ΓΥΝΑΙΚΑ

Εμμηνόπαυση: τα συμπτώματα που δεν πρέπει ν΄αγνοήσεις

Εμμηνόπαυση: τα συμπτώματα που δεν πρέπει ν΄αγνοήσεις

Τι πρέπει να προσέχουμε.

Όταν ακούμε τη λέξη «εμμηνόπαυση» μας έρχονται στο μυαλό πολλά ανεπιθύμητα συμπτώματα που κάθε γυναίκα εύχεται να μπορεί ν΄ αποφύγει. Εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και χαμηλή λίμπιντο είναι μερικά από τα συμπτώματα που ακολουθούν τις ορμονικές αλλαγές μιας γυναίκας. Υπάρχουν όμως και κάποιες ενδείξεις που δεν γνωρίζουμε, ένας σημαντικός αριθμός άλλων δεικτών εμμηνόπαυσης που συχνά παραμένουν απαρατήρητοι από την καθημερινότητά μας.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά περισσότερα συμπτώματα που οι γυναίκες της μέσης ηλικίας δεν γνωρίζουν λόγω των μύθων που περιβάλλουν την εμμηνόπαυση. Πάμε να καταρρίψουμε αυτούς τους μύθους και να αποκαλύψουμε τα κρυμμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που συχνά δεν κερδίζουν την προσοχή μας:

-Κολπική φαγούρα

-Φαγούρα στο δέρμα

-Πόνος στον κόλπο ειδικά κατά τη συνουσία

-Απώλεια μαλλιών

-Αλλαγή δέρματος

-Πόνοι στα οστά

-Ξηρά μάτια

-Μυϊκή αδυναμία και απώλεια βάρους

-Πόνος στο σαγόνι

-Αλλαγές στη γεύση

-Κάψιμο στο στόμα

-Πόνοι στο στήθος

-Περίοδοι που αλλάζουν σε συχνότητα και ροή

-Αλλαγή στη δραστηριότητα του εντέρου

-Αίσθημα δακρύρροιας

-Κατάθλιψη

-Ανησυχία

-Αυξημένοι παλμοί

Η Αμερικανίδα γυναικολόγος, Shirin Lakhani εξηγεί: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από τη μία γυναίκα στην άλλη, όπως και η σοβαρότητά τους. Για πολλές γυναίκες, οι αλλαγές των ορμονών προκαλούν συμπτώματα που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη σεξουαλική τους ζωή, ιδιαίτερα μειωμένη λίμπιντο, πόνο στο σεξ και κολπική ξηρότητα. Οι αλλαγές ορμονών κάνουν τους ιστούς του κόλπου να γίνονται λεπτοί και ξηροί και αυτή η ξηρότητα μπορεί με τη σειρά της να προσθέσει τριβή κατά τη διάρκεια του σεξ. Ο κόλπος λοιπόν τεντώνεται λιγότερο, κάτι που μπορεί να κάνει μια γυναίκα να τον νιώθει σφιχτό».

Υπάρχουν επίσης πολλοί μύθοι που πλανιόνται γύρω από την εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένων της άποψης ότι δεν μπορεί μια γυναίκα να κάνει σεξ, πως δεν θα μείνει έγκυος κλπ. Η Δρ Lakhani θέλει να ρίξει φως σε αυτές τις κοινές παρανοήσεις και να αυξήσει την ευαισθητοποίησή μας.

«Παρά τα όσα πιστεύουν ορισμένοι άνθρωποι, μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εμμηνόπαυση, ωστόσο τα συμπτώματα μπορούν συχνά να κάνουν το σεξ πιο οδυνηρό και λιγότερο ευχάριστο, γι 'αυτό πολλές γυναίκες θεωρούν ότι επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική ζωή τους», εξηγεί. «Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές μέθοδοι για τη θεραπεία των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη σεξουαλική δυσλειτουργία».

Οι γυναίκες που περνούν στην εμμηνόπαυση θα πρέπει επίσης να συνεχίσουν να λαμβάνουν αντισύλληψη έως ότου δεν έχουν περίοδο για ένα χρόνο. Όσο και να μην το πιστεύεις οι γυναίκες είναι ακόμα γόνιμες ενώ έχουν περίοδο, ακόμα κι αν αυτές είναι ακανόνιστες.

Image: unsplash.com