Ηλιάννα Βαλσαμάκη: Η makeup artist μας «ταξιδεύει» πίσω στο χρόνο μέσα από τη δουλειά της
Η Ηλιάννα Βαλσαμάκη
Πηγή: Instagram: iliannavalsamaki
ΓΥΝΑΙΚΑ

Ηλιάννα Βαλσαμάκη: Η makeup artist μας «ταξιδεύει» πίσω στο χρόνο μέσα από τη δουλειά της

Η ιστορία του μακιγιάζ σε ένα βίντεο - Αρχαία Αίγυπτος, Ελλάδα, Ρώμη, Ιαπωνία και Ινδία. Το ίδιο πρόσωπο με διαφορετικές μορφές, φυλές και κουλτούρα – Η Ηλιάννα Βαλσαμάκη μιλάει στο Newsbomb.gr

Κατά καιρούς το όνομά της έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου αλλά και της τηλεόρασης, λόγω των εκπληκτικών δημιουργιών της. Η Σημαία της Ελλάδας, η Ακρόπολη, η Αφροδίτης της Μήλου, το γυναικείο μακιγιάζ από το 1910 μέχρι και σήμερα και πάρα πολλά ακόμα έργα της, ξετρέλαναν τους πάντες, με «καμβά» πάντα το σώμα και το πρόσωπό της.

Η Ηλιάνα Βαλσαμάκη, makeup artist και body painter στο επάγγελμα, «ξαναχτυπά» και αυτή τη φορά μας «ταξιδεύει» σε αρχαίους πολιτισμούς. Η καθηγήτρια σε σχολή της Πάτρας, δημιούργησε ένα νέα project που μας δείχνει την ιστορία του μακιγιάζ αιώνες πριν.

ilianna-valsamaki-politismoi.jpg
Το μακιγιάζ στο πέρασμα των χρόνων.Instagram: iliannavalsamaki

«Το μακιγιάζ συνδέθηκε κατά καιρούς με ανώτερα αξιώματα, με έκφραση δύναμης και δεν ξέφυγε φυσικά και από την σύνδεση του με την μαγεία. Δεν είχε φύλο. Κυνηγήθηκε και απαγορεύθηκε, όμως κατάφερε και επιβίωσε», αναφέρει σε ανάρτησή της η 26χρονη καλλιτέχνης.

Η Ηλιάννα Βαλσαμάκη μίλησε στο Newsbomb.gr για το νέο της project, την αγαπημένη της δημιουργία αλλά και τα μελλοντικά της σχέδια.

Πώς σου ήρθε η έμπνευση για μακιγιάζ με θέμα τους αρχαίους πολιτισμούς;

Πρόκειται για ένα project που το φανταζόμουν περίπου ένα χρόνο. Πάντα με γοήτευσε η ιστορία και οτιδήποτε αφορά την αρχαιότητα. Όταν δημιουργώ θέλω να γνωρίζω την πηγή του εκάστοτε θέματος. Ως εκπαιδευτικός διδάσκω την ιστορία του μακιγιάζ σε σχολές οπότε αυτό μου έδωσε το ερέθισμα να δημιουργήσω εικόνες με ταξίδι στον χρόνο φαντάζοντας με να αλλάζω μορφές.

Ποια γυναίκα του παρελθόντος πιστεύεις πως θα ταίριαζε στο σήμερα;

Η γυναίκα του παρελθόντος που φαντάζομαι ότι θα μπορούσε να είναι πρότυπο σήμερα είναι Αγνοδίκη η Αθηναία. Ήταν η πρώτη γυναίκα μαία στην ιστορία η οποία σπούδασε ιατρική μεταμφιεσμένη σε άντρα, καθώς δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να ασκήσουν την ιατρική.

Η ίδια ακολούθησε το όνειρο της, αναγκάστηκε να αποκαλύψει το φύλο της σε ασθενή της και δικάστηκε καθώς κατηγορήθηκε από συναδέλφους της ότι αποπλανούσε γυναίκες εξαιτίας της ζήλειας που έτρεφαν οι ίδιοι για το ταλέντο της. Χάρη σε αυτήν ανατράπηκε ο νόμος που απαγόρευε στις γυναίκες να ασκήσουν ιατρική.

Ηθικό δίδαγμα σε οποιαδήποτε εποχή ζούμε πάντα θα υπάρχουν στερεότυπα. Είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε.

Έχεις κάνει πάνω σου δεκάδες έργα – Ποιο είναι το αγαπημένο σου αλλά και εκείνο που σε δυσκόλεψε περισσότερο;

Το αγαπημένο μου έργο είναι η Αφροδίτη της Μήλου γιατί έχω συναισθηματικό δέσιμο.

Ήταν ένα project που μου άνοιξε την πόρτα σε μια πολλή σημαντική δουλειά για εμένα στην Αγγλία.

Συνεργάστηκα με το UCL πανεπιστήμιο και παρουσίαζα σεμινάρια body painting σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Αυτό το οποίο με δυσκόλεψε ήταν η Ακρόπολη καθώς ήταν η πρώτη μου απόπειρα να ζωγραφίσω στο σώμα μου κάτι με τόση λεπτομέρεια. Μου πήρε συνολικά 6 ώρες και χρειάστηκε να το σβήσω 3 φορές.

Πότε μπήκε μέσα σου το «μικρόβιο» του makeup artist και του body painting;

Μετράω πλέον 10 χρόνια από όταν ξεκίνησα, δηλαδή στα 16 μου.

Από μικρή αγαπούσα το θέατρο και την ζωγραφική αλλά τελικά το βρήκα κάπου στην μέση. Σε εκείνη την περίοδο της εφηβείας ξεκίνησα να παρακολουθώ youtube εξωτερικού και αυτό ήταν η αφορμή να ξεκινήσω να πειραματίζομαι. Επιπλέον σημαντική αφορμή ήταν το καρναβάλι εκείνες τις ημέρες που με έβαλε σε διαδικασία να ψάξω να βρω διαφορά μακιγιάζ.

Όταν έπιασα πρώτη φορά πινέλο να με μεταμορφώσω ειλικρινά ερωτεύτηκα. Ανακάλυψα τι ήθελα να κάνω στην ζωή μου. Στην πορεία το σπούδασα.

Σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις και να ασχοληθείς με κάτι άλλο;

Πολλές φορές. Ζούμε στην Ελλάδα και ως γνωστόν η τέχνη δεν αμείβεται όπως της αξίζει. Θέλει χρόνο μέχρι να χτίσεις κύκλο γνωριμιών και να φτάσεις σε επίπεδο να σε προτιμούν. Ειδικά όταν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας υπάρχουν σκαμπανεβασμάτα.

Για εμένα κομβικό σημείο στο να τα παρατήσω ήταν όταν αρρώστησε η μαμά μου και έπρεπε να είμαι δίπλα της. Δεν δούλευα για 6 μήνες. Οριακά είχα συνηθίσει. Είχα ξεχάσει πως είναι να δημιουργείς και ένιωθα ότι πλέον δεν είμαι καλή. Ασχολήθηκα με άλλες δουλειές με το εμπόριο κλπ. Απλά με έσωσε ότι έχω τρελό πείσμα.

Καθηγήτρια σε σχολή, δημιουργίες σε σένα και σε πελάτες. Υπάρχει ελεύθερος χρόνος για την Ηλιάννα;

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και αν δεν δουλεύω, δουλεύει το μυαλό μου όλο το είκοσι τετράωρο.

Αγαπάω πολύ αυτό που κάνω και δεν το βλέπω σαν δουλειά. Ίσως κάποιες φορές στην ζωή μου έχω αφήσει πίσω την προσωπική μου ζωή και έχω εστιάσει παραπάνω στην δουλειά αλλά δεν με ενοχλεί. Ίσως ενοχλεί τους άλλους κάποιες φορές. Παρόλα αυτά πλέον προσπαθώ να διαχειρίζομαι τον χρόνο και να απολαμβάνω τα πάντα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Ετοιμάζεις κάποιο νέο project;

Ετοιμάζω πολλά καινούρια πράγματα και είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω να λέω τις ιδέες μου μέχρι να υλοποιηθούν.

Πάντως η επόμενη μεγάλη δουλειά που θα ετοιμάσω σε λίγους μήνες θα είναι σε εξωτερικό χώρο. Κάπως έτσι το έχω φανταστεί.

Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν αυτόν το χώρο;

Θα συμβούλευα γενικά τον οποιοδήποτε νέο να κάνει αυτό που λέει η καρδιά του και να μην μένει στα σχόλια των άλλων. Να δουλέψει με τον εαυτό του και να έχει πίστη σε αυτό που κάνει. Να το έχει οραματιστεί και να δουλέψει πολύ και έξυπνα.

Να μην επιλέγει ένα επάγγελμα με γνώμονα τη μόδα ή το χρήμα. Το επάγγελμα μας πέρα από την τέχνη αφορά την γυναίκα. Θα πρέπει να μπει στη ψυχολογία της. Δεν αρκεί ένα καλό χέρι. Το παν είναι η επικοινωνία. Πρωτίστως πρέπει να βρεις τι σε ελκύει επαγγελματικά και στην συνέχεια να βρεις έναν δάσκαλο που να σε εμπνέει και να θέλει να σε εξελίξει. Αυτό για να γίνει χρειάζεται όρεξη, έρευνα και ρίσκο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.