ΓΥΝΑΙΚΑ

Κάντε facelift… τρώγοντας!

Κάντε facelift… τρώγοντας!
Από κάποια ηλικία και μετά το κολλαγόνο, το άλφα και το ωμέγα για τη νεανική επιδερμίδα...

Από κάποια ηλικία και μετά το κολλαγόνο, το άλφα και το ωμέγα για τη νεανική επιδερμίδα, αρχίζει να παράγεται σε μικρότερα ποσοστά, κάνοντας το δέρμα πιο ευάλωτο στο πέρασμα του χρόνου. Κι όμως, η λύση βρίσκεται στο πιάτο μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν κάποιες τροφές που αναζωογονούν την επιδερμίδα μας. Το κολλαγόνο είναι μία από τις μεγαλύτερες σε αφθονία πρωτεΐνες του ανθρώπινου οργανισμού, αφού το 25%-30% των πρωτεϊνών μας παράγεται από κολλαγόνο, το οποίο διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο και ελαστικό. Μετά τα 25 όμως, η παραγωγή κολλαγόνου ακολουθεί φθίνουσα πορεία, αφού γίνεται πιο συμπαγές, με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά του.

Έρευνα ωστόσο σε γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση έχει δείξει ότι η κατανάλωση κάποιων τροφίμων, όπως η σόγια, βελτιώνει την κατάσταση. Αυτό συμβαίνει επειδή η σόγια περιέχει φυτο- οιστρογόνα, τα οποία βοηθούν όπως και τα οιστρογόνα στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου.

Συστατικό απαραίτητο όμως για τη διατήρηση της ελαστικής επιδερμίδας αποτελούν και τα ωμέγα 3 λιπαρά, που υπάρχουν στα ψάρια, με «πλουσιότερο» όλων τον σολομό. Η γαλοπούλα από την άλλη πλευρά διαθέτει υψηλά επίπεδα καρνοσίνης, ουσία που αποτελείται από δύο αμινοξέα και από κάποιους επιστήμονες θεωρείται το «κλειδί της αντιγήρανσης».

Από τα λαχανικά, απαραίτητα για ένα καλό διατροφικό λίφτινγκ είναι το σπανάκι και το λάχανο, που είναι πλούσια σε λουτεΐνη. Από την «οικογένεια» των φρούτων σημαντικότερα αντιγηραντικά αποτελέσματα μπορούν να επιφέρουν τα μπλε μούρα, τα ακτινίδια και οι φράουλες, καθώς περιέχουν βιταμίνη C, ζωτικής σημασίας συστατικό για μια δίαιτα που θα ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου.

Από την άλλη καλό είναι να αποφεύγετε τη ζάχαρη και φυσικά οι υπόλοιπες γλυκαντικές ουσίες.