FUN TIME

Πώς οι κότες έσωσαν τον πολιτισμό;

Πώς οι κότες έσωσαν τον πολιτισμό;

Υπάρχει ένα βιβλίο ο τίτλος του οποίου είναι Why Did the Chicken Cross the World?: The Epic Saga of the Bird that Powers Civilization και προτού γελάσετε, έχει γραφτεί από το βετεράνο δημοσιογράφο Andrew Lawler.

Και ναι μιλάει για τις κότες ή τα κοτόπουλα όπως το θέλετε. Και υποστηρίζει, καταγράφοντας την ιστορία των πτηνών αυτών, πως η ύπαρξή τους σε κάθε γωνιά του κόσμου ήταν καίριος παράγοντας για τον πολιτισμό.

Οπως αναφέρει ο συγγραφέας, οι κότες υπάρχουν παντού. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν το Βατικανό και η Ανταρκτική, το καθένα για τους λόγους του. Η επιστημονική έρευνα δεν έχει καταλήξει αλλά μάλλον η Κίνα είναι αυτή που κατέχει τον τίτλο για το μέρος όπου πρωτοεμφανίστηκαν.

Πέραν της διατροφικής της αξίας η κότα, λέει ο συγγραφέας ήταν σύμβολο ισχυρό για τις περισσότερες αρχαίες θρησκείες και πολιτισμούς. Σε πολλές περιοχές του πλανήτη τα πόδια της κότας θεωρούνται σύμβολο καλής τύχης, ενώ ο κόκκορας παραμένει στα περισσότερα μέρη του κόσμου ιερό σύμβολο.
Ο συγγραφέας μάλιστα υποστηρίζει πως οι τελευταίες λέξεις του Σωκράτη ήταν Χρωστάμε έναν κόκκορα στον Ασληπιό. Να ξεπληρώσουμε το χρέος μας. Μην το ξεχάσεις.

Ο ύμνος για τις κότες συνεχίζεται σε όλο το βιβλίο και καταλήγει με την παραίνεση του ερευνητή να χρησιμοποιηθούν οι κότες για να εξαλειφθεί η πείνα στον κόσμο, αφού αφήνουν μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα, είναι πολύ θρεπτικές και επιπλέον τα αυγά τους χρησιμοποιούνται για την παρασκευή εμβολίων.
Να το πούμε... βλέπουμε πλέον τις κότες με άλλο μάτι.

Σχετικές ειδήσεις