MEN'S GUIDE

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να σερβίρουμε ένα ποτήρι κρασί

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να σερβίρουμε ένα ποτήρι κρασί

Κάθε άνδρας (ειδικά εργένης) ο οποίος σέβεται τον εαυτό του οφείλει να γνωρίζει τα βασικά γύρω από το σερβίρισμα ενός καλού κρασιού. Δεν πρόκειται ούτε για πυρηνική φυσική, ούτε για κάτι δύσκολο, αρκεί να τηρηθούν μερικά βασικά πράγματα...

Σειρά σερβιρίσματος
Υπάρχει ένας κανόνας, που συνήθως έχει καλή εφαρμογή: Τα λευκά κρασιά σερβίρονται πριν από τα κόκκινα, και τα νεαρά πριν από τα παλαιωμένα.

Θερμοκρασία
Τα λευκά κρασιά θα πρέπει να σερβίρονται κρύα, τα δε κόκκινα σε θερμοκρασία δωματίου. Τα ελαφρά, φρουτώδη κόκκινα, είναι καλύτερα να σερβίρονται κάπως πιο δροσερά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Η σαμπάνια, τα κρασιά που συνοδεύουν επιδόρπια και τα περισσότερα ροζέ σερβίρονται κρύα.

Μετάγγιση
Μεταγγίζουμε το κρασί από το μπουκάλι σε ένα γυάλινο δοχείο, κανάτα κλπ. για να το απαλλάξουμε από κατακάθια, που συνήθως βρίσκουμε σε παλαιωμένα κόκκινα κρασιά.

Αναπνοή
Αν ένα κρασί έχει περάσει πολλά χρόνια κλεισμένο σε ένα μπουκάλι, μακριά από τον αέρα, ασφαλώς θα πρέπει να του δώσουμε λίγο χρόνο να "ανασάνει". Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μια καράφα και 20 με 30 λεπτά παραμονής εκεί αρκούν.

Ποτήρια
Τα καλύτερα ποτήρια για να εκτιμήσετε ένα κρασί είναι αυτά από απλό, λεπτό, καθαρό γυαλί. Τα βαριά, κρυστάλλινα και με ανάγλυφα σχέδια ποτήρια μας δυσκολεύουν να εκτιμήσουμε το πραγματικό χρώμα του κρασιού.

Γέμισμα
Το ποτήρι δεν πρέπει ποτέ να γεμίζεται πάνω από το μισό του ύψους του. Αυτό επιτρέπει την ανάδευση του κρασιού και την ανάδειξη των αρωμάτων του. Ένας καλός τρόπος ανάδευσης είναι, κρατώντας το ποτήρι από τον "λαιμό" στο τραπέζι, να κάνετε μικρούς, γρήγορους κύκλους.

Πηγή πληροφοριών: Houseofwine.gr

Σχετικές ειδήσεις