ΓΥΝΑΙΚΑ

Light μαγιονέζα και κέτσαπ

Light μαγιονέζα και κέτσαπ
Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά –ως προς τα υλικά και το χρώμα τους– αλλά εξίσου αγαπημένα...

Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά –ως προς τα υλικά και το χρώμα τους– αλλά εξίσου αγαπημένα dressings για σαλάτες, φαγητά και σάντουιτς.

Ξέρετε άραγε τι μας προσφέρει το καθένα;

Μαγιονέζα light
Σύσταση ανά µερίδα (1 κ.τ.σ.)
Θερµίδες = 45 kcal
Υδατάνθρακες = 1 gr
Πρωτεΐνες = 0,1 gr
Συνολικά λιπαρά = 4,5 gr
Κορεσµένα λιπαρά = 0,4 gr
Μονοακόρεστα λιπαρά = 2,6 gr
Πολυακόρεστα λιπαρά (ω-3 & ω-6) = 1,3 gr
Αλάτι = 0,13 gr
Είναι πλούσια σε «καλά» λιπαρά, µια και βασικό της υλικό είναι το ηλιέλαιο. Το υψηλό περιεχόµενό της σε «καλά» λιπαρά παρέχει αντιφλεγµονώδη και αντιοξειδωτική ασπίδα στην καρδιά και τα αγγεία, µειώνοντας τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL).
Εφοδιάζει τον οργανισµό µε την αντιοξειδωτική βιταµίνη Ε, η οποία προλαµβάνει τη δηµιουργία αθηρωµατικής πλάκας, ενισχύει τη σφριγηλότητα της επιδερµίδας και έχει αντιγηραντική δράση.
Κέτσαπ light
Σύσταση ανά µερίδα (1 κ.τ.σ.)
Θερµίδες = 15 kcal
Υδατάνθρακες = 25,15 gr
Απλά σάκχαρα = 3,8 gr
Κάλιο = 57mg
Αλάτι = 3 mg
Β καροτένιο = 84 mcg
Βιταµίνη A = 140 IU
Λυκοπένιο = 2.506 mcg
Είναι πολύ καλή πηγή του αντιοξειδωτικού λυκοπένιου, που, σύµφωνα µε έρευνες, στον επεξεργασµένο πολτό ντοµάτας –και κατ’ επέκταση και στην κέτσαπ– είναι 4-6 φορές περισσότερο διαθέσιµο βιολογικά απ’ ό,τι στη φρέσκια ντοµάτα.

Ενισχύει την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισµού χάρη στο υψηλό περιεχόµενό της σε λυκοπένιο, β-καροτένιο, πολυφαινόλες και βιταµίνη C.

Συµβάλλει στην υγεία της καρδιάς χάρη στην αυξηµένη περιεκτικότητά της σε κάλιο, που ρυθµίζει την αρτηριακή πίεση. Επίσης τονώνει το µεταβολισµό, τη µνήµη και την πνευµατική διαύγεια, µια και περιέχει βιταµίνες του συµπλέγµατος Β (Β3, Β6, φυλλικό οξύ).