λιμνών έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να ζουν με το οργανικό υπόστρωμα και όχι με το μαύρο πλούσιο χώμα των γαιοσκωλήκων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αλλαγών που προκαλούν σε ένα οικοσύστημα τα σκουλήκια, είναι το δέντρο, Σφένδαμος ο σακχαρώδης. «Όταν αναπτύσσονται σε ένα οικοσύστημα χωρίς σκουλήκια, τότε στη γύρω περιοχή θα υπάρχουν δενδρύλλια διάσπαρτα από αυτό», αναφέρει ο Hueffmeier, «Εάν επισκεφτείτε ένα δάσος, στο οποίο έχουν εισβάλει τα σκουλήκια, τότε θα δείτε ότι τα δενδρύλλια του φυτού ναι μεν έχουν αναπτυχθεί, αλλά φαίνονται πολύ άρρωστα, λόγω της πυκνότητας του εδάφους που έχει δημιουργηθεί από τα σκουλήκια».

Πώς προστατεύουμε μια περιοχή από τα σκουλήκια

Εάν είστε δεινός ψαράς, δεν πρέπει να αφήνεται τα υπολείμματα σας στο νερό – δεν θα πνιγούν τα σκουλήκια. Ένα, έχετε αγοράσει σκουλήκια για λίπασμα (συνήθως το ασιατικό είδος), κρατήστε τα περιορισμένα και μην χρησιμοποιείται το ίδιο το έδαφος στο οποίο ζουν.
Το κοκκίνισμα του χώματος δεν είναι αποτελεσματικό. «Μπορεί να υπάρχουν αυγά, κουκούλια, μικρά σκουλήκια», αναφέρει ο ερευνητής, «Κάποια θα σας ξεφύγουν».