8+4 γυναίκες στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την ημέρα της γυναίκας μέσα από το Newsbomb.gr
8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Πηγή: Pixabay
ΓΥΝΑΙΚΑ

8+4 γυναίκες στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την ημέρα της γυναίκας μέσα από το Newsbomb.gr

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: 8 Μαρτίου και οι γυναίκες σήμερα γιορτάζουν.  Φέτος η γιορτή της γυναίκας είναι διαφορετική.

Η ελπίδα αναγεννάται, καθώς οι γυναίκες μιλούν, και από την άλλη η κοινωνία σταματά να σιωπά και αντί αυτού καταδικάζει τις ακραίες και βίαιες συμπεριφορές.

Οι μητέρες, οι σύζυγοι, οι γυναίκες είτε μεγάλες, είτε μικρές, που «πολεμούν» στην δουλειά τους, οι νοικοκυρές, όλες έχουν την τιμητική τους σήμερα. Γι’ αυτό εμείς στο Newsbomb.gr δίνουμε το βήμα σε γυναίκες από όλους τους κλάδους και από όλη την χώρα για να στείλουν το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα.

Δεν είναι μια γιορτή, είναι μια αφορμή για να κατανοήσουμε το ειδικό βάρος που έχουν στη ζωή όλων μας οι γυναίκες. Η πηγή της ζωής (μας).

Ζέφη Δημαδάμα, Αντιπρόεδρος Γυναικών PesWomen: Να καταπολεμήσουμε τη βία κατά των γυναικών και να τερματιστούν οι έμφυλες ανισότητες

Κάθε μέρα και μία γυναίκα ακόμη, κάθε μέρα μια γυναίκα δολοφονείται από τον πρώην ή νυν σύντροφό της και το μαρτύριο δεν έχει τέλος. Για αυτό και πρέπει να πιάσουμε το νήμα από την αρχή και να ονοματίσουμε τις δολοφονίες αυτές: είναι γυναικοκτονίες.

Όταν ένας άνδρας θεωρεί τη γυναίκα κτήμα του, την κακοποιεί σωματικά, λεκτικά, ψυχολογικά και φτάνει να της αφαιρέσει τη ζωή τότε έχουμε γυναικοκτονία.

Οφείλουμε να δράσουμε και να επαναφέρουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μας ατζέντας. Δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε άστοχο εν μέσω πόλεμου, πανδημίας, οικονομικής δυσχέρειας να συζητάμε και να σχεδιάζουμε πολιτικές που προάγουν τη δικαιοσύνη, καταπολεμούν τη βία κατά των γυναικών και τερματίζουν τις έμφυλες ανισότητες.

Είναι απαραίτητο να θέσουμε τα ζητήματα αυτά χωρίς περιστροφές και μισόλογα στο δημόσιο διάλογο. Το Κίνημα Αλλαγής ΠΑΣΟΚ πρωτοστατούσε ιστορικά στην ισότητα των φύλων και η Φώφη Γεννηματά έθεσε στη δημόσια συζήτηση την ανάγκη νομικής αναγνώρισης του όρου γυναικοκτονία.

Αν επομένως θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, χρήσιμοι και να σώσουμε τις γυναίκες και τα κορίτσια από τα στερεότυπα και την πατριαρχία που καλά κρατεί οφείλουμε να αναλάβουμε δράση.

Κάθε χρόνο, η 8η Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας υπενθυμίζει τις πολλαπλές διακρίσεις που οι γυναίκες υπομένουν παγκόσμια, στο εργασιακό στίβο, στα κοινά, στην οικογένεια.

Έλβη Μιχαηλίδου, δημοσιογράφος: Η ζωή είναι γένος θηλυκού

Η ζωή, η δύναμη, η πίστη, η δημιουργία αλλά και η… φωνή είναι λέξεις γένους θηλυκού, κάτι που δεν είναι καθόλου τυχαίο τελικά!

Ζωή Παχούντη, δημοσιογράφος ΕΡΤ: Επανεκπαίδευση όλων μας, στην κατεύθυνση της ισότητας, του σεβασμού

H Ημέρα της Γυναίκας δεν ήταν ποτέ γιορτή. Ξεκίνησε από την απεργία των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη το 1857 και, στη διαδρομή, αγκαλιάστηκε από τα φεμινιστικά κινήματα, ως μια υπενθύμιση για την υποδεέστερη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Στη χώρα μας, με πρωτοφανή τον μακάβριο αριθμό γυναικοκτονιών και κακοποιητικών συμπεριφορών σε βάρος των γυναικών, που αυξάνεται μέρα με τη μέρα, η Ημέρα της Γυναίκας ας αποτελέσει την αφορμή για ευαισθητοποίηση και συνειδητοποίηση των παραγόντων που οδηγούν αφενός μεν στα εγκλήματα και αφετέρου στην διατήρηση της υποτέλειας της Γυναίκας.

Το κυρίαρχο, ακόμα και στις μέρες μας, σύστημα της πατριαρχίας, που κατασκευάζει τοξικές και βίαιες αρρενωπότητες και ευάλωτες θηλυκότητες, απαιτεί την επανεκπαίδευση όλων μας, στην κατεύθυνση της ισότητας, του σεβασμού, της αλληλεγγύης, της ενδυνάμωσης, της φροντίδας και της αξιοπρέπειας.

Οι θεσμοί, τα ΜΜΕ και τα γυναικεία κινήματα μπορούν και πρέπει να ηγηθούν σε αυτή την προσπάθεια και εμείς στην ΕΡΤ είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες τους.

Ελισάβετ Σ. Χατζηγάκη Γενική Γραμματέας & Σύμβουλος Επικοινωνίας του κοινωφελούς Ιδρύματος Χατζηγάκη: Παλεύοντας για ένα καλύτερο αύριο

Νιώθω περήφανη που είμαι μέλος μίας νέας γενιάς γυναικών που επιδεικνύει δύναμη, ενσυναίσθηση, παρακινεί και παρακινείται. Ζει στο σήμερα αλλά παλεύει για ένα καλύτερο αύριο. Αδιαμφισβήτητα, υπάρχουν αντιξοότητες σε μία κοινωνία όπως η δική μας που μαστίζεται διαχρονικά από βαθιά ριζωμένα κοινωνικά στερεότυπα, να κάνει στροφή έστω και σε μερικά από τα ζητήματα με τα οποία ασχολούμαι ως στέλεχος του κοινωφελούς Ιδρύματος Χατζηγάκη (ενδεικτικά: ποιοτική και πολύπλευρη εκπαίδευση για όλα τα παιδιά και ιδίως για τα κορίτσια, ισότητα στις ευκαιρίες μεταξύ των δύο φύλων, εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών) και ξέρω ότι αυτό είναι αδύνατον να συμβεί εν μία νυκτί. Ωστόσο, πιστεύω ακράδαντα ότι μικρά και συντονισμένα βήματα μπορούν να μας οδηγήσουν σε ουσιαστικές αλλαγές. Αυτές τις ημέρες, ιδιαίτερα, όμως η σκέψη μου είναι με όλες τις γυναίκες (μητέρες, εθελόντριες, μαθήτριες, δημοσιογράφους, γιατρούς) που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στην Ουκρανία και μάχονται για την ελευθερία.

Κατερίνα Μαντά, Δημοσιογράφος/ αρχισυντάκτρια The K-magazine: Δύσκολοι οι καιροί για γυναίκες … ακόμα και το 2022!

Δεν είναι τραγικό αυτή τη μέρα να μιλάμε καθημερινά για σεξουαλική παρενόχληση προς τις γυναίκες ( κάθε ηλικίας), για βιαιοπραγίες προς τις γυναίκες και το χειρότερογυναικοκτονίες;

Βέβαια αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που δεν έχουν ακόμα τη δύναμη και τα δικαιώματα να υψώσουν το ανάστημα τους και να σταματήσουν κάθε είδους βίας εναντίον τους! Γι αυτές τις γυναίκες οφείλουμε να παλεύουμε, εμείς που έχουμε την πολυτέλεια (!) να ζούμε απομακρύνοντας ή αποφεύγοντας τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Πιστεύω περισσότερο από ποτέ στην δύναμη του φύλου μας, κι υποστηρίζοντας η μία την άλλη, μπορούμε να τα καταφέρουμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που μας αξίζουν ως ανθρώπινα όντα.

(Δεν είναι τυχαίου που η φύση μας έδωσε την δυνατότητα να γεννάμε… Αυτό δεν σημαίνει κάτι για το πόσο δυνατές είμαστε;)

Βαρβάρα Γελαδάκη, Ιατρός ,RODI FERTILITY, Founder and CEO: Πολλαπλοί οι ρόλοι της γυναίκας

Η 8η Μαρτίου είναι η μέρα που η γυναίκα γιορτάζει τους πολλαπλούς ρόλους που έχει από την φύση της αλλά και όλα όσα έχει κατακτήσει σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Παρόλο που συχνά οι γυναίκες το τελευταία χρόνια παρουσιάζονται δυναμικά στο χώρο της καινοτομίας και της επιστήμης, φαίνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα κενό στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό Start-up οικοσύστημα καθώς μόνο 2 από τις 10 επιχειρήσεις έχουν ιδρυθεί από γυναίκες ενώ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την προκατάληψη και τα στερεότυπα του φύλου. Η υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας φαίνεται όμως να αποτελεί μία από τις νέες τάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς πλέον υπάρχουν χρηματοδοτικά και υποστηρικτικά προγράμματα για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη. Ως γυναίκα Ιατρός και πλέον επιχειρηματίας στον χώρο των παγκόσμιων startups, έχοντας κερδίσει επιστημονικά και επιχειρηματικά βραβεία στην πορεία αυτής μου της προσπάθειας, σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον γεμάτο ρίσκα και αβεβαιότητα, ομολογώ ότι δεν έχω μετανιώσει ούτε ένα λεπτό για αυτήν την επιλογή μου παρόλο που ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.Θέλω να παροτρύνω όλες τις γυναίκες που θέλουν να μπουν στο χώρο του επιχειρείν να γνωρίζουν ότι με υπομονή και επιμονή μπορούν διεκδικήσουν και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Ιωάννα Σφηνιά, Απόφοιτος Ιατρικών Εργσστηρίων, υπάλληλος σε ιδιωτική κλινική, ραδιοφωνική παραγωγός & Χορεύτρια Παραδοσιακού Συλλόγου «Τα Σφακιά»: Η γυναίκα είναι μύθος που γεννάει μύθους

Η γιορτή της γυναίκας είναι μια καλή αφορμή να εμπνευστούμε, να πάρουμε δύναμη, να τιμήσουμε τη φύση μας. Και δεν νομίζω να υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να κάνουμε μια βόλτα στο δυναμισμό επιτυχημένων γυναικών που η κάθεμια με το δικό της τρόπο άφησε το σημάδι της.

Η γυναίκα δίνει ζωή στις κοινωνίας, όπως και να το αποδώσεις, σε ένα αδιάκοπο αγώνα μέσα σε αυτές. Είναι μια γιορτή χωρίς καρδούλες και πολύχρωμα μπαλονάκια.

Είναι μια μέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών που με θάρρος και αποφασιστικότητα έγραψαν ιστορία. Και έγραψαν την ιστορία αλλιώς.

Οι γυναίκες έβαλαν γερά θεμέλια έτσι ώστε το 21ο αιώνα να τυγάχνουν ίσης μεταχείρισης με τους άνδρες, όχι δεν ήταν φυσιολογικό, ούτε σήμερα είναι δυστυχώς.

Όλα βέβαια ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα. Κατά τη διάρκεια της γαλλικής επανάτασης οι γυναίκες του Παρισιού, στις Βερσαλλίες ζητούσαν «Ελευθερία, ισότητα, αδερφότητα».

Η γυναίκα έτσι κι αλλιώς είναι ένας μύθος από μόνη της, ένας μύθος που έχει γεννήσει και άλλους μύθους. Τόσες πολλές γυναίκες, τόσες πολλές μαγικές. Με όλα τα χρώματα στο δέρμα τους, κάθε εθνικότητας, ανεξαρτήτου ύψους και βάρους. Γυναίκες που υποφέρουν τα δεινά του «ανίσχυρου φύλου» αυτής της σεξιστικής απάτης η οποία δεν ισχύει.

Αν και όλα έπρεπε να γίνονται για τις γυναίκες ως «ευχαριστώ» για την ύπαρξη μας.

Η γυναίκα στην τέχνη, στα γράμματα, στην σκέψη, στην φιλοσοφία, στο σούπερ μάρκετ, στο πεζοδρόμιο. Η γυναίκα παλεύει στην πολιτική ενώ υπάρχουν μόνο 19 αρχηγοί κρατών γένους θυληκού σε ολόκληρη τη γη. Η γυναίκα παλεύει στη δουλειά, στην οδήγηση, γενικά η γυναίκα παλεύει. Τιμή όμως σε όλες τις γυναίκες του πλανήτη, τιμή στα πλάσματα που φέρνουν μέσα τους τη ζωή, που γεννούν τις ελπίδες της ανθρωπότητας. Όχι μόνο μια παγκόσμια ημέρα, αλλά κάθε μέρα αξίζει δόξα σε αυτό το θαύμα που λέγεται γυναίκα η οποία ζει σε έναν κόσμο με ακραίο σωβινισμό σε έναν κόσμο ανδρών. Η γυναίκα δίνει ζωή στις κοινωνίες όπως και να το αποδώσεις, σε έναν αδιάκοπο αγώνα μέσα σε αυτές. Η ζωή είναι γυναίκα… υπόκλιση.

Ελίνα Βενίτη, personal trainer : Κάθε χρόνο πιο δυνατές

Κάθε χρόνο ακόμα πιο δυνατές εμείς οι γυναίκες πρέπει να χαράζουμε πορεία και να δείχνουμε την δύναμη μας ώστε να κάνουμε κάθε γυναίκα στην γη να βρει την δύναμη και να βγάλει την πιο δυνατή της φωνή ώστε να δείξει ότι είναι ισότιμη εδώ το 2022!!

Ελισάβετ (Élise) Σιδηροπούλου, Πολιτικός επιστήμονας- Σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων: Οι γυναίκες του σήμερα είναι οι γυναίκες που εμπνέουν

Χρειάστηκαν δεκαετίες αγώνων για να καταφέρουν οι Ελληνίδες γυναίκες να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου.

Για πρώτη φορά ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934. Εκλογικό δικαίωμα δε δόθηκε σε όλες, μόνο σε όσες είχαν κλείσει τα 30 χρόνια και διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο Δημοτικού. Τα χρόνια πέρασαν, οι γυναίκες διεκδίκησαν όλο και περισσότερο χώρο στον εργασιακό στίβο και στην κοινωνική ζωή.

Σήμερα, το 2022 αποτελούμε παρατηρητές, Γυναικοκτονιων , Άγριων επιθέσεων

Χαμένων ζωών, Aδικίας ,Πόνου Και ενός πολέμου με μάνες να κρατάνε στην αγκαλιά τους τα παιδιά τους με μια ψυχή να τρέμει από φόβο για τον ίδιο τον θάνατο..

Γιατί ; Γιατί να πολεμάμε την ανθρώπινη φύση μα κυρίως γιατί να πολεμάμε το σώμα που φέρει μια ζωή και μια ψυχή σε τούτο τον κόσμο ;

Η Αμερικανίδα Συγγραφέας Marie Shear το 1986 ανέφερε «Οι Γυναίκες είναι Άνθρωποι» και όρισε την έννοια του φεμινισμού.

Οι γυναίκες του σήμερα είναι οι γυναίκες που εμπνέουν, μαχόμενες ακόμα έναντι των στερεοτύπων, των ανισοτήτων, υπέρ της αλλαγής και υπέρ της ειρήνης.

Αντιστέκονται και είναι έτοιμες να σηκώσουν τα όπλα για χάρη της ειρήνης και της ίδιας της ζωής.

Ερασμία Τσίπου. Διευθύντρια Markering & Επικοινωνίας AtlasTV: Είναι θλιβερό στον 21ο αιώνα να διεκδικούμε ακόμα το δικαίωμα στην ισότητα

Είναι υπέροχο που είμαι Γυναίκα! Γυναίκα η μάνα, Γυναίκα η μέρα, Γυναίκα η γη, η ζωή, η αναπαραγωγή, η υπομονή, η γιορτή, η φύση, η ελπίδα, η ειρήνη.

Είναι θλιβερό στον 21ο αιώνα να διεκδικούμε ακόμα το δικαίωμα στην ισότητα, στις ίσες ευκαιρίες στην εργασία στη μισθοδοσία στην κοινωνική αντιμετώπιση, στην αυτοδιάθεσή του εαυτού και του σώματός μας.

Είναι υπέροχο να είσαι γυναίκα αρκεί να μπορείς:

- να μην φοβάσαι να επιστρέφεις από το σκοτεινό στενό αργά την νύχτα

- να φεύγεις μακριά από τον κακοποιητικό σύντροφο και τη δολοφονία

- από τον καταπιεστικά κακοποιητικό εργοδότη

- να λες όχι!

Είναι υπέροχο να είσαι γυναίκα, έχεις δύναμη και δικαίωμα στη χαρά, στην ανεξαρτησία, στον έρωτα, ΣΤΗ ΖΩΗ, έτσι απλά και θηλυκά!

Γεωργία Γρίβα, Διαχειρίστρια & Εκπαιδεύτρια Μη Τυπικής Μάθησης Προγραμμάτων Ενδυνάμωσης Γυναικών: Οι γυναίκες έχουμε πλέον έχουν ίση φωνή

Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά χρειάζεται να γιορτάσουμε την ημέρα της γυναίκας. Ζούμε στην εποχή έντονων αντιθέσεων, από την μια οι ελευθερίες και τα δικαιώματα γυναικών που έχουν κατακτηθεί και από την άλλη τα ακραία φαινόμενα βίας ή καταπάτησης δικαιωμάτων που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω σε χρόνια σκοτεινά. Γιατί άραγε τόσος φόβος για τις ελεύθερες με ισονομία γυναίκες; Είναι ίσως η πατριαρχική ελληνική κοινωνία που αντιστέκεται σθεναρά στην ανάπτυξη μιας πιο ελεύθερης, χωρίς στερεότυπα κοινωνίας που οι γυναίκες έχουν ίση θέση και γνώμη με αυτή των αντρών. Το πιο θλιβερό είναι ότι 8/2/2022 και ήδη μετράμε 3 γυναικοκτονίες για αυτό το έτος. Τρεις γυναίκες που απλά ήθελαν την ελευθερία βούλησης, να πράξουν αυτό που επιθυμούσαν και απλά κάποιοι αποφάσισαν ότι δεν τους αξίζει. Χρειάζεται να γιορτάζουμε κάθε μέρα την γιορτή της γυναίκας και να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι είμαστε υπέροχα πλάσματα με απεριόριστη αγάπη και ελευθερία και το κυριότερο η αγάπη αυτή πηγάζει από εμάς για εμάς. Ας αποδεχτούμε το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουμε πλέον έχουν ίση φωνή και μπορούν πλέον όχι μπορούμε να ακουστούμε και να δράσουμε για το κοινό καλό. Είμαστε εμείς οι κόρες, μανάδες, αδερφές, επιχειρηματίες, πολιτικοί, αθλήτριες, είμαστε απλά υπέροχες γυναίκες που βλέπουμε στον καθρέφτη αγάπη και σεβασμό από εμάς για εμάς.

Δρ Αικατερίνα Λ. Στέφη – Βιολόγος, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια – Ακαδημαϊκή Υπότροφος, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Η σημερινή γυναίκα διαπρέπει σε όλους τους τομείς.

Περίπου τα μισά από τα άτομα του πιο πολύπλοκου οργανισμού της Δημιουργίας έχουν ένα πολύτιμο, μοναδικό χαρακτηριστικό, τα 2 Χ χρωμοσώματά τους. Χαρακτηριστικό τόσο διαφορετικό από αυτό των ανδρών αλλά και τόσο σπουδαίο, ώστε να δύνανται και να δικαιούνται να πορεύονται μαζί τους. Ούτε πίσω του, ούτε μπροστά του. Δίπλα του. Γι’ αυτό και είναι θλιβερό να ζούμε σε μία εποχή στην οποία “ξεφυτρώνουν” αρσενικά τέρατα που κακοποιούν και ακρωτηριάζουν αυτή την αέναη αρμονική συνύπαρξη;

Η σημερινή γυναίκα διαπρέπει σε όλους τους τομείς. Σαρώνει τα επιστημονικά πεδία. Εισβάλλει σε ανδρικά “άβατα”. Χειρίζεται μαχητικά αεροσκάφη. Κυβερνάει πλοία. Λειτουργεί πολύπλοκα μηχανήματα. Διαπρέπει στα σπορ και στον αθλητισμό. Και όλα αυτά παράλληλα με την εκ βαθέων τάση της να μοιράζει αγάπη και στοργή στην οικογένειά της. Η σημερινή… «ΧΧ» έχει αλλάξει … επίπεδο! Θαυμάστε τη, σεβαστείτε τη, αγαπήστε τη. Όπως θα κάνατε για την Εκάβη, τη φιλόστοργη πολύτεκνη μητέρα, για την Ολυμπιάδα, τη γυναίκα που γέννησε τον μοναδικό στρατηλάτη Αλέξανδρο, για την ένδοξη μαθηματικό και φιλόλογο Υπατία, για τη διάσημη νομπελίστρια Marie Curie, για την πρώτη αστροναύτη Βαλεντίνα Τερέσκοβα, για την κάθε γυναίκα. Όπως θα κάνατε άλλωστε και για την ίδια τη ζωή η οποία, μην ξεχνιόμαστε, … είναι γένους θηλυκού!