ΓΥΝΑΙΚΑ

Οι (απαράβατες) Δέκα Eντολές της γραπτής επικοινωνίας

Οι (απαράβατες) Δέκα Eντολές της γραπτής επικοινωνίας
Δέκα μέθοδοι για να πάει καλά η επικοινωνία σας την ημέρα...

Δέκα μέθοδοι για να πάει καλά η επικοινωνία σας την ημέρα των ερωτευμένων -και όλες όσες πρόκειται να ακολουθήσουν.

1. Ου γράψεις μήνυμα υπό την επήρεια αλκοόλ
Τη στιγμή της ζαλάδας σας έχετε την εντύπωση πως είναι καλύτερα να γράψετε αυτά που θέλετε αντί να τα πείτε προφορικά (χάνοντας τα λόγια σας) και έχετε δίκιο εν μέρει. Αλλά ούτε ο γραπτός λόγος θα σας σώσει από σαρδάμ και αποκαλύψεις μεγαλύτερες από όσο σκοπεύατε να κάνετε. Αποφύγετέ το.

2. Ου παίξεις παιχνίδια (με τις λέξεις)
Και δε μιλάμε για λογοπαίγνια και τσαχπινιές. Μιλάμε για την προσποίηση πως τάχα μου δήθεν δεν λάβατε το μήνυμά του ή δεν καταλάβατε τι εννοούσε (ενώ έχετε καταλάβει μια χαρά). Μιλάμε επίσης για τη διάδοση των μηνυμάτων του σε ανθρώπους για τους οποίους δεν προορίζονταν. Είναι ανώριμο να δείχνετε τα μηνύματά του στις φίλες σας και να τα σχολιάζετε όλες μαζί, πώς να σας το πούμε αλλιώς;

3. Ου σοβαρέψεις
Ο γραπτός λόγος δεν είναι το κατάλληλο μέσο για να ανοίξετε σοβαρή συζήτηση (για οποιοδήποτε θέμα). Μην ανοίγετε τέτοιου είδους συζητήσεις και μην προσπαθείτε να λύσετε παρεξηγήσεις. Πολλά μπορούν να παρερμηνευτούν μέσα από τα λόγια σας/ του από τα οποία λείπει ο χρωματισμός και το ύφος που θα τα βάλει στη σωστή τους υπόσταση. Καλύτερα να τα πείτε τετ α τετ τα σοβαρά.

4. Ου προκαλέσεις σεξουαλικά
Τα γραπτά μένουν, αλλά με τις λέξεις κάνε ό,τι θέλεις. Να θυμάσαι, όμως, πως το internet είναι ένα αχανές και ανεξέλεγκτο μέρος. Μια σέξι φωτογραφία σας μπορεί να ταξιδέψει από το κινητό ή το mailbox του σε μέρη που δε μπορείτε να φανταστείτε και να φτάσει στα μάτια ανθρώπων που δε θέλετε να φανταστείτε. Αποφύγετέ το.

5. Ου χωρίσεις γραπτώς
Πρώτα απ' όλα μην κάνετε ότι δεν θα θέλατε να σας κάνουν. Και αυτή πρέπει να είναι μια από τις βασικές αρχές της ζωής σας. Δεύτερον αν νομίζετε πως κάτι τέτοιο είναι αποδεκτό μάλλον πρέπει να αρχίσετε να περνάτε ΠΟΛΥ λιγότερο χρόνο με το κινητό/ computer σας. Μια τόσο σημαντική ανακοίνωση πρέπει να γίνει από κοντά. Είναι κάπως αυτονόητο.

6. Ου περιττολογήσεις
Μην απασχολείτε τον άνθρωπο με ασημαντότητες όπως «τώρα βλέπω ένα ντοκιμαντέρ για την αναπαραγωγή του ρινόκερου». Τι νόημα έχει να τον βομβαρδίζετε με μηνύματα που δεν προάγουν το διάλογο και τη σχέση σας;

7. Ου παραλείψεις (σημαντικές) λεπτομέρειες
Το «έρχομαι» είναι κατά τι διαφορετικό από το «έρχομαι αλλά έχει κίνηση και θα αργήσω» και κατά πολύ διαφορετικότερο από το «έρχομαι με τους γονείς μου και την πεντάχρονη αδερφή μου». Καλό είναι να αποφεύγετε τις εκπλήξεις, όσο ασήμαντες και αν σας φαίνονται.

8. Ου χρονομετράς τις απαντήσεις
Το ότι συνήθως ο άνθρωπος απαντά μέσα στο επόμενο πεντάλεπτο δε σημαίνει πως αν καθυστερήσει κάποια φορά το συμπέρασμα είναι πως αδιαφορεί. Αυτός είναι ένας βασικός κανόνας της ασύγχρονης επικοινωνίας. Ο καθένας επικοινωνεί τη στιγμή που μπορεί και είναι διαθέσιμος. Μην τον ταλαιπωρείτε άνευ λόγου με περιττές γκρίνιες.

9. Ου στείλεις ό,τι δεν θα ήθελες να λάβεις
Εμπίπτει και αυτό στην βασική αρχή «μην κάνεις ότι δε θέλεις να σου κάνουν». Ο γραπτός λόγος αν και έχει διαφορές από τον προφορικό ακολουθεί, πάντως, τους ίδιους κανόνες. Για παράδειγμα, αν είστε αγενής δε θα μπορείτε μετά να παραπονεθείτε για την αγένεια του άλλου στην ανταπόκρισή του.

10. Ου διακόψεις το ραντεβού για να στείλεις μήνυμα/ mail/ tweet κοκ
Το ξέρουμε πως θέλεις να ενημερώσεις όλες σου τις φίλες και τους φίλους για την θεσπέσια εξέλιξη της συνάντησής σας αλλά κάνε λίγη υπομονή. Έτσι και αγενής δεν θα είσαι απέναντί του και θα έχεις όλο το χρόνο στη διάθεσή σου να υπεραναλύσεις τα τεκταινόμενα.

Πηγή: queen.gr