ΓΥΝΑΙΚΑ

Ζυμαρικά: Λευκά ή ολικής άλεσης;

Ζυμαρικά: Λευκά ή ολικής άλεσης;
Είστε και εσείς «μακαρονούδες» αλλά φοβάστε ότι τα ζυμαρικά σας παχαίνουν; Άδικα!...

Είστε και εσείς «μακαρονούδες» αλλά φοβάστε ότι τα ζυμαρικά σας παχαίνουν; Άδικα! Τα μακαρόνια είναι μία από τις πιο βασικές τροφές, που αν µάλιστα είναι και ολικής άλεσης, σας βοηθούν και στο αδυνάτισμα.

Σιμιγδαλένια
Προσφέρουν γρήγορη ενέργεια στον οργανισµό λόγω του υψηλού τους περιεχοµένου σε υδατάνθρακες ενώ είναι πιο µαλακά, µε αποτέλεσµα να καταναλώνονται πιο εύκολα από παιδιά, ηλικιωµένους και άτοµα µε προβλήµατα µάσησης. Ενδείκνυνται σε περιπτώσεις γαστρεντερικών παθήσεων, καθώς δεν προκαλούν τυµπανισµό και µειώνουν τα συµπτώµατα διάρροιας και σπαστικής κολίτιδας. Βέβαια, από την άλλη, η χαµηλότερη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες έχει αποτέλεσµα να µην προσφέρουν τον ίδιο κορεσµό µε τα ζυµαρικά ολικής άλεσης.

Έχουν υψηλότερο γλυκαιµικό δείκτη από ό,τι τα ολικής άλεσης, µε αποτέλεσµα να αυξάνουν απότοµα τα επίπεδα σακχάρου στο αίµα και να µην ενδείκνυνται για άτοµα µε σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον είναι πιο πλούσια σε νάτριο (αλάτι), που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Ολικής άλεσης
Είναι πλουσιότερα σε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν το καλύτερο καύσιµο του ανθρώπινου οργανισµού, µια και η αργή διάσπασή τους διατηρεί την ενέργεια στο σώµα για µεγάλα χρονικά διαστήµατα. Προσφέρουν όλα τα πολύτιµα συστατικά του φλοιού των σπόρων του σταριού, δηλαδή φυτικές ίνες, βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, ανόργανα άλατα και πρωτεΐνες. Ειδικά το υψηλό τους περιεχόµενο σε βιταµίνες της οµάδας Β τονώνει το µεταβολισµό και το νευρικό σύστηµα, ενισχύοντας την πνευµατική διαύγεια και τη µνήµη.

Έχουν µεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συγκριτικά µε τα ζυµαρικά από κανονικό σιµιγδάλι. Έτσι, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου, ενώ σε συνδυασµό µε τους σύνθετους υδατάνθρακες βοηθούν να προκαλείται το αίσθηµα του κορεσµού για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα.

Πάντως τα ζυµαρικά, είτε είναι ολικής άλεσης είτε όχι, αποδίδουν στον οργανισµό ακριβώς τις ίδιες θερµίδες. Αυτό που διαφέρει είναι η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά.

Πηγή: MyWorld