ΓΥΝΑΙΚΑ

Γιορτή της μητέρας: Η μαμά δεν είναι μόνο για τα μεγάλα, τα σπουδαία - Η μαμά «κρύβεται» αλλού

Γιορτή της μητέρας: Η μαμά δεν είναι μόνο για τα μεγάλα, τα σπουδαία - Η μαμά «κρύβεται» αλλού
PIXABAY

Τα κείμενα, τα άρθρα, τα αφιερώματα, τα... τσιτάτα, που έχουν γραφτεί για τη μητέρα ανήμερα της γιορτής της είναι πολλά.

Αρκεί μια απλή αναζήτηση στη Google και θα αναδυθούν εκατοντάδες «σεντόνια» κειμένων, ποιήματα, αποφθέγματα, ατάκες διάσημων για τις μαμάδες τους, memes και gif.

Αυτό που πιθανά να μη βρει κάποιος αναρτημένο, είναι το τι σημαίνει μητέρα ή μαμά ή μάνα για ένα παιδί, γραμμένο από ένα παιδί.

Γιατί το παιδί δεν θα γράψει. Μπορεί να εκφραστεί με μια κάρτα που θα ετοιμάσει για τη μητέρα του ανήμερα της γιορτής αυτής, με λίγα λόγια ή με μία ζωγραφιά αλλά αυτά δεν θα αποτελούν ούτε ένα χιλιοστό αυτών που νιώθει.

Για το παιδί, η μάνα ισούται με μια... καταιγίδα συναισθημάτων, που τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να περιγράψει.

Όπως ένας 10χρονος που... τυγχάνει να γνωρίζω καλά (ή τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω). Όταν τον ρώτησα τι σημαίνει για σένα μαμά, πελάγωσε.

Και η αρχική, αυθόρμητη προθυμία του να βοηθήσει να γραφτεί αυτό εδώ το κείμενο μετατράπηκε σε «πανικό». Και μετά ήρθε η άρνηση γιατί προφανώς δεν ήξερε πώς ν' αρχίσει και πώς να τελειώσει αυτό που του ζητούσα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Το παιδί τα λέει όλα για τη μητέρα με ένα βλέμμα, μια αγκαλιά, μια φωνή.

Το βλέμμα που θα «στείλει» στη μαμά του από τη μία άκρη της αίθουσας στην άλλη, μέσα από δεκάδες κόσμου, ζητώντας της βοήθεια. Και ξέρει, ότι εκείνη θα το καταλάβει και θα σπεύσει να το βοηθήσει.

Το βλέμμα που ψάχνει να την βρει όταν ετοιμάζεται να δώσει ρεσιτάλ πιάνου ή να χτυπήσει ένα πέναλτι στο ποδόσφαιρο ή να βγει στη σκηνή για να παίξει στο θεατρικό του σχολείου. Κι εκείνη θα τον κοιτάξει έτσι, με τέτοια αγάπη και εμπιστοσύνη, που θα του δώσει φτερά για να προχωρήσει σε αυτό το φοβίζει.

Με μια αγκαλιά βουβή, όταν η μαμά γυρίσει από τη δουλειά κι αυτό δεν κοιμάται μέχρι να ακούσει ότι -επιτέλους- μπήκε στο σπίτι και μπορεί να νιώθει ασφαλές.

Με μια σφιχτή αγκαλιά στο νοσοκομείο όταν του κάνουν ράμματα και φοβάται γιατί βλέπει έναν κύριο με μια βελόνα να πλησιάζει το χτυπημένο πόδι του.

Με την αγκαλιά που θα κάνει στη μαμά του όταν θα πάει να της ζητήσει συγγνώμη για τη σκανταλιά που έκανε, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι του έχει συγχωρεθεί ότι κι αν έχει κάνει, τη στιγμή ακριβώς που το έκανε.

Με μια φωνή μέσα στη νύχτα, όταν δεν το παίρνει ο ύπνος κι απλά θέλει να ακούσει ότι η μαμά του είναι εκεί, πίσω από το ημίφως του δωματίου του, έτοιμη να το καθησυχάσει.

Με τις λέξεις «μαμά μου» που θα βγουν από το στόμα του όταν τρομάξει ή πονέσει.

Με τη λέξη «μαμαααααα» που θα φωνάξει επιτακτικά όταν οι άλλοι δεν του κάνουν το χατήρι ή το αδικούν και ξέρει ότι ο φύλακας άγγελός του θα σπεύσει, αν όχι να το δικαιώσει, τουλάχιστον να του εξηγήσει και να του συμπαρασταθεί.

Η ερμηνεία της λέξης μαμά, βρίσκεται στις πιο μικρές στιγμές της ζωής του ανθρώπου, γιατί εκεί βρίσκεται και η ίδια. Δεν χρειάζεται να κάνει μεγάλες και μοναδικές κινήσεις (που θα τις κάνει, δεν υπάρχει αμφιβολία) για να μείνει για πάντα στην καρδιά του παιδιού της.

Θα είναι εκεί γιατί έχει «γράψει» στα πιο απλά, τα πιο καθημερινά, στα αμέτρητα μικρά πραγματάκια, με τα οποία μεγαλώνει μέρα με τη μέρα ένα παιδί.

Σχετικές ειδήσεις